[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(23)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
乜背景都唔講難d幫到你
不過暴大都唔會考慮中國製同中國牌子,如果player 夠力,可以考慮下Beyerdynamic dt770, 880, 990
有便攜擴,有player
推力應該唔成問題
msr7b
1-2k:
。ATH-M50x (closed back)
。ATH-MSR7b (closed back)
。DT990 Premium Limited-Edition Black (open back) (drop.com) (DT990 都係250ohm 以上好d)
。HD58X (open back) (drop.com)
。HD 6XX (即係HD650) (open back) (drop.com)
。HE4XX (open back, 平板) (drop.com)
。K7XX (K712改pad, 仲有一個Red Edition, 只係改色) (open back) (drop.com)
。X2HR (open back)

hifiman中國牌子
BTW, 巴打用咩player同amp?
大陸嘢
player而家好難唔用大陸野
Onkyo唔出新,AK唔一定夾人同貴
Sony又係要夾人
大陸就機海搶市場佔有率,百貨應百客

枱機就多選擇好多,唔一定要大陸牌

利申DP1x發漲之後用山靈M6
你講到大陸機海唔貴咁
見到有啲review 話SHP9500係易推扺玩,請問巴打們點睇呢隻?
其實我想上台機嘅
但係唔係識台機嘅嘢
4k台機+耳牛嘅話你哋又會點推
人聲重味(sony type)/均衡風都OK
個人會最prefer中性少暖嘅聲
Player係dap?
唔係得Sony同ak揀咩
粗用係幾抵玩 同牌子x2hr都好抵玩
可惜係強國野 兩隻都買咗
二手收左部hpa4bl 心思思w5k
用緊a900ltd

應該係話入門低d同cover好多under 4k價位
唔要大陸機而家應該得Sony A105揀
但係大陸已經有幾個牌子揀:Cyin, iBasso, Fiio, 海貝、山靈等等
我覺得算機海,當大陸牌子係一個整體的話
仲未講AP 80 pro呢d低價位野
所以講入門or under 4k都係大量大陸機

當然個d DX220 pro, M15, ...就有d難分析
因為話貴價野都機海好似有d問題
粗用推薦kph30i

仲有K100
暫時聽過DAP最好聽係金磚 K100就未試過了
不過冇隻耳機燒到 跟住都寧願放錢去耳牛算
都啱 不過其實 ak都係機海啦 全部貴價姐
bf好似冇咩耳牛平 得兩副hifiman特別平 但係大陸野 不了
信仰組合:CD900ST/MDR-Z7M2 + sony player

CD900ST + zen dac 都應該ok?

Sony 之外例子:
HD6xx/HD58x + zen dac/burson play
DT770/DT880/DT990/m50x/msr7b + THX AAA 789
K100我之前試過係幾正
係有個問題令我卻步:有時d細節位唔正常突出咗,有d怪
整體我鍾意佢多過AK KANN Alpha
仲有得換電
你啱,AK而家真係貴價機海
佢人聲調得有啲怪
要啲時間先適應到
二手ZX300 = sony player OK?
OK
我只係擔心d電舊,冇咁長氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞