[多圖][純分享] fashion撚顱內高潮

543 回覆
158 Like 481 Dislike
東方代表:玲姐
淨係識佢係無讀過fashion
aesthetic嘅嘢真係好抽象

真係靠睇得多,有時上ebay bid返8/90年vogue嚟睇真係開眼界,JPG/ romeo gigli..... 太多太多大師

唯一可以講係近十年經濟真係差左好多,已經冇乜空間俾設計師玩
有興趣聽巴打繼續分享多啲
所以真係大部分我鍾意嘅collection都係早期少少 希望有一日如果有能力會唔理啲人屌而係去整一個自己鍾意自己滿意嘅collection
依期真係睇好JW anderson,真係平衡到商業同玩味,2010睇佢短群嗰季仲以為佢係嘩眾取寵嗰啲,十年證明佢有實力,仲有貨交

舊人嚟講 Dries Van noten都係我最愛,著起身有陣書生味,係歐洲有幾次行街俾店員問乜牌子
個人都覺得JW功力好高 吓認真咩dvn都唔撚識...
冇個一次經歷 唔知佢衣家會係個點既人呢
好似依件yohji 91aw嘅collection,依家可能個個對yohji嘅感覺都係好多黑色。好「禪」,不過三十年前嘅yohji其實都好load,依件昭和女郎print超playful,今日睇都好有味道

甚至而家好多fashion house都話自己同啲Artist合作(KAWS/空山基...),但87年珍姐原來已經搵jean michel basquiat行show,嗰時甚至佢都未死,甚至未係好紅,但今日睇返,一幅jean Michel basquiat已經值成億美金....

佢浪漫主義丫嘛 個人係bold啲架喇
算啦,連登講fashion 哂尻氣
朋友無連登 但想發表一下個人觀點

利申無讀fashion 自問亦唔係咩潮流尖端
,只係一個鐘意襯衫既人,我都唔識欣賞佢地既設計,但佢哋既作品的確擴闊左我目光,所以希望大家就算唔欣賞,都可以嘗試接受,終會有幫助。

錯字 文法唔好屌禁勁。

平時會咁著。
樓上垃圾袋
不過dvn真係幾難捉摸,20fw玩70’s print on print,摩登,21ss(幾日前show)又玩返淨色layering

個個collection都咁精彩

點夠佢玩(i mean個銀行戶口)
要分出唔出街著嘅話
本身已經限死咗個創作
難道你嘅審美觀建基於成套衫出唔出到街?
其實時裝可以係藝術品
依幾年replica有re-edition
我覺得fashion show嘅配搭都可以好啟發平時襯衫
唔一定要睇pattern 但可以睇個cut同配搭 個人見解
利申 窮撚 近期買左+j 已經好開心
佢都幾型 近兩個brand都要改9人地
佢獨裁,front要改,連裝修都改,以前dior啲相甚至佢自己揸機,dior年代已經傳佢同john galliano不和。JG甚至係掌管比較賺錢嘅女裝部,人地釋出好意俾張front row飛佢都唔比面去

不過如果佢唔係有少少臭寸,少少藝術家脾氣,你有點會乖乖俾錢

l
之前無睇過fashion show
近期鐘意左sacai 呢個brand 完全睇唔明 ,以為fashion show係為班model黎show 衫出黎賣既地方
+j系列正呀
認同,其實有時show 俾左個vibe/mood 去諗吓啲襯法,時裝其實反而係一種心態,平有平玩,貴有貴玩,有啲懐念以前係bricklane古著店(唔係圾垃美之)搵到靚洗水舊軍褲(even SLP貴十倍分分鐘都洗唔到嗰隻最raw嘅感覺
九十年代尾時期佢mcqueen 同 margiela 既天馬行空現今真係買少見少。

https://youtu.be/XEGWarCzerY
我反而幾鍾意佢 d 攝影作品。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞