[多圖][純分享] fashion撚顱內高潮

543 回覆
158 Like 481 Dislike
我覺得真正透徹了解藝術嘅人係極少,扮了解嘅人多
所以要人巨細無遺咁去解釋,大部份人無勇氣
全身冇樣野襯得埋
十足末世是但搵野凹上身保暖咁

你唔識欣賞唔緊要,問囉
當學下新野都好,但d人唔會理
一黎就整句屌臭你先

見到好多人話唔識欣賞 但我覺得fashion唔止係講靚唔靚嘅 諗到人地諗唔到嘅idea已經好勁 好似呢個將氣球變衫 雖然我覺得唔靚啦 但舞台效果一流 個人好欣賞
終於有第二個人解釋吓
係喇係喇連登仔最潮
我嘅角度係只要你覺得個樣嘢靚就得,當然當你個人認識多左,對「美」嘅角度自然會唔同左,可能會變得所謂嘅「奇怪」。
完全冇嘗試過去了解樣野 就只有批評
解釋完既個啲當睇唔到
每場fashion show既音樂 場地佈置
用既Model 做既布料 剪裁 所有野都係有背後故事
其實要了解樣野 就襟入去睇矖成個show
除咗你哋口中講不倫不類既款
另外都會有比較易令你地接受既款
每一場show表達既Story都唔同
講緊上面行show既款都會係明星行紅地氈
演唱會 一啲特定造型上會著上既衫
上面嘅好多款其實係可以當一個藝術品嚟睇
但係其他人都可以好佩服佢哋係邊啲位做到邊啲剪裁
諗到邊一啲既諗法 而呢啲嘢都係會有機會係將來改變到一般人對衣著既定位 不過係呢度講藝術 講時裝 講文化永遠都係咁
Martin都係因為咁先唔玩
又係依啲例牌答案,好似背書咁背出嚟,有冇具體例子?

不如你講下依塊地蓆有咩idea同concept?
佢嘅idea點樣inspire到readytowear既製造?
認真
想知點解呢幾件作品咁值得欣賞
用咩角度去欣賞

之後一嚟就同你講
你唔識㗎啦返屋企瞓覺啦
我都係普普通通出街算
太出眾好煩
藝術依家唔係淨係得 ‘美’,當代藝術多數表現新嘗試,同表達一啲哲學思想

唔係見識幾多嘅問題,我認識好幾個藝術家(唔係藝術工作者,係藝術家),已清楚討教過

‘美’,係當代藝術來講已經好狹義
VOSS, spring/summer 2001

見到個刻覺得好震撼,覺得呢世都好難再見到咁靚嘅嘢。
呢個視覺上睇都幾靚 btw入面有咩concept 真心想學下野
乜野叫又係依啲例牌答案
解釋完俾你聽自己唔明就話人背書
再解釋埋之後又話:哦 咁柒都冇人會著嫁啦
好難同你傾落去
我覺得勁既design係有背後concept加present到出黎 但可唔可以拎樓主個幾套做例子,其實入面有咩concept
請教下,乜唔係一個人睇嘅嘢越深入,佢對所有野嘅理解,包括「美」都會有唔同?
同埋其實現代所講嘅「美」係咪唔再侷限於「靚」,就算係「醜」嘅嘢都可以有佢嘅「美」?
咁呢件野concept係咩?
我試下解釋

我覺得係個設計師想用最少最少嘅物料,去表達日本古代宮廷服裝嘅精髓神韻

即係好似用幾條線畫火柴人,但係你會明係人嗰種
痴線 講又話人例牌答案 背書 例子咪比左囉
都話你覺得好誇張既有機係HC 借比明星出show用/收藏
老實講上面呢套我唔熟 但如果就咁睇係pvc既運用同埋top half既silhouette係有係readytowear出現
你咁講完我就明 你個解釋好過上面d又籠統背書個d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞