【愛情急症室】太初之始,由入宿開變 (六) 只要有我們在,在場的任何一段愛情都不會死去

1001 回覆
78 Like 2 Dislike
今日仲凍 6度最岩繼續寫阿冰
上返20度先好停
樓主呢
你選擇了「忘了愛:我已分不出甚麼是愛情。」

「你話……你分唔到咩係愛?」Eve覆述了阿冰的說話。

「嗯。」阿冰雙手捧著冒著白氣的咖啡,小小的呷了一口,望向窗外的綠草與日光,說:「我唔知點樣先算係愛一個人。」

「忘了愛。」你說。

「咩話?」Eve呆了呆,心道你講乜。

「我地一般稱依個情況做忘了愛。」你繼續說。

「你係咪搞事啊?」Eve側過臉對你細細聲說,小手悄悄的在桌下用力捏了你的腰一下。

「可能都係嘅。」阿冰放下了杯子,雙手捏著裙擺,「我唔知我同佢嘅關係入面係咪真係有愛,或者話,佢對我仲有冇愛。」

原來不是忘了愛。你與Eve聞言相視一眼,立即坐直個人,不敢有所怠慢。

「請講。」

「我同佢係朋友介紹下識嘅,傾咗偈一段時間之後我地一齊咗。」阿冰的眼神掠過一絲笑意,似乎想起一些美好的回憶。

「佢好好,天地堂都一定會搵我食飯,有時會陪我行下街,一齊睇下電影。」

「咁幾好啊。」Eve點點頭說。

「但係只要我地一唔見面,就好似陌生到只係普通朋友咁。」阿冰的聲音越來越失落。

「只要我地唔係面對面,我地基本上唔會有太多嘅交談……WhatsApp可能都係幾個鐘先得一句。」

「係咪佢有嘢忙喳?」

阿冰搖搖頭,說:「以我所知,唔係。」

「唔……咁樣嘅話……」Eve摸了摸下巴。

「而最近開始,我覺得我地嘅關係,好似越嚟越疏離。我地見嘅時間越嚟越少,有時候佢又心不在焉咁,即係……」阿冰低下頭。

「即係好似唔係拍緊拖咁?」你接著道。

「嗯。」阿冰抬起頭看著你與Eve,「但我知自己仲好愛佢,我想我嘅將來會有佢,我唔可以冇咗佢。」

「我希望你地可以幫我。」阿冰說。

「明白,我地聽到你嘅願望了。」你說道。你能看得出阿冰很喜歡這個男生,而且並不是一般的喜歡。

一個女生能說出希望自己的將來會一直有你在,不多不少也能代表出你在她心中份量之重。

「重燃愛火,係我戀愛大法師嘅拿手技能,你就放心交比我地啦!」Eve拍拍心口說道。

「阿冰你莫擔心,我地會用盡全力幫你的。」你也用肯定的語氣說道。

「多謝你地。」阿冰很是感動,擦了擦眼角說道。

可憐的姑娘,陷入愛海之中卻又迷失了方向,這些時候總要有人作為燈塔為她領航。

「等我地了解更多你同佢之間嘅先……」

要問阿冰甚麼好呢?

1.現時二人拍拖做開甚麼
2.「你知道愛情三角理論嗎?」
3.對方的性格為人是……?
1.現時二人拍拖做開甚麼
2.「你知道愛情三角理論嗎?」
3.對方的性格為人是……?
Sorly遲了更
另外咁多位新年快樂,2021年要過得更好的,要開心過班冚家祥
合皮扭耳呀樓豬AB 多謝你地今年繼續寫文
禾巧掛住YUKI大白兔
新年快樂!!!
新年快樂
Happy new year!
新年快樂
新年快樂啊樓主s
樓主s兩個故岀嗰期咁啱我都d抑鬱,每次睇完故都會開心返
所以話,Yuki 呢?
新年快樂
新年快樂
禾愛樓豬
唔知點講好,如果我地嘅故真係幫到你嘅話,咁就真係太好了。
作為一個「作者」(姑且叫自己做作者)如果我嘅故事可以比到快樂你,可以令你係生活之中得到一啲動力,依樣嘢應該係驅使我寫故嘅最大原因。
希望我之後寫嘅故事唔多唔少都可以繼續比到一啲歡樂你,大家一齊繼續努力啦。
你選擇了「你知道愛情三角理論嗎?」

「阿冰,請容在下問一條問題。」你干咳了一下,清清喉嚨,續說:「唔知你有冇聽過愛情三角理論?」

「愛情三角理論?」Eve與阿冰同時重覆道,從二人一臉疑惑的樣子,便可知她們未曾聽過此理論。

「愛情三角理論,係由耶魯大學心理學系成員Robert Jeffrey Sternberg提出——」

「Robert咩咩話......點解要講英文?你唔係中文系㗎咩?」Eve一臉黑人問號。

「聽你就聽啦。」你又是一記無情鐵拳敲向Eve,因為說英文才顯得你說的話夠pro啊。

「嗚......」Eve抱頭痛呼。

「Robert Jeffrey Sternberg指出,兩個人之間嘅愛情由三個元素組成,分別係親密、承諾同激情。」你有文有路的說。

Eve與阿冰呆呆的點頭,繼續聽你talk。

「親密都唔洗多解釋,即係指兩人依戀、親近、好感嘅感覺;承諾,即係指兩人之間答應對方付出某樣嘢,可以係忠於對方、比某啲嘢對方、為對方做某啲嘢咁樣,例如公開情侶關係之類嘅行為都會影響到承諾元素。」

「至於激情,相信大家都知係咩嚟。」你說。

兩女沉吟半晌,眼神一變,同時嘖一聲的羞紅了臉。

「阿彌陀佛。」你打了個佛號,罪過罪過。

「阿一,你意思即係點?」

「所以我地要知道阿冰同佢男朋友之間缺少咗邊一個元素,然後我地再對症下藥,咁就可以有效率咁挽救阿冰嘅愛情。」你似層層的說道,非常有說服力。

「用科學嘅方式走入愛情,哩個就係你地重燃愛火嘅方法?」阿冰震驚的自語道,她想不到愛情這種不理性的東西也能用如此理性的方式拆解及分析。

此刻開始,阿冰簡直覺得你們是愛情分析師,對你們的信任程度已經大大提高。

「暫時聽阿冰所講,我覺得佢地並唔欠缺『承諾』元素。」你分析道。

「阿冰,你覺得你同佢最大問題係出喺邊到?」解鈴還須繫鈴人,Eve對阿冰問道。

「我……我都唔知。」

可惜當局者迷,不知為何是愛,迷失在愛情定義之中的阿冰,定當是無法解答到Eve的問題。

「唔……唔緊要,我地都仲有辦法幫你。」你想了一想,對阿冰說道:「我有一個方法可以有效睇清楚你地相處之間嘅問題,不過有一定風險。」

「咩方法?」阿冰的眼神由死灰變回彩光流轉。希望,她看到了希望,如果能挽回二人之間的愛情,冒上少少風險又何妨呢?

「隱藏攝錄機。」你一字一詞的說道。

「隱藏攝錄機?」二女異口同聲叫道。

「唔通阿一你想以隱藏攝錄機嘅方法,將阿冰同佢男朋友嘅相處以最真實嘅角度記錄落嚟,咁我地就可以用一手資料去分析佢地嘅問題所在?」Eve震驚的道。

「無錯,但萬一比阿冰男朋友發現到嘅話,後果將不堪設想。」你看著阿冰說道,等待她作出選擇。

「我……」阿冰似乎有些掙扎。

「我覺得可以試下。」阿冰掙扎過後眼神變得堅定,「只要有一絲絲嘅希望,我都唔想放棄。」

「好!我願意以我單身僧漢子之名起誓,我一定會盡全力去幫你。」你的話語無疑是為阿冰打上強心針。

「我都係,我都係,我戀愛大法師都一定會用歇盡我畢生之力去幫你㗎!」Eve立即附和道。

「多謝你地。」阿冰感動得快哭了。

「攝錄機我地可以提供,質量同隱蔽性都有一定水準,依家只差一樣嘢未決定到。」

你們三人相視一眼,均是露出了凝重的神色。

你們都知道隱藏攝錄機使用數量越多,被發現的機會便越大,故此你們需要做到的是一擊必殺,一發入魂。

一部攝錄機,一Take一真相。

「阿冰,你覺得隱藏攝錄機要放喺邊到先係最可以觀察到你地嘅相處呢?」

阿冰想了一想,她的答覆是……

1.宿舍房間裡
2.二人經常光顧的餐廳裡
3.二人相約做Assignment時使用的Study Room
1.宿舍房間裡
2.二人經常光顧的餐廳裡
3.二人相約做Assignment時使用的Study Room
有幫到人㗎
好似前排綠帽咗 睇住個故都開心啲
有我地陪住你
我愛樓主s 之前搭車都係睇你故消磨時間
如果唔係都唔知點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞