[突發]黑警又嚟料:大規模硬闖Hidden Aggenda

1001 回覆
11 Like 323 Dislike
原來仲有人同佢地傾緊
block左就算啦

咁又係,數埋得4定5個

個班好撚離地
又完全對香港地下音樂生態0認識
跟住走黎扮理性討論

活化左工廈既租金貴
又多唔同既商戶
香港LIVE HOUSE多數都係無咩profit可言,分分鐘蝕到入肉
又無人科水
都係為左繼續搞音樂先撐落去
莫講租金啦,就算頂到租金
live house 搞show 聲浪咁大,樓上樓下D仆街實投訴嘈音
狂CALL 警察

尊重下樓上樓下D人啦

我話你知,大把人偷雞住工廈
搞親SHOW/有BAND房都多數比呢班人投訴聲浪大
正常夜晚工廈點會有人長STAY係個到?

你report哂偷雞住工廈嘅人囉
事實上夜晚工廈都有人開工
例如做錄音野

香港studio 好細,好似無一間係HA個棟

一定係錄歌

所以咪話活化左既工廈唔岩live house囉
又studio 又workshop
有錢搬去活化工廈都搞唔到啦
咁嘈既live house 係返日頭就日常office / 倉務既工廈
夜晚無人,得返live house,就到live house 搞show
兩者無衝突

而家人地生存得好地地比人搞啵?
唔係有人投訴,係政府突然咁勤力放蛇啵

你自己都解釋咗死因啦
唔係投訴者死就係HA亡
住工廈都係活化je

你識唔識中文?
唔係有人投訴
係政府突然咁勤力放蛇

係無人投訴下政府突然主動放蛇呀
BTW 住工廈都係活化
你返去食屎算啦都係
活化工廈係比商業用途而唔係居住用途呀
原來同個乜都唔識既ON9仔傾緊

你點知冇人投訴

有人投訴一早上黎話收到投訴所以做野啦
而唔係放蛇,放蛇唔會係處理噪音投訴既時候用到既方法
況且而家佢JER既都唔係噪音而係用途個面
醒少少啦大哥

HA都唔係慣常出現嘅野
佢用唔慣常手法

純推理唔可以構成咩證據證明冇人投訴
投訴個層面唔一定喺報案
可以有人同大sir投訴,大sir叫下面做

香港少見唔係代表唔慣常既,live house 根本係好正常好普遍既野
講到佢咁唔慣常?
投訴同大SIR投訴添呀?咁把炮?睇得多TVB?
識得大粒野既人會咁得閒投訴?又無利益衝突
即係話有權有勢既公司向大sir投訴比壓力要佢地做野逼死HA?
咁ha 更加係受害者啵?

香港警察都只係香港嘅警察
留意上面有講咩人有機會投訴
例如:有牌嘅人都可能係

高層面嘅大粒人士呀嘛
商界大粒野既咪即係聯同政府一齊去打壓HA囉
政府大粒野咪即係想逼死人囉

問題在於,
你又唔比第二個可行選擇人
但係又一味話你犯法要你收皮
咁係政府錯定係HA錯?
HA試過哂唔同方法去run架啦啵

返去原點
你都係搞掂個牌先講啦
再問下公民黨點睇

返去原點,人地有試過搞牌
係政府D法例過時唔比佢地搞
又唔更新法例,反而一味捉人

咁係咪HA問題?

行政效率低唔代表表你可以唔等

咁即係HA應該收皮,全港LIVE HOUSE都應該收皮
地下音樂圈同文化都應該一齊收皮
等到政府改法例為止?
係咪?

你地可以等
亦都可以投入唔同位置去推快佢
夾硬開可能死得仲快

點樣投入唔同位置去推快佢
live house 都無,無表演場地
你叫以表演為主既活動點樣發展落去?
你係咪玩我?

如果你地對香港草根有影響力
應該可以迫立法會/政府做野

又帶到草根呀?
想知音樂點影響草根
玩音樂玩到有生活津貼送比草根階層

今朝有酒今朝醉唔係問題
但如果大家啲音樂都係考古都搵唔返
真係幫唔到大家

你知唔知自己講緊乜?

對社會冇意義嘅野咁點解要support

一個地方唔係淨係得社會既
社會 文化 環境 經濟 政治 五個要素缺一不可
全世界有邊個地方係無齊呢5個元素?
對社會無意義
對文化有意義咪得

係喜歡用PEST分析都好
我講嘅社會係包哂你5個元素

只好講你地對文化貢獻都好窄
所以資源都好窄

文化貢獻點窄法?
你一句話窄就窄

應該係要閣下證明下有幾闊
唯一一樣可以睇到就係影響力
全香港大把人慘
我就支持本土派,呢度大把會員都係

你ha無本土cv唔該慢慢等
頂盡分流你去非緊急

口口

刁你係咪假膠
本土cv

有道理就撐,分咩本土派

你唔係自己友支持你把撚

唔通支持埋中國民主

原則問題

件事發生係香港,我係度住

容許或不阻止不公義既事發生,

就更易有下一次,話唔定中自己

當你幫班"我討厭政治"的人, 其實係縱容呢d人, 懲罰緊關心社會的人

1.我講左係原則問題,唔係政治計算

2. 就算講政治

哩個係雞與雞蛋問題

你當自己/本土派係邊個,社會第一大黨?

9成政黨/議員都係政治議題上都係主動揾目標選民既議題出擊

邊有政客可以話'你支持左我先跟住我先幫你'咁把炮?

香港7成人都唔係本土派,係咪7成人唔洗理?

保皇咁大都日日主動派野做地區工作,你唔做有用?
有咪有無咪無lor
好難答咩

你講聲無咪得lor
當日順服搏政府唔攪你
衰左就老點群眾幫手
全香港大把人慘
我就支持本土派,呢度大把會員都係

你ha無本土cv唔該慢慢等
頂盡分流你去非緊急

口口

刁你係咪假膠
本土cv

有道理就撐,分咩本土派

你唔係自己友支持你把撚

唔通支持埋中國民主

原則問題

當你幫班"我討厭政治"的人, 其實係縱容呢d人, 懲罰緊關心社會的人

1.我講左係原則問題,唔係政治計算

2. 就算講政治

哩個係雞與雞蛋問題

你當自己/本土派係邊個,社會第一大黨?

9成政黨/議員都係政治議題上都係主動揾目標選民既議題出擊

邊有政客可以話'你支持左我先跟住我先幫你'咁把炮?

香港7成人都唔係本土派,係咪7成人唔洗理?

保皇咁大都日日主動派野做地區工作,你唔做有用?

你咪叫保皇黨打救lor

又想人救又唔想站隊
全世界係香港一街垃圾

有道理就撐,分咩本土派

你唔係自己友支持你把撚

唔通支持埋中國民主

原則問題

師兄提多你一次 搞清楚娛樂圈同indie 先入黎呢個post 9up ok?

我已經唔係第一次問你兩條垃圾
ha有咩政治貢獻

叻,問一個關於文化既地方 對 政治有咩貢獻
而唔係問 對文化有咩貢獻

Cc 台對政治有咩貢獻?
答唔到係咪要叫連尼住
鏟左成個cc台
唔好傻la咩q有人投訴

政府部門最勁係推卸

一定係高層叫的

所以咪話
政府無support,仲要逼死人
人地又無搞鳩政府,人地只係想好好推動香港音樂發展
走黎捉人又唔比第2條生路人地揀去行

係HA錯定政府錯?

大把行頭要人support啦

但係人地無support都好
政府都唔會逼死佢地
而家HA無support之餘又比人逼死啵?

你問下足球界

上世紀香港全部中/輕工業死哂
早10年前幾多識英文嘅呀姐去M記做

HA最錯係
以為只有HA面對呢樣野

你講乜柒
足球界政府年年科水,又鳳凰計劃乜乜春春
咁叫無SUPPORT?

關政府咩事?商家北移

你咪拉開話題啦
HA 無政府任何support,政府又無比第二個方法去合法地run
政府仲要一直打壓
而家blame the victim?
你真係智障

用你口吻講一次先:

音樂應該都巴閉到有音樂事務處

香港音樂死哂關政府咩事?啲人口味不在香港音樂

你真係智障

你真係智障
無support 都算呀
都唔好打壓人呀
啲人口味不在香港音樂?
咁點解live house會有人去睇?

用你口吻講一次先:

你真係智障
都唔好打壓人呀
香港足球冇人睇咩?
啲人口味不在香港足球?
咁點解港超都可以full house?

補充:成日建議拆大球場/建議收石門傑志場/777叫港隊做唔成職業唔緊要

到底你知唔知自己講緊乜
前言不對後語,邏輯同因果關係都無既
無眼睇

針對有人表示
「足球界政府年年科水,又鳳凰計劃乜乜春春
咁叫無SUPPORT?」

音樂界香港政府投放可能仲大

例子?
對indie界既投放既例子呀唔該

教識幾歲細路樂理
已經係對indie界既投放
至少有堆人低咗入門門檻

音統已經做左野

弦樂交響樂,thanks
完全唔關indie事
最常既結他鼓bass唱歌scream
recording mixing mastering
呢?

我只係講有教細路樂理咋
我覺得已經好over

我覺得
咁主觀呀?理性分析撚
完全唔客觀啵

教細路樂理,教左D咩?連E同A 都唔識分
你話教樂理?同埋唔同樂器有唔同樂理知識
想知佢教到D咩係幫到indie music?

你都係"覺得"唔夠咋啵
呢個地球樂器咁多音樂有咁多
唔明白點解indie撚要自私到幫哂佢地先叫幫囉
原來仲有人同佢地傾緊
block左就算啦

咁又係,數埋得4定5個

個班好撚離地
跟住走黎扮理性討論

活化左工廈既租金貴
又多唔同既商戶
香港LIVE HOUSE多數都係無咩profit可言,分分鐘蝕到入肉
又無人科水
live house 搞show 聲浪咁大,樓上樓下D仆街實投訴嘈音
狂CALL 警察

尊重下樓上樓下D人啦

例如做錄音野

一定係錄歌

咁嘈既live house 係返日頭就日常office / 倉務既工廈
夜晚無人,得返live house,就到live house 搞show
兩者無衝突

你自己都解釋咗死因啦
唔係投訴者死就係HA亡
住工廈都係活化je

你識唔識中文?
唔係有人投訴
係政府突然咁勤力放蛇

BTW 住工廈都係活化
你返去食屎算啦都係

你點知冇人投訴

醒少少啦大哥

HA都唔係慣常出現嘅野
佢用唔慣常手法

投訴個層面唔一定喺報案

香港少見唔係代表唔慣常既,live house 根本係好正常好普遍既野
講到佢咁唔慣常?
即係話有權有勢既公司向大sir投訴比壓力要佢地做野逼死HA?

高層面嘅大粒人士呀嘛

問題在於,
咁係政府錯定係HA錯?

返去原點
你都係搞掂個牌先講啦
再問下公民黨點睇

咁係咪HA問題?

等到政府改法例為止?
係咪?

你地可以等
夾硬開可能死得仲快

你係咪玩我?

又帶到草根呀?
想知音樂點影響草根

今朝有酒今朝醉唔係問題
真係幫唔到大家

你知唔知自己講緊乜?

對社會無意義
對文化有意義咪得

所以資源都好窄

文化貢獻點窄法?
你一句話窄就窄

HA係本地龍頭live house
夠影響力未?

龍頭都冇去政府踩場搞大件事
龍頭到講唔出對政治有咩貢獻

Indie根本唔係主流
喜歡indie唔一定係歡local野
政治零參與又好難有政治宅救場

你試下問epc班電腦宅幫唔幫lor
其實個post又冇吹雞cc台一眾對政治有貢獻既師兄幫手 自己衝入去話人地求佢就俾個本土cv黎睇下
唔好傻la咩q有人投訴

政府部門最勁係推卸

一定係高層叫的

所以咪話
政府無support,仲要逼死人
人地又無搞鳩政府,人地只係想好好推動香港音樂發展
走黎捉人又唔比第2條生路人地揀去行

係HA錯定政府錯?

大把行頭要人support啦

但係人地無support都好
政府都唔會逼死佢地
而家HA無support之餘又比人逼死啵?

你問下足球界

早10年前幾多識英文嘅呀姐去M記做

HA最錯係
以為只有HA面對呢樣野

你講乜柒
足球界政府年年科水,又鳳凰計劃乜乜春春
咁叫無SUPPORT?

關政府咩事?商家北移

你咪拉開話題啦
HA 無政府任何support,政府又無比第二個方法去合法地run
政府仲要一直打壓
你真係智障

用你口吻講一次先:

音樂應該都巴閉到有音樂事務處

香港音樂死哂關政府咩事?啲人口味不在香港音樂

你真係智障

你真係智障
都唔好打壓人呀
啲人口味不在香港音樂?
咁點解live house會有人去睇?

用你口吻講一次先:

你真係智障
都唔好打壓人呀
香港足球冇人睇咩?
啲人口味不在香港足球?
咁點解港超都可以full house?

補充:成日建議拆大球場/建議收石門傑志場/777叫港隊做唔成職業唔緊要

到底你知唔知自己講緊乜
前言不對後語,邏輯同因果關係都無既
無眼睇

針對有人表示
「足球界政府年年科水,又鳳凰計劃乜乜春春
咁叫無SUPPORT?」

音樂界香港政府投放可能仲大

例子?
對indie界既投放既例子呀唔該

教識幾歲細路樂理
已經係對indie界既投放
至少有堆人低咗入門門檻

音統已經做左野

完全唔關indie事
呢?

我只係講有教細路樂理咋
我覺得已經好over

我覺得
咁主觀呀?理性分析撚
完全唔客觀啵

你都係"覺得"唔夠咋啵

幫唔到indie
咁仲話對indie music 有support?
你玩我?

都係個句
無support 唔緊要,唔好打壓咪得
而家打壓啵

對成個音樂界有支持
indie分唔到應該係香港indie同香港其他音樂比相對唔掂嘅問題
足球、輕工業、小商戶……講到口臭
邊個唔係俾人打壓
你咁都講得通,連李嘉誠會都覺得自己俾人打壓
原來仲有人同佢地傾緊
block左就算啦

咁又係,數埋得4定5個

個班好撚離地
跟住走黎扮理性討論

活化左工廈既租金貴
又多唔同既商戶
又無人科水
狂CALL 警察

尊重下樓上樓下D人啦

例如做錄音野

一定係錄歌

兩者無衝突

你自己都解釋咗死因啦
唔係投訴者死就係HA亡
住工廈都係活化je

你識唔識中文?
唔係有人投訴
係政府突然咁勤力放蛇

BTW 住工廈都係活化
你返去食屎算啦都係

你點知冇人投訴

醒少少啦大哥

HA都唔係慣常出現嘅野
佢用唔慣常手法

投訴個層面唔一定喺報案

講到佢咁唔慣常?

高層面嘅大粒人士呀嘛

問題在於,
咁係政府錯定係HA錯?

返去原點
你都係搞掂個牌先講啦
再問下公民黨點睇

咁係咪HA問題?

等到政府改法例為止?
係咪?

你地可以等
夾硬開可能死得仲快

你係咪玩我?

又帶到草根呀?
想知音樂點影響草根

今朝有酒今朝醉唔係問題
真係幫唔到大家

你知唔知自己講緊乜?

對社會無意義
對文化有意義咪得

所以資源都好窄

文化貢獻點窄法?
你一句話窄就窄

HA係本地龍頭live house
夠影響力未?

龍頭都冇去政府踩場搞大件事

HA得個少少人,去政府踩場
就係唔夠人先叫人幫手咋嘛

加油

Indie根本唔係主流

要求有政治貢獻先幫根本係錯

唔講道德,你只係不停將中間游離既推向共狗
政總踩場呢d搏拉野當然係老點政治宅去
音樂人當然夾band算
咁樣都有罵戰
HA 真係慘,唔見其他場比人掃?

音統已經做左野

完全唔關indie事
呢?

我只係講有教細路樂理咋
我覺得已經好over

我覺得
咁主觀呀?理性分析撚
完全唔客觀啵

你都係"覺得"唔夠咋啵

幫唔到indie
咁仲話對indie music 有support?
你玩我?

都係個句
無support 唔緊要,唔好打壓咪得
而家打壓啵

對成個音樂界有支持
indie分唔到應該係香港indie同香港其他音樂比相對唔掂嘅問題
足球、輕工業、小商戶……講到口臭
邊個唔係俾人打壓
你咁都講得通,連李嘉誠會都覺得自己俾人打壓

好多人俾人打壓即係好多界別要幫/支持
唔係全部唔理

Indie根本唔係主流

認同你紅字講法
但Indie界要思考點解冇朋友幫

Indie根本唔係主流

成個香港都係

自己有事-700萬條撚樣要幫
別人有事就扮盲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞