[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(23)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
唔買齋試
真呀
移民郁啲幾球野, 賣身家都唔知走唔走到
仲想問下
如果ifi hip dac 同zen dac會點揀
zen dac 0.8kg 可能會帶出街用
zen dac要食usb電先得, 你仲要插多個尿袋先用到
順便幫電話差電成kg重
出街就hip dac
多謝師兄
我應該真係會帶zen dac出街

咁真係要尿袋, usb線要有power input
btw zen dac個usb input唔知可唔可以做到純供電
再搵其他機analog input source比zen dac

純粹八掛下求解
zen dac 冇analog in
咁姐係要帶出街就要駁notebook?
用notebook做埋source
用電話/player都得
Drop正常發揮

Zen Dac 帶出街用咁癲?
iPhone窄窄哋,扯電多嘅唔比用,呢部係USB 1.1 DAC, 第一代FiiO ,用USB供電同source, Zen DAC扯電隨時多過佢 測試

ifi zen dac 同 hip dac,唔係低靈敏度高ohm數耳筒,hip dac完全冇問題,可以2用拎出街同駁電腦,線路應該同zen dac大部份相同,係功率放大部份或者冇咁高輸出,同冇其他output

我有hip dac,手上嘅Sony MDR-1R MK2及MDR CD900ST驅動係冇問題,唔使開powermatch (gain)都足夠音壓,所以我估下面呢堆耳筒都得

1. beyerdynamic dt770 pro 80ohm
2. audio technica ATH-MSR7B
3. audio technic M50X
4. Philips Fidelio X3
5. Sony MDR-1AM2
6. Sony MDR-7506

MSR7B 及 Fidelio X3 可以用埋佢個balanced 4.4 headphone jack
其實宜家重買唔買到鐵三角全新嘅 W5000?好多舖頭都話無貨...
想買d8000 pro 知唔知香港有無地方試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞