[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(23)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
BTW, 我覺得m50x black friday有折機會大過m40x,留意埋好d
我有MDR-CD900ST, 可以放心買, 根本設計就係為監聽人聲, 效率好高, 平o的就7506, 海外版冇o甘突出人聲

cd900st 可以贏好多貴佢唔少o既"studio monitor" , 不過戴眼鏡戴得耐會唔舒服, 佢個pad太薄, 改pad o既話就會唔同o左聲, 設計係有o甘貼得o甘貼耳, 或者可以比多少少, 入 mdr-m1st, 或者會戴得舒服o的, 不過我冇呢個耳筒斷估

cd900st 我日常擺檯面耳筒, 另一個係DT880pro
pass labs呢部o野出o左5年, 純耳擴/pre amp, 仲係賣緊3500USD, 香港代理唔知有冇入, 佢o既Class A int amp我聽過, Class A耳擴就冇

https://www.passlabs.com/products/hpa-1/

5年都冇出後續機, 可能係廠方認為好難超越/唔再發展耳擴?

pass labs o既HiFi用class a int amp好正o下, 唔輸金仔, 就係外型冇金仔機o甘吸引
m1st 貴得來不得止仲要個聲好奇怪 唔好搵命博
Headphone amp同 speaker amp係唔同取向
所以無話做speaker amp勁hi end廠就出到勁耳擴

e部機反應唔多好唔多賣得,當年pass話過係試水作,仲有部仲勁既hi end級耳擴。
最吸引係果種獨一無二既聽感,誇d講似d音樂係你頭頂包圍住你
有耳機既細緻幼嫩但就無頭中效應似speakers既自然聽覺
First take都係用CD900ST多
hd598 好唔好聽
有冇人有
drop 有holiday sale usd 390 有95x 抵唔抵屌? 有冇咩要注意/改 (除左qc送修)
屋企有ifi zen dac
好似唔錯咁
有排係咪300 usd
個次好似係歐洲倉要搬,清倉先咁平
果時就應該all in掃貨
琴晚聽左一陣 BHA100,覺得同 UD-505 唔係好夾,太淡啦~
hd800 我覺得都做到包圍住你嘅聽感
反而我覺得kk 音場唔似speaker , 又唔係特別大
可能一般人先入為主kk 咁嘅設計音場就肯定好特別,speaker like 又大又圓但係聽耐左kk 嘅特色係自然,結像,分離度好,至於音場都係離唔開頭盧嘅3-4cm 範圍內呢個唔少耳機做到嘅range, 雖然對唔住我都係adi2 推但係我覺得kk 本身同speaker 冇乜關係

真係似speaker 嘅耳機我覺得sigma 係比較真實
佢有一個大嘅chamber 吸音反射真係有落地箱嘅感覺,唔同kk 啲聲一出就散開晒sigma 真係有餘韻,泛音
你指UD-505太淡?
對!或者可能未煲好啲膽...
膽應該可以換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞