[多圖][純分享] fashion撚顱內高潮

543 回覆
158 Like 481 Dislike
其實我都明樓主po個d圖係街點會見到,但個d揀出黎行fashionshow既就代表佢成個collection既concept。其實個show以外會有好多ready to wear或者好多acc去配合返佢個concept
我了解係你當concept car 咁,個樣唔前衛d 點吸引到人 同埋想show 個designer 個vision
真正咁浮誇嘅好少擺係鋪頭買
Galliano 收斂咗好多啦 我反而覺得佢而家咁幾好 幾中意佢玩gender neutral
其實真心唔介意人講話醜話柒,大前提係你有去先理解佢嘅嘢先,而唔係一味帶住自己嘅無知走圍焫火頭

其次,有心想知嘅巴絲唔好做伸手黨啦,有牌子名有season,其實照search都會搵到唔少資料同評論。可以睇完某啲資料再上嚟討論/問問題,咁樣個討論風氣先會好
同意呀
佢應該會以artist身分做嘢,而唔係fashion designer啦
Loewe puzzle bag?
thx! 覺得咁樣好好溝通,大家一齊傾下唔同designer個理念。 好似呢排我成日睇loewe x paula's ibiza既野都覺得幾有趣。佢地用左好多paula's ibiza島上既生物去做printer或者袋既shape。同埋用左好多拼布同流蘇design present類似波希米亞個類style。雖然d野好貼地,不過我覺得幾正,係香港著都唔會over左。
好開心連登終於有po討論下
平時自己都幾鍾意睇呢啲 但身邊又冇咩frd有留意開
點睇新prada menswear 個人覺得miuccia同 raf 嘅特色融合得好好

點解無人講Gareth Pugh?

讀書果陣用黎做Case Study.
佢好融合到自己個人特色落去prada到
但反而我中意Jil Sander時期嘅佢
!!!!!! Agger好靚
利申鍾意raf喺唔同brand做嘅嘢
你當係一件雕塑一幅畫 設計師將佢個massage 放落件衫度present出嚟
好似通常fashion show同出街係唔同 Show要誇張啲 表現啲

利申 不是fashion design人 有錯請賜教
佢就係特登整d 鳩野出黎玩野,話靚嘅真係
呢套衫經典嚟 佢最出名嘅look
鳩嘢都可以靚嘅
靚嘅form有好多種
類似呢種style 不過英國呢邊好撚凍 無帶羽絨過來 包到自己成粒粽就算
試下解答吓 佢地着出黎唔係為咗襯出黎好睇好順眼 要睇呢啲嘅開whitetale ig睇到夠都得啦 佢地某程度試係嘗試用唔同物料/展裁去做配搭 inspire下呢個行業咁
咁對我地有咩影響呢 例如前排成日見到掛心口啲袋呀 或者螢光色衫 都係靠呢啲時裝展去帶起呢個風氣
嘩 樓主開post引晒啲高手出黎但係樓主水已潛
見到件bomber都扯扯地
Osim 有無sponsor?
覺位大師下次解釋CONCEPT係點帶出黎可唔可以實質D。

好似話個CUTTING,LAYER帶個左CONCEPT出黎,咁我地想知既就係個CUTTING/LAYER有咩咁特色,點解要咁設計,點解要用呢隻物料?

好似樓主紫色個件咁,起碼都可以講下點解用紫色。
e.g. 用紫色係因為紫色參透迷幻感覺,想件衫科幻D/未來D,所以用紫色。

樓上有D解釋得幾好,就係因為講野夠實質野。

利申:唔識藝術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞