[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(23)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
上個月買完部BHA100後要收手
今年收手
收手一個月又2021
佢諗住直上HD800 玩音場
配戴感599好似真係最正
另外599個三頻 低頻好似係偏多 睇黎都落唔到tube amp
我鐘意低頻潛得深 但個量同速度如果變到一舊咁 影響埋其他野就麻麻
幾年前入咗隻Philips A5 Pro 個分析同低頻正得黎個人聲又會分得開

https://www.youtube.com/watch?v=HORNc3QQ9mc

條片講到作為第一隻open back幾好咁
$800 好似好抵 但自己又未聽過 好糾結
佢諗住直上HD800 玩音場

另外599個三頻 低頻好似係偏多 睇黎都落唔到tube amp

點解唔用得?

你有冇試過你friend個隻HD599?
我估應該bass唔會影響埋其他野太多

你又可以試下DT990, K712, HD660s/HD650, AD900X
人人有一部喺手

不過近排啲po, 係咪變咗BHA100
可能zen dac先係
HD58x, SR60e, CD900ST, DT990, M50x
運到咗會試下
落amp驚低頻勁得際 變到好暖 佢本身又唔難推
不過未試到都係得個講字
DT990, K712, HD660s/HD650, AD900X

有機會試下
落amp驚低頻勁得際 變到好暖 佢本身又唔難推

視乎夾咩amp,有d amp會減bass

Lars & Ivan THA-30x 之前見平手痕買落

巴打試過呢部ok?
聽講太平膽amp冇同價石amp咁好
同埋呢個價位膽amp分析力唔夠以致d聲渾濁d我覺得唔奇

呢對都有分年份?
個陣減到$300盲入
但因為自己對iem好敏感又易推 落amp會有底燥
所以一直都無機會用
workaround 底燥問題,可以用ifi iEMatch,$500左右好洗好用
最少你iem 都可以用呢部amp先
想問下如果聽jpop(eg宇多田光)&anima毒撚歌
HD700 定 koss 95x 會比較適合?
如果揀HD700,係要買dac&amp推定可以電腦/DAP駁amp推?
同埋追咗一下po好似香港好少全新HD700?
如果有~2500 budget買amp夾700,有冇咩好介紹
koss 95x
可能鐵三角都會啱你
兩者要我揀,我會揀靜電先,不過如果鍾意bass下潛深都係動圈/平板好d
提醒返靜電headphone要好似想機咁做好防潮防塵(部amp唔洗)

HD700可能已經冇全新,之前有巴打問過price.com有list個d鋪都冇
就咁推都得
~2500 budget買amp夾700我覺得THX AAA 789, burson play應該ok
ifi zen dac就試過先知
加千幾蚊有soekris dac1101
留意下先 感謝
呢個真
原來大師壹號已經停產左
睇嚟可以收返隻黎玩
95X開心使用中
不過未諗點防塵
入lock and lock盒加一埋防潮珠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞