[多圖][純分享] fashion撚顱內高潮

543 回覆
158 Like 481 Dislike
呢個無可否認 不過之前同fd傾過 究竟off white賣到luxury個價但係係咪luxury 我哋覺得不了 不過佢做到lv cd係勁嘅 人脈真係好重要
Vigil 不了 street的話stussy 應該會比較好
坦白講,Raf simons係近年真係有少少over-rated
連佢自己都開始有少少迷失,為左個市場,不停返抄返自己01-03 Joy division 嗰批作品(例子18ss)但問題係佢已經唔係後生,出返街童衫已經冇嗰種當年係antwerp執幾個素人行show 嗰種好raw嘅感覺,redux系列直情擺明印銀紙

對我嚟講,近幾年sterling ruby嗰季真係佢巔峰之作,有少少甩咗街童味但又present得好high-street,對大舊高筒boot連ambush上年都係抄佢

希望prada帶佢返正軌啦,佢做冬天衫真係好有一手,近幾季啲over-sized嬲上左身真係除唔返落嚟
無追曬po就負皮可恥! 不過的確好欣賞佢嘅設計 Raf Simons FW 2020
其實個抄襲風波真係唔細
佢LVSS21men抄足Waltervanbeirendonck
跟住之後Walter就冇再出過公仔衫
Off white我剩係覺得the ten系列幾靚
其他衫呀袋果啲我自己真係麻麻地
可能因為我唔係好鍾意佢個logo
細個睇Hussein Chalayan檯變裙覺得好犀利

https://www.youtube.com/watch?v=qsNLsnnAY8Q
7:30左右
料嘅話覺得carhartt都唔錯
覺得prada幾啱佢 有時真係會迷失方向 尤其是喺咁commercial嘅fashion world 入面
呢件讀contextual study睇過覺得真係好勁
最original嘅the ten
呢件事當時迴響係好大,因為涉及到猶太人喺二戰嘅慘痛經歷,仲要當時Dior簽咗猶太人Natalie Portman做代言人,Dior唔炒佢真係咪洗指意做猶太人生意更莫講好多非猶太裔嘅人都對呢件事好反感,所以畀人炒嗰陣根本冇人肯/敢幫佢

轉人唔奇嘅,但多數係contract完就唔續,好少去到fire呢個地步
佢同mcqueen同期出道又一樣咁有天份,值得多d人識
Yessss especially when high end luxurious brands start to embrace the younger audience, i think dior homme is doing a much better job than brands like chanel. Like look at their latest collection (metiers d art show), i mean they are trying too hard!! And i just don’t get the leggings like why pair leggings in almost every outfit

https://www.instagram.com/p/CIXyje7IRr0/?igshid=u6nvbreo52dz
Miuccia Prada自己本身都已經係一個天才,政治學出身,冇時裝background 但幫自己家族生意起死回生。

prada出print,Raf 搞 cutting ,依個係我對新一季嘅感覺
JG後生原來咁靚仔

點解之後打扮到成個鹹濕白虎咁😅
反而冇人講hedi slimane
又係天才一個
基本上成個2000s男裝佢打骰
細身風,military野,rock友look, kurt cobain look,
超貴時裝波鞋(b01)

所有男裝可以玩嘅元素佢全部做過
反而覺得佢而家好樣啲
可能你新一代覺得好creative,但老嘢一睇就覺得似曾相識,可以一讚係佢條team勁,將近30年所有精華全部攞出嚟用LV嘅資源重現出嚟

所以細心留意佢嘅show根本唔連貫,感覺係東拼西湊嘅30個look

不過唔緊要啦,時裝界跟紅頂白,幾十年後仲有人記得佢先算啦
是咪帶起窄身褲嗰個? 利申 唔係好識
I think for younger generation, Chanel is definitely not their first choice, they would prefer brands like lv, Dior, gucci but ah, personally is not a big fan of Gucci
覺得呢啲無讀過fashion嘅designer真係好勁 對aesthetic有好過人嘅理解
有呀 我發現好多Ching都好鍾意hedi嗰陣嘅dior 上面有好多位Ching都提到佢
小弟年資尚淺 嘗試睇多啲學多啲 多謝指教
可以咁講,2007同Dior homme不歡而散(有傳係佢想開自己brand但LVHM唔俾)

12年再戰saint laurent,又帶起熱潮,業績返左幾倍

18年入主celine,雖然一開枱俾pheobe班盲粉屌,但retail據聞其實幾好賣

一個人一個style行走江湖二十年都未out,真係奇人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞