[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
係啊其實我講我自己同講我個fd都係成個package咁講我根本冇抽自己間U同讀咩科出嚟吹捧
感謝方丈我會繼續努力interview同send CV
我覺得合理的, 下次try try negotiate probation review la
啲line manager 向你complain啊?
佢哋自己揀隻豬隊友 怪得邊個啊
係啊, 就係你講佢都係講哩啲先令人覺得你用哩啲去evaluate 個candidate 嘛

其實interview performance 表現到好Bright 的八大恆大, 都可以KO 一個interview 麻麻的3 大的~ 所以哩到你反而無比較你同你朋友邊個醒啲, 識講野的, 語文好啲etc, 同埋都係個句, clerk & admin initial 會高少少, 最主要都係比錢買人地前途
係, unless you can prove otherwise
如果太過misleading 既title, e.g. 有bank title 係 "Staff" ...........就可以加 括號話自己係咩Rank
做sales真係慘
最幫公司搵到錢的 長空白又話脫節
呢個真 有呢個feeling
唔係, 我啲細同line 一齊請, 冇人Complain , 但我行過見到佢地on on 99 咁, 開會又唔醒...鵪鶉咁...
少少啦, 你班profit centre 聲大大個陣就唔慘 人工全公司最高, 慘係人工包左
你冇咁諗 係我誤解左 講聲sorry先
但可能你要留意下你講野/用字

另外 想講下 其實mkt一開波人工低都係不爭既事實
比15k你已經好好 之前聽好多12-3k 衰撚過做譚仔
我internal開會都似鵪鶉
sor9ry囉
啲啊姐啊哥要臉 唔可以過佢哋頭
大佬 你估俾人捽數好過癮咩
份人工真係包埋
想問下大家second in除左更高層in之外
同first in問既問題有冇唔同?
其實好多公司都有16-18....mkt fg
inhouse 定agency先
12-13k真係聽唔少
我估係agency先出手低
both....今年有agency 都出16
mktg assistant喎
上網睇都冇咁高
領展都係13k cheap到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞