[多圖][純分享] fashion撚顱內高潮

543 回覆
158 Like 481 Dislike
就純欣賞角度 好認同真係一定要識埋個設計師 多過一個品牌 業內啲設計師不時都好大調動
自己會先欣賞同stick with一個設計師 係鐘意佢嘅作品 而多過一個品牌 唔同設計師 唔同風格 係可以完全改變一個品牌
我係鐘意yohji個種,睇完90’s antifashion 就上左隱,就知多啲佢地既野 有無邊個season 既show推介下 ysl都知有睇過下,不過個style好似唔太岩我
利申:我都係Gen Z 唔係真係識咁多

可能我仇富啦
但我成日覺得最hi-end 嘅brand
好多時間只係比有錢佬嘅fast fashion
消費者都未必識欣賞佢地嘅design
只係比錢買個brand背後代表嘅social class

Fast fashion 我覺得uniqlo 反而做得幾好
因為佢每季都會同唔designer 合作
係designer brand 同 fast fashion 之間拎到個平衡
Make 到 noise
大眾又afford 得起
呢個business model 其實幾成功

工裝我覺得都幾蝦人著
可以個人唔高 但一定要厚同橫
如果唔係好似扮大人咁

歐英地區其實興咩?
我嘅刻板印象就係一般年輕人會著到A&F咁
比較著重衣著嘅可能就著到street style
Btw 雖然現代street 同 high end 條線好模糊
柒到 點返工?
你平時係咪咁著返工?
Agger 其實我著衫唔係話特別stylish 但係我唔覺得關事 因為我覺得欣賞係基於你個腦點諗唔係基於你著緊啲乜
我正有此意 小弟太慚愧 欣賞嘅同時咁多問題都答唔到 諗住呢幾日唔駛趕project就開吓賞識post 無人睇就自j
唔知笑定喊好
的而且確好多人都寧願揀designer多過brand
的確ysl唔太適合亞洲大眾 個人好鍾意yohji最近fall 2021個show fall 2020都相當出色 可以話commercial來講我都相當之受
係㗎
啲設計師都唔會著到天花龍鳳咁啦大佬
其實睇呢啲post睇人點諗/分析/人地啲經驗
當學多左樣野咁咋嘛
呢個時候你就分道呢個人識唔識fashion啦我有個同學身形頗大 但係著住件黑色衫 個cutting係顯到佢好瘦 啲料睇落都知好貴 之後發現原來係Rick Owens 佢係低調曬命 同時揀一啲啱自己嘅衫 我會話佢係精明嘅消費者 但係有另一同學好鍾意gucci 件外套係gucci printing 隻錶係versce(btw 買fashion brand錶好on9)驚死人地唔知佢係著名牌咁 仲要啲衫唔啱佢身形 即係當然佢想點著係佢自由 但係你會睇得出邊啲消費者識欣賞design囉

uniqlo係亞洲市場真係做得好成功 至於工裝我反而覺得如果你矮就可以作為一種主要選擇 當然你高就著咩嘢都好睇啦

我依家係英國見到啲gen z就都係h & m style囉但係如果fashionable嘅呢條片你可以了解吓 btw csm係英國最好嘅fashion uni McQueen JG KimJones kiko 都係喺嗰度讀
https://youtu.be/YrXj1DELWcA
收到Kingston offer 算係出路唔錯嘅學校 好多人都入咗公司做嘢 諗住以後都繼續做designer 不過都希望csm肯收我
類似你睇跑車,又尾又流線型好靚,但邊個可以日日揸林寶出街買餸。就算無限金錢都唔會啦。反而日常普通車會拎高級跑車既一啲樣特點去設計。
好多人一睇run way就話行街點著,你睇未來概念既車展都唔會問設計師點渣去買餸行街呀
啱呀屌
係咪因為笑猶太人單嘢
Uniqlo 今年同jil sander 嘅crossover啲衫都好好睇
Btw jil sander早排好似因為repost咗艾未未著佢嘅衫比支那人擺買
呢啲fashion係for明星著,普通人當然睇唔明同覺得7啦
Ready to wear
同重要稀有場合先考慮著呢個大家都明

但未有人解釋到點欣賞喎
有人講cutting
講mm 講名氣
講culture
講message
但可唔可以具體啲

即係譬如 冷戰時期 好多文學作品都係圍繞核戰 末日題材去寫
咁呢啲fashion trend原意、想帶出既message又係點理解呢
用木整個條裙 除左高難度 仲有冇其他須知?
oversize應該係街頭文化嗰啲先 我會覺得係raf帶起
罵治唔係玩呢啲啦 佢師盛jpg 唔係嗰樣嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞