[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(23)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
其他地方都係呢個價
Hd660s 使唔使買部desktop amp推?
player推都得
全部都冇咩性趣 睇來可以搵定一日去試聽
新手搭單一問
屋企電腦枱有啲細所以想買DAC+AMP combo
ifi zen dac同fiio K5 pro點選擇好?
想問下如果我會駁喇叭係咪兩部都可以RCA out to speakers? 插耳機就會自動mute speakers?

耳牛打算買HD6XX, 定係同價位有其他選擇?

主要用途係聽歌睇戲
150ohm

請問有冇巴打可以講解下呢啲數值係點睇㗎?Google 完都唔係好明

呢部係Cayin N3 pro
靈敏度高,冇問題呀
收到貨試吓先
自從聽過耳罩用dap同desktop機既差距,只想講:都係要買desktop㗎啦
兩部都唔會mute RCA out
要line in 就唔洗諗zen dac
否則ifi zen dac同fiio K5 pro都係出去試下,睇下鍾意邊部
HD6xx我估 zen dac 有少少套裝加乘 (實際zen dac signature 係為HD6xx做,不過要等drop.com開團)

HD58X, K7XX, M50x, msr7b, DT770/DT880/DT990, x2 HD都可以諗下
揀緊mic
巴打我咁啱想換過哂成套野

依家有
HD6xx
jds amp + OL usb/optical DAC
全部都好新
因為我平時喺屋企聽hifi多 headset 好少用

你啱唔啱洗
或者直接買hd58x 電腦直出
你地出街用咩耳機?airpod?
平時返工咪N6PRO,屋企做家務用MTW
要坐定定放鬆個人先用耳牛
我會睇呢d:
Output Impedance: 用黎睇damping factor,睇下夾唔夾你對headphone/iem。damping factor要大過1
Power rating: 係幾多ohm 出到幾多power。我對大推力定義係 >100 mW @300 ohm

唔太理呢d:
frequency response: 可以知道部機analog output出到既frequency 範圍。雖然N3 pro得20Hz -20k Hz bandwidth, 除非你係BB仔,否則唔洗太介意去唔到 highres,去到20k Hz已經夠用。
THD+N: distortion愈細愈好,不過我就唔太在意多一個0少一個0。
90% 時間 kse1200
ie800, iex1用黎試機,唔想用kse1200個時都用佢地
感謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞