[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(23)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

KSC75+ Portapro X headband+Yaxi pad
中間cut 左個窿等啲bass 可以集中啲
粗用一流
you have big brain
KSC75點固定係prota pro headband?
佢地用埋同一個扣
所以portapro 個driver 我裝左落ksc75 個耳掛度
原來係咁
3隻入面你覺得ksc75最啱聽?
Yaxi pad換完係咪好大分別
Prota pro x vs kph30i

prota pro x 一開箱個時冇kph30i係手(office 冇 kph30i),係office 用HD-DAC1 -> THX AAA 789
覺得聲厚d,分析力好d,bass下潛深好多(有同冇嘅分別),音色飽滿d,係好聽
人聲雖然唔算暖聲,但唔會冷同悶,都係生動活潑
太多野做同多會開,冇機會用隻HD58x做對比。
當時感覺我對kph30i都唔差呀,應該質素差唔多掛

用得麵神icon,都唔方有好結果

而家認真比較,prota pro x 聲完勝 kph30i
雖然感性上唔想承認隻daily drive 咗成半年嘅kph30i真係冇咁好聽

用soekris dac1101試機,kph30i出奇地比prota pro x 要大少少volume
明明spec 一樣

kph30i 比較薄聲同弱,prota pro x明顯厚d,音色飽滿d
最明顯分別係 prota pro x 動態、分析力都好好多

音色上kph30i 係薄d。kph30i 唔係高頻多d,而係唔夠sub bass同 bass所以變成高頻好似突出d,聲比較亮。實際上只係因為冇乜厚度而人聽對高頻敏感所以會覺得好似出d。其實中、高頻個量兩對headphone係差唔多

兩對headphone最決定性分別係動態、分析力
kph30i 對比之下好平面,prota pro x就立體好多
prota pro x真係做到d動態出黎,整體生動d

音場兩對headphone都係細,不過prota pro x就自然d

prota pro 結象實淨飽滿d,kph30i大得黎散

配戴方面目前仍然係kph30i 贏
kph30i夠輕又唔夾頭,prota pro x就夾頭
雖然夾頭應該可能戴得耐d就解決到,不過重量就冇計

整體而言,我覺得prota pro x 有HD58x 一半實力,不過價錢唔洗一半,所以都係抵玩
不過以後當我主將「kph30i咁平仲想點呀」同時,內心就會有另一把聲講:其實加小小就有prota pro
雖然我兩對都有,不過kph30i比我個震撼係prota pro x取代唔到
我會繼續主張kph30i每人最少應該都買一對
就當比我呃就
KSC75最平衡
其實我覺得KSC75 落headband, Portapro 用耳掛先最好聲
前者用耳掛有啲尖聲, 後者用headband midass 太轟
調轉用之後KSC75 變左mild V shape, 後者變左warm neutral
portapro 啲midbass 唔轟咩
佢個headband 夾頭到啲midbass 勁轟, 轟到除左bass 咩都聽唔到咁濟
會小小轟
可能我習慣咗kph30i,所以唔覺好影響
同埋我校到比較鬆,鬆到差唔多跌
個感覺就好似用$30食咗碗好好食既牛腩河
Cheap野一樣可以有好大既滿足感同驚喜
用緊T1 2, 用dap試過 3rd

ehhh 結論係我比較(非常)prefer 2nd嘅調音
我諗無論dap hea試同上amp推我都會有差唔多嘅結論
我其實想買
但係成日記住德國🇩🇪三千蚊呢樣嘢,有個心理關口
全中
今日行行下見到個啊叔戴住對hihiman ananda 有線出街Cls 出街戴上頭真係好撚大對
g技呀叔
多d人戴就唔怪
不過呀叔聽覺rip
有無人用緊hemp?用緊sr60e隻grado聲聽完翻唔到轉頭 但係唔知分別大唔大 再唔係遲D直上ps2000e
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞