[多圖][純分享] fashion撚顱內高潮

543 回覆
158 Like 481 Dislike
俾diet prada屌到 真係可惜嘅
Comme des garçons homme plus 2015 ss

顛峰
要我即時諗一個 idea 同 concenpt 都令我印象深刻咁我第一個應該係viktor and rolf 。

https://youtu.be/boccaN98V90

https://youtu.be/qVsphwuA4MM
講真如果著衫來講 我真係淨係對cdg homme 同homme plus 有興趣 呢一年真係無得頂
真係唔撚係講笑 好鍾意成個brand

著咗成幅畫上身
咪撚理啲傻西連登仔,佢地只係識tee shirt 波鞋運動褲
其實幾靚
你地班傻仔梗係唔識欣賞啦 小學生睇微積分都覺得佢地仰到鳩寫㗎啦
樓主加油

香港人需要更多時裝知識而非盲目跟風

個班唔識欣賞既人由佢地啦,睇到標題都入黎引戰
係,講時裝係要表現某d concept就係人都識。真係問到某件衫係表達乜野果時,成個post得好少人肯答/答到。

咁係咪證明其實答唔到果d人都唔識欣賞呢?咁佢地同我地呢d認自己唔識欣賞嘅人有咩分別?
笑撚死可能人地眼紅時裝搵得多錢過佢
仲要話抽象過picasso
心諗你都未必睇得明啦
多謝支持
作為highend fashion撚加兩嘴
其實大家成日會覺得high end brand好誇張
但係其實好多時fashion show都係gimmick野
例如thom browne d runway款全部勁誇張
但係其實上番ssense睇佢有好多款係好低調(例如一件純色冷衫加4條間,普通人都一定carry到)
另外runway款有時係個mix and match d色係比較突出(berluti/kris van assche/raf simons d紫溝綠)
但將單品襯番白shirt/黑褲成件事係可以接受
同埋某d brand其實係賣緊鞋/袋
例如 rick owens賣既緊係唔係賣條褲穿窿
而係賣緊對鞋
當然high end brand係的確比較特別
但無可否認既事實係佢地的確係帶領緊潮流
基本上fast fashion 係好明顯咁抄各大brand
例如zara之前d 土豪金tee既print抄versace
5cm既鞋抄rick owens/kva
而大家有時都會參考明星著既衫
其實嗰d衫好多時係大牌既ready to wear黎
點解咁多負皮 用成衣出街衫心態睇都唔係嗰回事
好多人問嘅係點欣賞,例如點解覺得正,件衫有咩含義,樓主覺得高潮個個位係邊...而真係無咩人理同答
而好多人有答嘅係readywear 同依啲點解咁唔同..
好慘
我老師講過當designer設計件衫嘅時候佢一定會based on research同埋會搵inspiration 去設計 但係最後件衫出來可能會係完全睇唔出係based on 呢啲research 因為佢地會係咁去develop件衫 最後形成佢地獨有嘅審美 其實最後件衫出來大家可以有好唔同嘅諗法 就係咁我先會咁欣賞啲大膽嘅設計師

我相信每一件衫都有佢嘅故事 但係我實在唔夠料去分析 所以真心覺得樓嘅Ching好勁 可以分析到件衫嘅背景 我只係希望可以同大家分享自己嘅審美同埋我見到真係好少人討論
樓主點睇fast fashion嘅末落
我覺得某程度代表左gen Z之後嘅人
更加重視自己嘅衣著表唔表現到個人特質

另外你覺得oversized + 工裝+ 機感嘢呢個trend 幾時會完?

Btw 我平時出街係著到類似nigel cabourn + 小小日系果類oversized 工裝
好欣賞設計師可以將一堆布整成一件著得嘅藝術品

就第一個來講 將一堆木砌成一件silhouette 我覺得好creative 同埋我會因為完全無諗過呢樣嘢而感到興奮 會好想整一件一啲無人會諗到嘅衫

去到最尾兩件比較commercial 啲嘅 我好佩服個designer點樣去解構一件衫 同時wearable

其實讀設計之後 係會對衫嘅shapes同colour敏感咗 導致會對呢啲設計越來越有興趣 所以就想分享俾大家
undercover 04年既 languid 相信係佢真正踏入國際時裝舞台佔一席位既重要一季,idea 用左電影閃靈對孖女,搵既model 全部都係 twins,大家著埋同一樣既衫,一個正正常常另一位成套衫就玩到溶解化開哂咁,ready to wear 黎講呢季真係滿分。

18年 ss 都有翻玩閃靈孖女,呢次就好畫出腸。
學到嘢
唔好意思呀借一借位
我份FYP係做有關Gucci rebranding
麻煩大家花少少時間幫我填問卷呀 唔該哂

https://docs.google.com/forms/d/1bHpX9cfr_JLbUbuVE4OJxGI_qeHCyIQiCdlWNftDQjc/viewform?edit_requested=true
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞