[突發]黑警又嚟料:大規模硬闖Hidden Aggenda

1001 回覆
11 Like 323 Dislike
其實先比臨時容忍費比政府改餐廳用途
你就可以做到 正式餐廳用途

曬氣
用咩形式都好
政府都渣住違反土地用途
同埋 無公眾娛樂場所牌 所以唔可以搞表演
談風都係餐廳,食野架,真係無乜live 表演
照比政府用土地條例收皮

一野改土地條例唔洗又餐廳又土地用途啦
娛樂牌又可以順利整到

大佬呀。。 你知唔知可以比容忍費改變用途ga.
你果度個地契係OU地
即係其他指定用途
只要你肯交錢就可以一段時間改變用途可作商業用途
呢家無比錢
比到盡你只可以開食堂
由day 1 開始佢都知咁樣有問題
佢呢家用低於市價租金 打開門口做生意呀
仲講緊walk in 收四百幾
出左事就話人打壓音樂?

真係當請樂隊表演唔洗錢
請音響人 燈光個d唔洗錢...
4百幾已經算合理
advance 兩百幾三百幾已經好平
照計無賺,d band都幾出名

大家都知有問題,咁你比個解決方法黎
無解決方法呀嘛,咪要搏囉

有解決方法呀
就係交容忍費改用途呀。
佢有無試過入紙呀
有無問過業主比唔比呀
坦白講,如果真係有黑工,咁黑警嚟拉人有乜問題
你最多話佢洗唔洗動用咁多警力姐

警方唔係第一次搞HA
行動目的明顯唔係個Visa咁簡單

你跟進埋之前發生過既事先評論啦啦

其實我真係唔知呢單野咩事既
岩岩search過 你指既係涉違規經營?

一次過嚟表演叫黑工
樓上係得既

其實大撚把啦
成條駱克謝斐道都係南亞雞添啦
就算唔計呢d,大把公司派人過黎做野一陣都冇攞簽證
因為攞工作驗證好煩
好似要幾個月前搞

之前有個大陸vendor 落黎
佢話攞唔知單雙程証仲易
【本報訊】地政總署近年嚴厲取締各區工廈的違契單位,令不少藝術工作者、小商戶被逼遷或結業,惟政府部門可安然在工廈辦公,似有「免死金牌」。《蘋果》調查發現,近年翻新重建的荃灣TML廣場不少單位被用作辦公室、貨倉及陳列室等違契用途,當中竟包括水務署工程師總辦事處。水務署回覆指單位是由其工程顧問公司租用;地署則稱在大廈發現51個違契單位,會陸續採取行動。
記者:梁御和

位於荃灣海盛路的TML廣場前身是工廈,2010年被發展商億京全幢收購重建,現時樓高32層,每層面積約3.8萬方呎,估計最多可劃468個單位。採用落地玻璃設計,電梯大堂鋪雲石,放有沙發電視等設施,外觀及設施恍如甲級寫字樓,被外界形容為「新型工廈」。2013年入伙後,單位呎價上升至現時5,000元水平,呎租則約18元。

■TML廣場5樓的辦公室除掛有水務署的門牌,亦有工程顧問公司AECOM標誌。

■其中一個水務署工程師總辦事處設於TML廣場23樓,擺設與一般辦公室無異。
水署:倘證違契將要求停租
根據該地段的地契條款,該大廈只可用作工業用途,惟入伙至今被不少人作非工業用,包括會計師行、移民顧問公司、美容學校、教會、佛堂,甚至上市公司辦公室等。
記者日前到該大廈視察,赫然發現上址5樓及23樓是水務署的辦公室,兩個單位分別掛上「水務署九龍區更換及復修水管工程第四階段第二期工程師總辦事處」及「水務署九龍區更換及復修水管工程第四階段第一期工程師總辦事處」門牌,室內擺設與一般寫字樓無異。其中5樓單位內另有工程顧問公司AECOM(艾奕康)標誌,該公司經常承接政府工程。
記者上周向水務署查詢,該署否認有租用涉事單位,只表示「工程承建商租用單位設置辦公室,屬於承建商與單位業主之間的協議」,未有回應會否跟進,也沒解釋為何單位會掛上水務署門牌。
不過,本報即時新聞網昨報道事件後,該署主動解釋,指單位由該署的工程承建商租用,供顧問公司駐地盤人員作辦公室;現已要求承建商向業主跟進事件,如確認單位違契,會要求承建商停止租用及遷出。承建商初步回覆該署時聲稱,早前磋商租用單位時,獲告知該處適合作辦公室用途。

議員:難免有執法不公感覺
翻查區議會文件,水務署早年曾委託AECOM為九龍區水管工程的顧問工程公司,未知涉及公帑數目,以及租金所佔的金額。本報向AECOM查詢,至截稿未獲回覆。
地政署指,過去3年共接獲17宗該廈單位違反地契用途的投訴,巡查後共發現51個違契單位,包括辦公室、貨倉、陳列室等,已向其中22個單位業主發警告信,要求在限期內糾正違契情況,至今已有4個單位被釘契,會陸續對餘下單位採取行動。
香港眾志立法會議員羅冠聰認為,地政署除了取締設持牌危險品倉庫的工廈違契單位外,對上述單位亦應一視同仁,否則「好唔合理」。羅補充,事件亦反映政府的活化工廈政策失敗,「政策擴闊唔到工廈用途,活化改建完只係令樓價再升一級,原本嘅工廈用戶反而更加租唔起」。
公民黨立法會議員陳淑莊認為,是次事件難免會令公眾有執法不公的感覺,促請執法部門要一視同仁處理,「唔可以水務署講一聲搬走就當冇事」。

曬氣
用咩形式都好
政府都渣住違反土地用途
照比政府用土地條例收皮

娛樂牌又可以順利整到

你果度個地契係OU地
即係其他指定用途
呢家無比錢
比1到盡你只可以開食堂

我比完臨時容忍費
改到一段時間,咁拎唔拎到公眾娛樂牌?
娛樂牌個有效期都長,你臨時容忍,改得一段時間
政府點批? 同埋要業主去搞呢d
無娛樂牌就搞唔到表演 完。
又返返原點,土地條例舊》搞唔到娛樂牌》無得開show

第一業主唔想你搞呢d野,唔配合去交容忍費。
你仲做,衰左仲怪人
你講撚到咁大把西咩。
你問個HA 簽果份租約寫咩。。
寫工業用途ja ..
明知都簽
講乜者。
咪又係一班mk 仔搞音樂
正正經經有份工又唔搵
條例又唔識睇
屌 佢地根本就唔想比HA合法
HA都諗過好多唔同既野嘗試去令到係工廈搞show係合法
但係垃圾政府呢樣唔比個樣又唔準 然後一個屈尾十走番去告鳩HA話冇牌又違反工廈用途
痴撚線

曬氣
用咩形式都好
政府都渣住違反土地用途
照比政府用土地條例收皮

娛樂牌又可以順利整到

你果度個地契係OU地
即係其他指定用途
呢家無比錢
比1到盡你只可以開食堂

我比完臨時容忍費
改到一段時間,咁拎唔拎到公眾娛樂牌?
娛樂牌個有效期都長,你臨時容忍,改得一段時間
政府點批? 同埋要業主去搞呢d
無娛樂牌就搞唔到表演 完。
又返返原點,土地條例舊》搞唔到娛樂牌》無得開show

第一業主唔想你搞呢d野,唔配合去交容忍費。
你仲做,衰左仲怪人
你講撚到咁大把西咩。

業主肯搞都好
最後都係批唔到娛樂牌
你無撚柒啦

第一件事 你改到變餐廳用途
你就有好多灰色地帶走
但你呢家用返呢家個用途就無灰色地帶就係咁簡單
因為第一步你個單位唔可以for commerical用途
原來你無比錢同申請
個問題係啲例過哂時
你問個HA 簽果份租約寫咩。。
寫工業用途ja ..
明知都簽
講乜者。

咁香港有邊到土地用途可以搞live house?
有邊棟工廈唔係寫工業用途?
應該收埋水務署同其他寫字樓單位
仲要出動勁多警察
而家唔搞佢地,淨係搞live house
live house呢樣野本身就係無理由無得搞
正行合道德
係法例舊所以一樣現實係ok既野係法律上變做唔合法

上面都有巴打講
唔修例, 可以揀人捉, 唔係自己友唔聽話就拉鳩你
仆街政府又搞鳩人
睇live話入境放蛇入去拉人

外國表演嘉賓無工作簽證?

無錢收要唔要拎簽證?

叫佢地去西洋菜街拉鳩晒班支那大媽先啦
個個禮拜放低個乞依兜鳩叫乞錢

同埋成日有幾個鬼佬鬼婆 (黎黎去去都係果幾個)
係地鐵站門口彈吉他打鼓又洗唔洗簽證先?
咪又係一班mk 仔搞音樂
正正經經有份工又唔搵
條例又唔識睇

無呢班mk仔你連歌都無得聽
個問題係啲例過哂時

exact7ly
明明唔應該違法既野
因為法例過時所以變做違法

講到尾最仆街都係政府
係咪真係咁大罪要出動咁多既人力犬力呢
抑或想搞鳩ha 我諗大家心知肚明

活化工廈 咪又係得個講字
不過我決定每次經過旺角都打俾食環入境
我相信果班表演唱啲廣東話都唔正既大媽可能係冇申請working visa同埋食環係冇批准
仲要同環保署投訴燥音
睇下有冇唔守法既小市民

希望大家都做多一步啦 連入境警犬都咁積極12點幾大批黎捉人
作為小市民又點可以唔出一分力呢

你可以屌佢選擇性執法,動用不合理警力
但佢選擇性執法唔等於佢執法時唔岩嘛
而家成個post好多人屌黑警嚟捉人,咁而家真係有人涉嫌無working visa嘛

依家HA 可能違法...
但法律就一定係啱晒 係正義??
今次既事唔可以單次咁睇
要睇晒所有HA既經歷先慢慢討論...

違法係因為政府無關注過點活化工廈
成日講就咁講
但實際上起下幾橦D2place就覺得推廣左藝術發展
完全無檢視過依家既法例同發牌制度
令到香港band仔無生存空間
即使無人投訴都要成日無啦啦搞9HA
呢個覺係令人嬲既地方

何謂正義?你鍾意既就叫正義?

小學雞?
'法律就一定係啱晒 係正義?' 
呢句都有得嘈

law咩有法必依個幾個layer,佢咪淨係識有法必依囉
咩以法限權 以法達義唔洗理架啦
共狗都係有法可依 有法必依架咋

睇醫生醫下你D 1999啦
你咪試下上count講咩以法限權 以法達義囉
分分鐘俾人判你入小欖呀

你宜家出街漫無目的行下都可以判你遊蕩罪
唔通咁樣又好合理?
【本報訊】地政總署近年嚴厲取締各區工廈的違契單位,令不少藝術工作者、小商戶被逼遷或結業,惟政府部門可安然在工廈辦公,似有「免死金牌」。《蘋果》調查發現,近年翻新重建的荃灣TML廣場不少單位被用作辦公室、貨倉及陳列室等違契用途,當中竟包括水務署工程師總辦事處。水務署回覆指單位是由其工程顧問公司租用;地署則稱在大廈發現51個違契單位,會陸續採取行動。
記者:梁御和

位於荃灣海盛路的TML廣場前身是工廈,2010年被發展商億京全幢收購重建,現時樓高32層,每層面積約3.8萬方呎,估計最多可劃468個單位。採用落地玻璃設計,電梯大堂鋪雲石,放有沙發電視等設施,外觀及設施恍如甲級寫字樓,被外界形容為「新型工廈」。2013年入伙後,單位呎價上升至現時5,000元水平,呎租則約18元。

■TML廣場5樓的辦公室除掛有水務署的門牌,亦有工程顧問公司AECOM標誌。

■其中一個水務署工程師總辦事處設於TML廣場23樓,擺設與一般辦公室無異。
水署:倘證違契將要求停租
根據該地段的地契條款,該大廈只可用作工業用途,惟入伙至今被不少人作非工業用,包括會計師行、移民顧問公司、美容學校、教會、佛堂,甚至上市公司辦公室等。
記者日前到該大廈視察,赫然發現上址5樓及23樓是水務署的辦公室,兩個單位分別掛上「水務署九龍區更換及復修水管工程第四階段第二期工程師總辦事處」及「水務署九龍區更換及復修水管工程第四階段第一期工程師總辦事處」門牌,室內擺設與一般寫字樓無異。其中5樓單位內另有工程顧問公司AECOM(艾奕康)標誌,該公司經常承接政府工程。
記者上周向水務署查詢,該署否認有租用涉事單位,只表示「工程承建商租用單位設置辦公室,屬於承建商與單位業主之間的協議」,未有回應會否跟進,也沒解釋為何單位會掛上水務署門牌。
不過,本報即時新聞網昨報道事件後,該署主動解釋,指單位由該署的工程承建商租用,供顧問公司駐地盤人員作辦公室;現已要求承建商向業主跟進事件,如確認單位違契,會要求承建商停止租用及遷出。承建商初步回覆該署時聲稱,早前磋商租用單位時,獲告知該處適合作辦公室用途。

議員:難免有執法不公感覺
翻查區議會文件,水務署早年曾委託AECOM為九龍區水管工程的顧問工程公司,未知涉及公帑數目,以及租金所佔的金額。本報向AECOM查詢,至截稿未獲回覆。
地政署指,過去3年共接獲17宗該廈單位違反地契用途的投訴,巡查後共發現51個違契單位,包括辦公室、貨倉、陳列室等,已向其中22個單位業主發警告信,要求在限期內糾正違契情況,至今已有4個單位被釘契,會陸續對餘下單位採取行動。
香港眾志立法會議員羅冠聰認為,地政署除了取締設持牌危險品倉庫的工廈違契單位外,對上述單位亦應一視同仁,否則「好唔合理」。羅補充,事件亦反映政府的活化工廈政策失敗,「政策擴闊唔到工廈用途,活化改建完只係令樓價再升一級,原本嘅工廈用戶反而更加租唔起」。
公民黨立法會議員陳淑莊認為,是次事件難免會令公眾有執法不公的感覺,促請執法部門要一視同仁處理,「唔可以水務署講一聲搬走就當冇事」。

已入紙投訴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞