[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(23)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
唔正常,不過expected
通常呢d炭膜volume control細volume個時error大,所以就會左右耳音量唔平衡
一般扭4分1 volume就冇明顯不平衡
不過你仍然可以換機,畢竟係一個問題
why not
就係佢扭返大少少會平衡返
我發現係右耳細聲咗 扭大啲右耳音量會上返嚟 跟住兩邊就會平衡返
屌唔記得quote返上面
好慶幸個陣有買
個人聲好正
me2
個時用緊D1001,D7000唔係差不過未夠好
不過D7200好似係另一樣野黎
https://manganelo.com/manga/mimiyori_harmonia
可以睇下Denon個幾話
我去ect showroom試嗰陣見佢地每個耳機旁邊都有酒精棉. 嗰陣連啲機都有抹過嘅痕跡

之前我部ps audio sprout左右唔平衡去代理claim保養,個師傅整好之後仲話搵錶度過應該冇問題
不過就等咗幾星期
ifi代理點處理我未試過所以唔清楚
headphone應該ok, iem就危險d
冇講到d9200

Btw d7200會聽到咁

想知d9200會聽到點
去試聽下先
T1 3rd低頻加到過量,影響整體聽感。
唔推薦聽古典

三者都相當合適聽古典,之後要考慮就係點玩
易推性:812>800s>T1
難玩性:812>T1>800s
爬咗啲文
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=348&t=3880945&p=3
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=180&t=4328766
佢地講啲問題都好相似
似係本身個可變電阻嘅天生問題?
暫時都係較低電腦個volume 再扭大zen dac個volume
放工再研究下先
竟然係咁 巴打有冇詳細review
又冇咁誇反而調轉,初時聽d7200覺得係好平均但唔覺有咩令人衝動想買,但係時間一耐會覺得聽得舒服,有種啱啱好嘅感覺
似係本身個可變電阻嘅天生問題

係炭膜可變電阻天生問題
用一粒粒電阻做個d因為會做matching,所以就唔會點不平衡
當然volume control仲有好多千奇百趣方法做
你地隻耳機係未長着7x24
不了
用完我會收好,唔長插
賣個條友又話要長着500個鐘以上
佢意思係煲機?
我以為你講長插amp唔拔
煲機我都會做,不過好少7x24,我會每日開工着機,收工熄機,加埋煲到夠鐘數
我覺得未必要500個鐘,通常100個鐘
之後review覺得未夠就加多100個鐘
熄左機,唔需要重新計過
唔需要重新計過
個目標都係同震膜「熱下身」,有計劃地老化震膜
用得夠多就夠老化,唔洗連續
甚至唔煲機,慢慢正常使用都係一個方法進行老化
不過鐵三角我建議煲
不過鐵三角我建議煲

more
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞