[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
咁多行業, 你想問咩?
我意思係, 比如jockey club officer, 都會有可能高過出面細公司officer OR executive,....
我睇D見工文
講到個人問咩問題就代表佢係咩人
E.G.問工作團隊係點
就等於好重團隊合作

我睇完心諗:?????
梗係大影響啦
我身邊好多朋友想走都走唔到
個個屌哂鬼
香港得我同我老細,所以唔係好清楚呀...我地係一條APAC team,睇香港同China得我同我老細兩個人
方丈你好
想請問下 我喺舊公司做左一年多啲
舊公司用ORSO 新公司用MPF
本身自己冇MPF戶口
我係咪要俾返新MPF戶口資料舊公司HR轉返啲錢過去?
或者應該要有啲咩follow up?
thanks!
會再apply其他工呀
但係星期六日無乜新工扔上嚟
再唔係就係一睇就知係閪工
呢幾日睇啱會再send吓
希望快啲走到
(心入面當然係最好就呢份工中獎啦做老本行

不過其實都覺得老細好慘
佢好好人但係疫情真係搞到差唔多無曬收入
如果唔係嘅話我都會再做多幾個月先轉工
咁即係人地高過你先正常
之前個行會有疫情影響嗎
冇可能
占卜咩, 其實要看佢係咩人, 更多要看佢答個陣d example
方丈你好
我對上兩個月曾經Apply過某集團 Department A 嘅工作
當時佢有俾offer我,但係我個陣有另一個好啲嘅offer,
所以turn down咗
依家Quit咗前一份工,打算去Apply 某集團 Department B嘅工作
但其實個兩份工Job Title,工作內容接近一模一樣,
只不過係under 唔同department

如果公司問我點解兩個月前turn down offer,
依家又嚟見的話點算好?
同埋唔知佢會唔會壓我價,求方丈指點
係, 因為大部份公司都會手緊左好多
惡情循環
係啊, 但啲野做唔哂, 你又想升, 咁就會行extra miles
疫情幫到你~
2 個MPF account 分開的, account 唔係跟人, 係跟employment.

你要合埋佢地一齊, 可以問問公司HR 幫唔幫到你

又可以問問而家間MPF 公司, 有冇fund transfer form~
咁寫, 話想試, 試左先知銀行係真愛
人地公司彈弓手~
啱啱hr打嚟話要約video interview叫我揀用咩平台
我話zoom 佢話時間限制唔得
我話 ms teams or skype佢話佢公司技術問題可能用唔到
我再話wtsapp 又話唔formal
佢依家叫我諗清楚用咩再覆佢 要答埋pro and cons

請問我可以點覆佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞