[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
謝謝
唔該方丈
臨住讀番個advance diploma再讀pt bachelor (topup),係hkuspace既,個bachelor 有hon但無HKQF,會唔會好影響之後搵工既認可。
方丈你好,我同你都係同行,三大HR grad,16年入行,而家做緊MNC 25K HRO,諗住睇下黎緊4月人工加幅同bonus(15% target bonus)再決定去留。

其實我老細對我幾好,亦都幾信任我同埋俾好多自由我,你覺得我而家有無underpaid?其實我想繼續留喺呢一間公司,但係又想人工高啲,方丈有冇咩建議?
影響政府工
私人工無影響?
佢都係同我分析,冇特別偏好。 點解唔prefer中資? 出offer叫我返去做個間係中資。
其實最後問咩問題真係睇到candidate係點?
(唔計個d 問人工福利番工時間幾時通知d廢話)
最好唔好寫甜品個份, 等個CV 看上去冇咁跳
搵份細公司文職保底, + 1 + 保險咁?
唔洗講咁多的, 你可以去到有得見先話其實係freelancer contract 要你做self employed, 你CV 唔洗放都得, 因為你會有糧單同埋有老細ref let

你可以interview 先講話因為返FT 咁返, 本身係想升學, 但係Cancel, 要搵長工, so changed to PT, and company 都可以俾你咁做, 因為你做得野佢地都想你有發展咁
咁你下份想做咩~?
我記得太空都有?
我諗啊... 半年左右都唔怕
係, 諗多左, 找下份啦
可以上頭盔, 表明唔熟識嗰個範疇, 但會試下, 之後就wild guess
正常係
但係唔同公司行業, 人工可以好唔同
我都會架喎, 想早走就係咁

唔多的話都可以既
唔會, 太空都ok 的
想問問你知唔知自己同事係咩經驗同埋拎緊幾多?
私人影響真心不大
邊個高d?
因為文化同上位唔易
外資轉工再易啲啲
還好, 多數見個陣已經feel 到啲, 最後問只係final 廣告時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞