[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(23)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

忍唔住...

鋪頭有冇demo?
講吓罪大WH-1000XM3,其實唔係咁差,只係beats化較聲低音多咗啲,迎合市場口味,可以喺app eq減2db,有線接駁嘅話,我睇法唔差罪大1R幾多,密度差少少啫,唔止Sony,當年beats賣到通街都係,幾多廠跟住beats較聲呀 AKG一向專門聽古典交響樂較聲嘅,低價嘅Y55都係玩beats化 總之bloom bloom bloom

降噪能力確實好強,喺黨鐵戴上,未開音樂已經隔走好多,開埋音樂,世界清淨哂,我太太大叫我都聽唔到,佢個DSEE HX,當佢升頻,開咗SBC/AAC codec都會好聽啲嘅,新嘅XM4據報AI能力更強,其他嘅降噪耳筒冇聽過冇得比較,就XM3嚟講,我買入水貨全新1525蚊覺得低玩嘅,用罪大電視機或Pixel,罪大電話,或者支援LDAC嘅DAP可以用到LDAC解碼,冇條線聽CD音質係唔錯嘅體驗

Nokia 5.3 係android 10但開咗開發者選項裡面嘅LDAC都係用唔到,會跳番去aptX,據知三叔電話都係唔得,iOS 就冇所謂,一律SBC/AAC,買XM4, 電子嘢有新買新,XM3後續未必再有firmware update
友試八樓有...
係,話就話減少干擾,但估計係減少成本...
等二手...
LM
cls 呢個po已經兩個人開咗箱
好似3個
有個好處係可以自己配power supply
其實我想知 noise cancelling 係咪 cancel 外來嘅雜音?
其實咁大個罩 cup 住係咪真係仲有需要呢?

我主要用係駁相機拍 interview / livestream 聽收音
同埋要黎剪片用
當佢係 audio Monitor
其實我想知 noise cancelling 係咪 cancel 外來嘅雜音?

係,所有headphone/iem外面傳入黎嘅聲都係noise
其實咁大個罩 cup 住係咪真係仲有需要呢?

除非你用地盤用個d護耳 3m耳罩,否則多數都會聽到d外面嘅聲
不過開noise cancelling聲會差d
新手想問其實開放式適合咩場合用
入咗隻shp9500 空間感係好正 分開曬啲音軌 但真係好細聲利申已經閂埋房門 但出面噪音都係冚咗啲聲
最正係聽dolby啲試機片 但普通片就唔夠聲要推到好大聲
尋日貪得意戴住黎剪片 mix到好撚大聲 render完開喇叭播嘈到拆天
開放式適合咩場合用

安靜環境

普通片就唔夠聲要推到好大聲

唔夠力推?
唔識剪片,不過我覺得你用d loudness meter去度返個loudness level好d
電視台source我見過用-24 LKFS (AAC) 同 -31 LKFS (AC3)
有個標淮參考返好過亂黎,電視台個loudness level應該適合大部分device
如果你用-24 LKFS聽覺得細聲,可能係唔夠力推
*假設你而家已經校都最大聲都覺得細聲
隔外來嘅聲,罩唔算大喇,AKG 50mm 單元震膜嘅咪仲大? 而且大啲舒服啲,唔會壓住隻耳,on the ear嘅耳筒由其戴眼鏡用得耐會唔舒服
所以我應該唔追求 noise cancelling 了
宜家上緊 youtube 睇緊介紹

https://youtu.be/aa384XjPIX8

https://youtu.be/0kKAIIAxI-M

研究緊
巴打最好直接搵個時間出去試 可能試下試下就入坑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞