[多圖][純分享] fashion撚顱內高潮

543 回覆
158 Like 481 Dislike
求下你唔好係連登討論fashion 唔見過有post成功過 利:唔識欣賞
戴定頭盔先
其實依家呢個時代真係好少人真係識Fashion
嗰啲時裝雜誌嘅評家都唔例外
如果要深入了解時裝
大家可以YouTube上面搵一個大陸YouTuber: aha&Lolo
雖然係大陸
但係佢哋一個係csm畢業
另一個係時裝界打滾多年嘅專業人
保證高水準content
如果忍受唔到蝗語
老實講除咗讀fashion我都唔知有咩渠道可以學到
呢個Channel已經係亞洲為數唔少嘅渠道
所以帶返個鑽石頭盔先
香港fashion
白TEE
牛仔褲
Nike波鞋
帶個頭盔先 我應該無Ching你fashion年資咁多

其實我個人覺得fast fashion唔會末落 無錯fast fashion 營業率跌咗少少 亦都無可否認新一代開始注重自己衣著品味 我自己就其中一員 但係唔係全部人都負擔到品味嘅代價 In fact 我識好多有錢嘅gen z喺買Hermès 嘅同時都會買好多h & m 同zara 呢啲店掃貨 而只要有咁嘅情況出現 fast fashion就死唔去 因為fast fashion實在太方便啦 啲有錢仔女同無咁有錢嘅人都好難唔會選擇 仲有呢啲店又好鍾意攞啲名牌衫做版啦 呢一點都吸引到好多人 尤其係啲外國人

我真係無試過Ching嘅style 但係我覺得好型 我覺得睇地方啦 呢種style仲係亞洲地區嘅熱門選擇 亦都唔會咁快完trend 第一因為身材關係啦 第二呢種都算係文化 我反而覺得gen z會越來越肯試 同埋oversized好難死 因爲有好多人對fit身嘅衫無太大嘅興趣 覺得太悶 oversized會相對俾到新意佢哋
john galliano 係dior真係全盛時期
我都有睇呢個channel
我都有睇睇佢地先開始欣賞fashion
04係真係好屈機 有機會有一日都想試下類似嘅行show
2000年後最震撼到嘅一場show
都算成功嘅 釣到好多對fashion有興趣嘅人 如果因為唔識欣賞嘅人而無得講自己鍾意嘅嘢咁同香港教育有咩分別
係學到好多野嘅
因為其實唔係透徹理解 真係好難用一兩句解釋
因為每一個show所有嘢都係扣連埋一齊
音樂、場地佈置、剪裁、物料、顏色、啲衫出場嘅順序、配飾等等
所以係呢個每一個留言都係一兩句回覆嘅討論區
我哋解釋比你哋聽 一兩句你哋會覺得唔夠理據
係好正常
因為其實我自己覺得
Fashion係最難理解同埋最難上手嘅藝術形式沒有之一
初初接觸藝術嘅時候 好多嘢都唔難理解
但係Fashion真係好撚柒難
因為佢完全冇一定嘅既有思路俾人跟
好多嘢你gag到就係gag到 你gag唔到就唔會gag到
我自己本身都會讀尼采 哲學
而家讀Fashion先至勉強跟到
我都認同Fashion就好似
一班中二病嘅痴線佬(designers)喺舞台上面嘗試同世界(the world)溝通 互相碰撞
正常人唔會理解呢個行為 點解要咁做
其實都係因為自我實現 自我表現係人嘅原始需求
痴線佬都要表達自己㗎
完全agger 將情緒同感情放係件garment係一件好感動嘅事 好似McQueen咁講 我已經嫁咗俾份工 希望如果以後搵到工唔會做到死
見到咁多人criticize我哋唔撚識 講唔到啲咩出嚟
係因為我真係唔撚識呀🥲
因為fashion真係好撚deep呀
你要理解high end Fashion show
你一定要識埋嗰個設計師
佢由細到大發生過咩事 佢嘅心路歷程
佢對所有事嘅睇法 先至會完全明白㗎
所以其實藝術好多時都係作者同埋觀眾一個願打一個願捱
+1
樓主點睇dark fashion? 利申: 岩岩開始接觸fashion
如果我無記錯佢哩D Fashion show 9唔搭8果D衫
聽聞好似係用黎刺激D設計師 去激發佢地D靈感
而班設計師會再透過D靈感重新去設計可以著出街既衫

利申聽番黎 尻up 覺我藝術時裝全撚部呃錢逃稅用
其實真係好睇咩場景嘅 要做到我行我素唔理人地感受 真係唔係個個做到 不過如果嗰個area啲人會咁著好多人都會開始試新野 香港真係好難 好多人都驚俾人屌 不健康心態
其實search返個collect 好多時候就會搵到designer interview 解釋成個concept
你係鍾意ysl嗰種dark 定係yhoji嗰種dark 如果係ysl 我建議你可以睇埋McQueen嘅作品 如果係yhoji嗰隻就睇埋Rei Kawakubo 我覺得玩 ysl style嘅人通常都好有個性 我有識幾個玩dark fashion嘅人睇落好shady其實好nice 仲好talented

Saint Laurent Fall 2019
留個名學野先
但見到頭兩個留言真係失望左
Fashion唔一定係以著出街為目標去製作一件衫
你當一件art work欣賞佢都可以
當然haute couture呢類多數係比社會上最撚有錢嗰啲名媛有錢佬著 套衫仲要因為佢地而改 普通人用對眼j下啦唯有

希望香港可以多啲人用藝術同設計角度去睇一樣野
唔識就學下
唔好一黎就問人平時著開咩衫咁 好撚智障
會唔會加啲賞析好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞