[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(23)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
drop都仲有keycap係一流級數既

抵就唔係特別抵
esw9 $1k2
soekris dac1101
不過播DSD個時左右channel 會調轉咗,播個時要係foobar 調轉個channel
dac1421, dac2541我估應該冇事?

dac1101+ BCL又得
未試過聲,唔敢博
Wp900邊度有得試,見到個樣已經射左,不過會唔會出ltd 版,你知鐵角最鐘意做ed野
另外,jvc sw 01/02得唔得/有冇得試
HD600… 建議買多個耳機聽人聲
HA-SW01金聲(金雞店)有
WP900係DMA見過

有機會試下dac1101 + HD600可能巴打會改觀

當然聽人聲買多對esp95x仲好
剛剛收到m60x 好正聲音清脆 仲有女聲 聽起來好舒服
DROP PANDA?
Focal應該都啱
之前試setalia Bass多d、重d,人聲都係偏厚,高頻尖d
聽youtube elex demo 都係差唔多風格
我估HD600人聲有味道d,高頻冇咁尖

另外可以諗下beyerdynamic T1 2nd or 3rd
當然T1 2nd 就一定要換amp,HP-A4推會唔夠聲
RME ADI-2 DAC會夠力
應該幾好聲,有d巴打話個做工差d
講開又講,有冇人試過T1 3rd?同2 nd 有咩分別?
https://twitter.com/STAX1938/status/1333566923288657920
由 Google 翻譯自日文
[快樂的年終運動]

在2020年12月1日至27日的活動期間,我們將開展一項活動,向在STAX官方郵購網站上購買目標產品的客戶提供完全無線的耳機。
(如果達到指定數量,則該活動將在活動期間結束。)
https://stax.stores.jp

Focal唔係咁多人話易壞都想入返隻
我就係rme adi 2 dac + focal clear pro

我聽左依個組合3個月左右,主要聽pop 同 orchestra底soundtrack
我覺得focal clear pro 噝弦樂 (包括結他,bass,大小提琴) 同金屬打擊樂器(包括琴)上都好還原
弱點係低音太過爽快,冇殘響同唔夠層次

人聲好中規中矩,我又唔覺得好女毒,但係強在個人聲好balanced,唔會太過前又唔會太過後

唯一唔啱聽係perfume 等電子音樂,會好轟同亂

rme adi 2 high gain 夠力推,唔會爆唔會粗聲,而且做到個分析力同空間感出嚟

主要聽Rock、 POP,副聽Orchestra
鍾意偏厚唔同樂器聲 貪心小小想人聲都有表現

對你既要求,我會話個組合一定唔係厚聲,不過足夠
聽Orchestra冇問題,樂器分得好defined
聽pop rock 如果細規模好正,但係背景太複雜有時會聽到好攰,因為佢個拆晒件擺開晒咁present比你

整體嚟講個combo我係冇投訴
想屌返對粗用
咪又係國內先送
姐係聽落似動鐵iem?
buyandship
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞