[突發]黑警又嚟料:大規模硬闖Hidden Aggenda

1001 回覆
11 Like 323 Dislike
坦白講,如果真係有黑工,咁黑警嚟拉人有乜問題
你最多話佢洗唔洗動用咁多警力姐

咩黑工?

香港獨立音樂表演勝地Hidden Agenda(HA),因被指違反工業大廈用途,多年來不斷被多個政府部門巡查。今日(5月7日)晚上,又有大批警員到場之外,竟然來了一批稀客,就是入境處人員。
話說今日晚上,英國樂隊「This Town Needs Guns」去到觀塘鴻圖道HA獻技,不過現場消息指有入境處人員放蛇,在表演之後,更有大批持盾警員及入境處人員到場,原因是工作簽證出問題
現場消息指HA外除了有8架警車,警犬也有出動,救護車亦到場候命,並且出動了擔架床。

5月7日(星期日)下午11時45分,在英國樂隊TTNG(The Town Needs Gun)香港音樂會結束後,有入境處職員聲稱需要行使職權,而進入Hidden Agenda(HA)。

HA負責人許仲和要求入境處職員離開,原因是HA屬私人地方,而且對方未有搜查令。20分鐘後,有帶同警犬及持有盾牌的防暴警察進場,表示有人報稱現場有人打架。雙方爭執期間,入境處職員把其中一名擋住後台去路的HA職員推低,阿和亦被扣頸及拉出HA場外,爭執期間阿和被推倒在地、眼鏡飛脫。據報,至少有兩名觀眾被捕。

引述現場消息指,入境處職員現正在後台,懷疑有外地演出者未有申請工作簽證。立法會議員譚文豪於1時到場了解事況。

若 果 警 察 或 入 境 主 任 有 足 夠 理 由 , 相 信 一 個 單 位 內 曾 有 罪 案 發 生 、 有 應 予 逮 捕 的 疑 犯 或 非 法 入 境 者 , 或 為 了 阻 止 打 架 , 救 人 … 等 例 外 情 況 , 他 們 有 權 毋 需 搜 查 令 而 入 內 進 行 搜 查 。 當 然 這 也 要 有 限 度 , 例 如 , 除 非 先 得 各 單 位 的 同 意 , 他 們 不 可 以 因 為 懷 疑 一 屋 有 事 , 就 在 一 個 極 大 的 範 圍 內 , 逐 屋 搜 查 。

球證球員足總都係我既人
人係你推跌
交係你打先
警係你報左
人係你捉先

一條龍服務
點樣可以搞搞旺角班友?

警方唔係第一次搞HA
行動目的明顯唔係個Visa咁簡單

你跟進埋之前發生過既事先評論啦啦

其實我真係唔知呢單野咩事既
岩岩search過 你指既係涉違規經營?

一次過嚟表演叫黑工
樓上係得既

黑市勞工或稱非法勞工,簡稱黑工,是指以不合法身份工作的人。
我唔知佢有無錢收啦
但黑唔黑工唔係用次數去決定囉

thank you
點樣可以搞搞旺角班友?

完全取消行人專用區

咩黑工?

香港獨立音樂表演勝地Hidden Agenda(HA),因被指違反工業大廈用途,多年來不斷被多個政府部門巡查。今日(5月7日)晚上,又有大批警員到場之外,竟然來了一批稀客,就是入境處人員。
話說今日晚上,英國樂隊「This Town Needs Guns」去到觀塘鴻圖道HA獻技,不過現場消息指有入境處人員放蛇,在表演之後,更有大批持盾警員及入境處人員到場,原因是工作簽證出問題
現場消息指HA外除了有8架警車,警犬也有出動,救護車亦到場候命,並且出動了擔架床。

5月7日(星期日)下午11時45分,在英國樂隊TTNG(The Town Needs Gun)香港音樂會結束後,有入境處職員聲稱需要行使職權,而進入Hidden Agenda(HA)。

HA負責人許仲和要求入境處職員離開,原因是HA屬私人地方,而且對方未有搜查令。20分鐘後,有帶同警犬及持有盾牌的防暴警察進場,表示有人報稱現場有人打架。雙方爭執期間,入境處職員把其中一名擋住後台去路的HA職員推低,阿和亦被扣頸及拉出HA場外,爭執期間阿和被推倒在地、眼鏡飛脫。據報,至少有兩名觀眾被捕。

引述現場消息指,入境處職員現正在後台,懷疑有外地演出者未有申請工作簽證。立法會議員譚文豪於1時到場了解事況。

若 果 警 察 或 入 境 主 任 有 足 夠 理 由 , 相 信 一 個 單 位 內 曾 有 罪 案 發 生 、 有 應 予 逮 捕 的 疑 犯 或 非 法 入 境 者 , 或 為 了 阻 止 打 架 , 救 人 … 等 例 外 情 況 , 他 們 有 權 毋 需 搜 查 令 而 入 內 進 行 搜 查 。 當 然 這 也 要 有 限 度 , 例 如 , 除 非 先 得 各 單 位 的 同 意 , 他 們 不 可 以 因 為 懷 疑 一 屋 有 事 , 就 在 一 個 極 大 的 範 圍 內 , 逐 屋 搜 查 。

球證球員足總都係我既人
人係你推跌
交係你打先
警係你報左
人係你捉先

一條龍服務

"相 信 一 個 單 位 內 曾 有 罪 案 發 生 、 有 應 予 逮 捕 的 疑 犯 或 非 法 入 境 者"
佢唔洗推跌人,都可以call黑警嚟啦
係咪真係咁大罪要出動咁多既人力犬力呢
抑或想搞鳩ha 我諗大家心知肚明

活化工廈 咪又係得個講字
不過我決定每次經過旺角都打俾食環入境
我相信果班表演唱啲廣東話都唔正既大媽可能係冇申請working visa同埋食環係冇批准
仲要同環保署投訴燥音
睇下有冇唔守法既小市民

希望大家都做多一步啦 連入境警犬都咁積極12點幾大批黎捉人
作為小市民又點可以唔出一分力呢

我相信果班表演唱啲廣東話都唔正既大媽可能係冇申請working visa同埋食環係冇批准
仲要同環保署投訴燥音
睇下有冇唔守法既小市民

支持
點解唔索性去旺角搞?
霸左大媽D位
點樣可以搞搞旺角班友?

完全取消行人專用區

報環保 食環 入境

仲要同環保署投訴燥音
睇下有冇唔守法既小市民

一人一步改變社會

仲要同環保署投訴燥音
睇下有冇唔守法既小市民

一人一步改變社會

push
點解唔索性去旺角搞?
霸左大媽D位

呢句真

警方唔係第一次搞HA

政府因為地契問題唔肯批個娛樂牌照俾ha
(住宅區嘈音會俾人投訴,工廠區平但係有土地用途限制)
之前ha都試過幾鑊被逼遷

而家4.0就用個飲食牌頂住開
但係之前食環又捉ha冇娛樂牌
而家就係入境捉表演團體冇working visa
因為ha冇娛樂牌,入境唔批working visa俾外國band係ha表演
今晚咪用請黑工入ha個負責人

老老實實ha作為一個地下表演場地真係世界級
成日請到啲唔同地區band嚟香港
入場都係幾舊水

ha係香港搞左咁多年真係夾縫中生存

仲要同環保署投訴燥音
睇下有冇唔守法既小市民

香港人始終睇人仆街最開心,不如努力爭取啦。。。
其實點解佢地比人針得咁緊要

有冇巴打可以解釋下
點解唔索性去旺角搞?
霸左大媽D位

呢句真

有「有勢力人士」睇場
你見周街啲mk仔唔喺mk busking就知點解
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1319822878071508&id=1233807966673000&_rdr

唔知HA發生過咩事既人可以睇返少少資料先

大概係政府好耐都無更新過法例令到工廈活化唔到
之後用好多唔用既原因打壓HA
另外HA既人都搞過下社運
之後你地自己諗埋落去啦.....

仲要同環保署投訴燥音
睇下有冇唔守法既小市民

香港人始終睇人仆街最開心,不如努力爭取啦。。。

次次經過菜街都嘈到仆街
係時候搞搞佢

仲要同環保署投訴燥音
睇下有冇唔守法既小市民

你可以屌佢選擇性執法,動用不合理警力
但佢選擇性執法唔等於佢執法時唔岩嘛
而家成個post好多人屌黑警嚟捉人,咁而家真係有人涉嫌無working visa嘛

仲要同環保署投訴燥音
睇下有冇唔守法既小市民

俾段講稿同電話黎, 我地一齊打, 一齊有組織地健設新菜街
睇到我好撚火呀 , 段片, 屌9個死肥婆

咩黑工?

冇搜查令可以夾硬進入私人地方嫁咩 紀律部隊仲話講法治 根本一直破壞法治
係咪得罪人呀
班呀蛇又會咁齊心搞鳩佢

都搞左好多年

搞到地方都搬左幾次

搞手都係放棄算啦,
香港只係容納到西洋菜街顛顛喪喪果班人表現

一係試下搬返深圳搞可能仲有前途

堅持左咁多年
一定要繼續落去

你夠共產黨玩?香港夾BAND就算吧唔好浪費時間.
老老實實
扮WALLY果個日本仔喺街頭賣藝賺錢又算唔算違反逗留條件?
HA如果玩灰色地帶,話場show度隊band只係黎睇show時即興上場耍兩手又得唔得?

警方唔係第一次搞HA

政府因為地契問題唔肯批個娛樂牌照俾ha
(住宅區嘈音會俾人投訴,工廠區平但係有土地用途限制)
之前ha都試過幾鑊被逼遷

而家4.0就用個飲食牌頂住開
但係之前食環又捉ha冇娛樂牌
而家就係入境捉表演團體冇working visa
因為ha冇娛樂牌,入境唔批working visa俾外國band係ha表演
今晚咪用請黑工入ha個負責人

老老實實ha作為一個地下表演場地真係世界級
成日請到啲唔同地區band嚟香港
入場都係幾舊水

ha係香港搞左咁多年真係夾縫中生存

佢搞表演場地搞得好好 好多人like
同佢犯唔犯法係兩回事
因為ha冇娛樂牌,入境唔批working visa俾外國band係ha表演<<咁佢咪現階段唔應該叫外國band嚟表演
你可以插呢個政府今次又做埋d不得民心既事,但在理嚟講我唔覺入境同黑警今鋪有錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞