【愛情急症室】太初之始,由入宿開變 (六) 只要有我們在,在場的任何一段愛情都不會死去

1001 回覆
78 Like 2 Dislike
玩爛咗依pair
太順利都唔係呢個故嘅風格
人生就係咁
頭好痛,聽日再寫
重睇咗阿俊故
同埋終於追到呢個故最新了
呢兩隻Eve戲份多左 真係有啲可愛
但係想問下之前嗰諾諾唔係有後續咩
又話比賽完要搵佢? 定我漏咗?
聽日,樓主A將發動存在抹除兩天,這些甚麼鳩屎節日是給有女的現充過的,樓主A的世界沒有24/12、25/12
咁一日幾多更
兩日專心寫文啦

幻想世界中有Yuki陪你
你選擇了「稱讚他」。

老老實實,你覺得面前的獨孤健突然朝你一拳轟落嚟也是唔出奇的。

不管如何,先穩住形勢再說。

獨孤健方才只覺腦袋瞬間變得一片空白,不敢相信自己處於人間天堂的時間就只要那短短的幾分鐘。

他眼睛最終落在了你們身上,緊緊的盯著,如同野獸緊盯著獵物,隨時會張牙突襲。

你身後的Eve險些失禁,只道自己如同一隻自投羅網的小兔子。

啪!啪!啪!

就在氣氛無比凝重之際,你手中的掌聲有節奏的響起。

「太好啦,太好啦。」你滿面笑容,左右手各舉大拇指,對獨孤健道,「你頭先嘅表現可以用神奇、頂級、超卓嚟形容。」

「好啲乜嘢吖!」獨孤健頓了一下後低吼道。

「好在你成功同阿玲佢拉近關係,你諗下,你地啱先已經又拖又攬,仲唔係突飛猛進,進展神速?」你試圖詭辯,「同埋你啱先型到傻啊大佬。」

「我型你老——」獨孤健覺得你的說話難聽話粗口,激動得難以自控,顯然已至暴走邊緣,他向你們衝來,眼看要一拳向你轟來。

「我講真㗎,啱先你型到啲女施主見到都忍唔住濕曬啊,Eve你係咪啊?」你見獨孤健來勢洶洶,慌不擇言的說道。

「吓?」Eve聞言直接呆住。

「嗯?」獨孤健的拳頭停在半空,轉過頭望向Eve。

「幫手講兩句啦。」你喘大氣道。

「我……我我我……」Eve不知所措。

「我型到你……濕咗?」獨孤健盯著Eve,似是喃喃道。

Eve看了看獨孤健,又看一看你,你死對Eve拼命打眼色,Eve吞一吞口水,紅著臉低下頭。

「唔通我真係咁型?」獨孤健只以為Eve是因羞而低頭,一時間還真是相信了你的說話。

「無錯,所以我地已經好成功令你地關係拉近咗。」你見狀立即加把嘴說道。

「你咁講又好似幾有道理……」獨孤健心花怒放,一時間無法駁嘴。

「你快啲睇下阿玲有冇WhatsApp你先啦。」你說。

「喔,好,咦,真係有Wor。」獨孤健說。

「佢講咩啊?」Eve心中放下心頭大石,說。

「咦……但係佢覆親我都係Emoji嘅……?」獨孤健看著手機說道,不過他還是樂此不疲的狂WhatsApp阿玲,總算是從暴走邊緣回來了。

「……」你與Eve相視一眼,一同陷入了沉默之中。

你們一言不發,心照不宣移到鏡頭前。你對著鏡頭笑說:「好,今次我地愛情急診症簡直就係超額完成啊!」

「訂閱。」

「讚好。」

「分享。」

「我地愛情急症室,拯救你嘅愛情!」

「今日我地嘅節目嚟到哩到,多謝大家!」

在你們說完對白後,攝影師便收機,預告這一集正式終結。攝影師一說「CUT」邊以疾走的姿態奪門而出,可謂是一個狠角色。

你當然也不甘示弱,趁獨孤健還在顧著看電話,便立即撿起在床上的兩大聖器趁機逃走。你走出門口沒兩步,便折返回頭將仍呆站在原地的Eve拉走。

「再唔走等等冇得走㗎啦。」你低聲對Eve說。

「喔!係。」Eve呆了呆,便跟著你跑走。

獨孤兄,祝你幸福,加油!

「阿一。」你身後的Eve說。

「做咩啊?」你一邊望著前方,一邊說。

「你覺得獨孤健最後會唔會同到阿玲一齊?」Eve問。

「唔知呢,咁就要睇下佢造化啦。」

在走廊中疾走的你嘴角不知為何不自覺的上揚,而Eve看著你因跑動而晃動的黑髮,看著你被走廊燈光映照的臉,看著你那朝氣蓬勃的笑容,嘴角也忍不住上一咧。

她悄悄的回握住你拉著她的手。

心中想著:幸好自己參加了這個節目,也幸好拉埋你一起。

(愛情急症室 - 獨孤之健篇.完)
721房間內,晚上。

「嘩,阿一,你嗰陣勁到呢,咁都衝入去喎。」West勁看著螢幕中播放著的第一集《愛情急症室》說道。

「你驚唔驚遲下會比人燒春袋。」窮鬼Jay托一托眼鏡,看著那個因被你破門而入而分開的兩道身影說道。

「無心之失,無心之失。」你不禁汗顏。

「不過點都好,哩個《愛情急症室》真係話題之作,超多人睇。」West勁看著一直上升的Views數與Like數說。

「『單身僧漢子』同埋『戀愛大法師』,你地今鋪真係響朵了,之後應該繼續有片要拍啦。」窮鬼Jay對你說。

「我估佢地會搵另一個人頂我掛,我淨係話拍一集。」

「你估你咁易甩到身咩,洗定件袈裟準備再著啦。」West勁笑說。

你嘆了口氣,望一望手中電話,只見上邊顯示著一條新訊息。

訊息來自Eve,內容是「阿一,我地收到好多人inbox話想借我地愛情急症室表白啊,導演話好快要拍下一集,你會陪我㗎可?你唔會睇住我地㗎可?」

你哭咗,就知道無咁易甩身。

「阿一,阿一。」門外傳出一道女聲,有人正在門口呼喚你的名字。

「喂,搵你喎阿一。」二棍對有雌性生物夜晚找你已漸漸見怪不怪。

你打開門,發現來者是……

1.Eve
2.Hedy
3.Alma
4.三者皆不是
1.Eve
2.Hedy
3.Alma
4.三者皆不是
樓主B聽晚未必寫到
平安夜
三個入面 Hedy算係最冇特色嗰個 同一般女仔冇乜分別
而家Eve越睇越可愛
Eve好感度+1
真係多左戲份 可愛左
牙一拖著Eve個幕好青春吖
見親eve就諗起aqua
佢戲份好似好少
圖書館好深刻
pu s h
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞