[多圖][純分享] fashion撚顱內高潮

543 回覆
158 Like 481 Dislike
估唔到連登都有同好唔知係咪因為2000s尾開始留意時裝,定最鍾意嘅設計師同models都係活躍於2000s,我真係好鍾意呢個時期嘅嘢(仲有雜誌,廣告相)

以前係鍾意到逐個系列save,嗰陣未有runway livestream,仲會追nowfashion啲低清live圖

容許我洗一洗版

John Galliano

Alexander McQueen

^呢條裙係用蟶子殼做

Jean Paul Gaultier

Olivier Theyskens

其實仲有好多,
Karl Lagerfeld for Chanel,
Hussein Chalayan,
Miuccia Prada,
Dolce & Gabbana,
Nicolas Ghesquière for Balenciaga,
Raf Simons for Jil Sander,
Riccardo Tisci for Givenchy...
不過再post就完全洗版😂

另外Philip Treacy嘅headpiece同Pat McGrath嘅化妝簡直係畫龍點睛
所以小眾/非大眾鍾意嘅嘢不存在任何價值?
我又咁睇
如果一開始就解釋
佢地再跳出黎話咁柒無人著出街
又顯得佢地無思想人地嘅理論同觀點
你嘅解釋我like 呀
同埋呢兩件係我呢種普通人眼中真係靚到嘩一聲
樓主po果D唔係靚到嘩一聲
所以先有人想問背後設計理念姐
講真拎圖問果個都揀咗件一睇就覺得應該有理念嘅衫
佢講果D為咗比演唱會著果D
咁講法會令我覺得「喔,為咗錢而設計only」
後尾有人解釋返就明件衫都有故仔有理念
想知有冇人同我一樣係JPG死忠
幾年前好中意MM 人越大越欣賞JPG
仲有之前既UNDERCOVER
兩季都好靚,documentary形式去記錄疫情下點樣創作,仲有啲behind the scene
因人而異嘅

上面有幾個巴打都真心想知,佢哋係要想好透徹咁明呢件事

所以你throw大concept,大家先至會覺得你敷衍

正如解釋裝置藝術,真係要一件一件去解釋,先至可以令到人真正欣賞一件藝術品
因為你冇taste 姐
MM依家under LVMH嘛
正常
呢個我認同同埋你咁講完我就明白成套衫concept
好過上面個reply
但如果就咁睇係pvc既運用同埋top half既silhouette係有係readytowear出現
Over size 係咩牌子帶出黎
我覺得一個真心想了解藝術嘅人
都會喺望到樣嘢嘅時候會去留意佢嘅細節
會諗吓designer係創作個樣野嘅時候背後嘅諗法
會好想代入設計者當時既心態
呢一個係我去了解藝術品之前既做法
好有jojo feel
想睇多d
題外話 Martin好似話會復出
同連登講fashion真係冇人想嘗試明一味屌
無意冒犯
但你都係估估下個designer想表達d咩
咁同藍色的窗簾concept 有咩分別?
唔覺得會係真 以佢性格唔會係而家呢個時期請得郁
更加唔會咁容易就俾人知道佢會出返嚟
我都好欣賞design背後既concept 睇完巴打個留言再上網搵issey miyake訪問 就更加明佢d collection

「在談到眾所皆知的皺褶設計之前,必須先了解三宅一生對於面料的態度, Miyake在1986年的Time雜誌上表示織品之於面料就像是木頭上的紋理,人們無法抗拒它;有別於傳統西方把布料對應人檯做剪裁,去雕塑出理想的曲線,三宅一生採倒逆施行的方式,用一塊完整的布料包裹住人的身體,類似日本的和服與印度傳統服飾紗麗(Sari)的概念,強調服裝與身體之間的關係,先開發布料,再讓人體自己去詮釋衣服產生的形狀。」
靚乜尻呀 人地想暗串咋

將廉價的香蕉製成值近百萬元的藝術品,無不顯示他對這金錢至上的藝術市場的嘲諷。
仲有yohji yamamoto
comme des garcons 日本時裝以前走出嚟既Design
都係好影響到古老法國時裝屋出既元素
可以睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞