[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(23)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
唔喇
要黎做嘢
上網買算
出面街都未必齊款比你試
LM
幾大都試下先,mark一兩對試都要
尤其工作用,唔好玩自己
https://www.dma-audio.com/products/mysphere-32
個價同官網個未計運費嘅價錢差唔多

幾時先有Solitaire P
應該有現金價掛
通常邊度試最齊
dma,金聲,熊仔
剛才去試咗一下
隻headphone而家係旺角,DMA facebook個 post出遲咗幾日所以大家洗去深水埗
同埋會咁多間鋪循迴

我覺得呢對headphone好食current
我一早估到呢對野難搞,所以帶埋pico power出去,可惜都係敗走

一開始試,我將個headphone 打開到最大
戴落唔覺好重

我用山靈M6,low gain 校到盡直出聲壓都係唔夠
校high gain 7成volume夠大聲,不過成日爆音
即時加返部pico power落去,要high gain 過9點先夠聲,不過都仲係間中有少少爆音
跟住我睇下pico power 粒power led閃下閃下,終於明白係唔夠current,chur 到跌volt、waveform 變型,結果好似over gain clipping 咁爆音
結果校返細聲d同唔將個headphone 打得太開

所以聲我就唔會作準,推都未推得掂
今日聽個效果係放大版平頭塞
個體驗好得意,好似喇叭咁係headphone 外面入黎,平頭塞都有差唔多體驗不過你會知有野戴住係隻耳
聲同MX980相似(MX980好聽d),高頻凸出(不過冇MX980個尖),冇低頻(打開角度細d會好d,不過都係好少,靜電仲多),中頻薄,分析力唔夠
我唔覺得呢d係呢隻headphone應有個聲,所以我覺得有咁嘅效果係冇用啱amp比佢所以搞到咁

最後買條Cardas 6.3 to 3.5轉頭收皮算
我見英京有擺晒成套出嚟,竟然無得試!?
今日得返部dac
咁可能連部 demo 都賣左...
真係唔知
店員話有貨不過冇demo
同K1000嘅聽感似唔似
對k1010 0印象
以前細路仔唔識世界
食電流?我可以攞部RME ADI2 DAC同Schiit Magnius去挑機

不過佢嗰種開放式設計真係未必係舖頭試得清楚
高頻突出不過唔尖
無低頻
中頻薄
分析力唔夠
老實講我聽出黎,adi2 推嘅嘅原裝kk(單元瓣到halfway through range) 都係咁
或者其他akg 都係呢個特性
但係原裝kk 就算推唔夠,中頻小得黎會潤,高頻整體偏薄但係順耳,滑耳
有啲大草原上微風拂面嘅感覺
同依家嘅鑑聽產品係有啲分別
所以就咁睇雖然現階段嘅評價係唔多正面但係值得繼續試
祝你成功
我都唔期望會試得好好,不過今日個setup實在唔得
我好記得以前係音響展試schiit + K7?? 啲bass重到我即時放低
所以我偏見咗AKG個bass應該都幾勁

有d好奇mysphere個製作者用咩amp

myshpere高頻整體都係順耳,以我個咁差嘅setup
呢個都係我預期之內
係個bass仲慘過mx980呢下令我認輸
掛耳式單元做到勁嘅低頻幾乎不可能
咩sr1a 一樣係低頻殘廢
原裝kk 應該已經算係做得最好嘅設計
所以玩得全開放,只要質感好就應該要滿意

sr1a都係咁
宜家心目中係 m40x 同 dt770pro
希望兩隻都試到

但 m40x 拎出街似係方便 D
btw 美馬 dt770pro 有唔同 ohm 數
駁相機 / notebook 應該揀邊款?
m40x可能你要睇下英京
其實m50x易搵d,msr7又得,差唔多錢

駁相機 / notebook 應該揀邊款?

32ohm
傳統認為dt770/dt880/dt990都係大ohm 數先好聽,不過工作機細ohm數應該唔會太差
睇 review m50x 同 m40x 差唔多應該唔揀 m50x

等 black friday
都係個句,review只供參考
就算有錄demo都係只供參考
唔好太信review,每個人感覺唔同,只有你先代表到自己
所以真係去試下好d
特別佩戴舒唔舒服冇review幫到你
如果你target CD900ST香港冇得試就要盲入姐,有得試真係唔好懶,特別係budget緊
你見我今日去試mysphere出曬事就係一個好例子,唔好以為幾萬蚊headphone一定冇死,好多因素影響個效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞