[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
悅和醬園 誠實開箱 - 良心醬油 , 豉油雞翼入門
https://youtu.be/3S9fqTuS8nw
如果見工時有填過又再confirm
起碼有考慮你
都應該有機

如果只係見工時無填妥咁就弱少少
不過有問好過無
雖然我唔係樓豬,但我有個表姐同你一樣,不過佢唔係draft letter咁簡單,佢交左啲新嘅design比公司,最尾無請佢,但間公司用左佢啲design
咁都得
偷人idea到最後仲要唔請人
cheap到冇得再cheap
hello方丈

上個星期三in左份工manager話20號或之前會通知

咁我應唔應該send封email去follow-up下定應該等埋20號
你好方丈
星期六見完工話一星期會有通知,但到而家都未有消息,係咪冇機會了?
想問下空白期幾長會容易比人問?2個月以上?3個月以上?
銀行BO Program入 做左年幾 想做FO corp/pb RM 但想問方丈轉普通FO RM post定留番係Program錢途好 利申program 完2年program 得比盡32k到 之後升得快d
如果十二月中出guaranteed 雙糧,條件係12月31前都係still in the company’s employment , 咁我12月2遞信係咪理論上都有bonus 收
如果你得閒都可以做封信嘅,不過正常未簽約邊會叫人做野
2年半接近3年 payroll exp叫價20k payroll ahro or hro仲未搵到工係咪叫價太高

兩個月send左十份cv左右 in過兩份

btw in ngo 問我ngo 有咩唔同應該點答
我未過試用期時都有send下cv
點知send左間總公司嘅子公司(後期先知)
聽閒全香港嘅HR都係個間管
無幾耐公司就請多個同職位了
我係未GG了方丈
雖然腦細成日話幾個月後升我
我又唔覺有位wor
我有啲好迷
我推咗個Offer,但最後間公司隔咗成個月,今日打嚟再問我有冇興趣返,加返我1k
當初係因為國家唔啱而卻步,但我而家Concern嘅位已經係 career path 嘅問題間公司係做外牆建築算係大公司人工唔高但福利好,但我而家想做嘅係室內設計,已經再繼續搵左相關課程讀,而手頭上都間唔中有啲freelance未至於食穀種,方丈覺得我應該take呢個Offer,定繼續專心做多啲室內設計嘅profo專心搵個方面嘅長工好呢?但最近都少咗好多室內設計嘅job advfreelance 又係不確定因素
人地講到明緊係等埋先
23號先好問人啦
咁講都岩既

可能我太心急同聽到佢講快既上星期有
Reference一個名都冇寫
同埋而家果份更加冇可能做 都未離職
1. 想年尾辭職 雙糧係12月2x出 如果照下面咁講 我last day 係一定要遲過12月31號 定 會pro rata?
You are entitled to receive a 13th months bonus payment (year end bonus), which is pro rata by number of days in service if your service is not for a full calendar year

2. 新工second in 後manager 都好鍾意我,過左一日hr仲問我拎pay slip reference. 我覺得有機.

如果我心目中係要bargain title既,可以表示好鍾意份工但想跟自己career plan 要senior D既title ok ma ? Any tips how to liaise ?

3. 我出expected 係total package 咁寫,如果base多過宜家 但bonus hr 講唔實應該點決揀定?

Thanks Fong Cheung bbbb
即係唔只一個人跟緊個hiring, 佢地做得亂姐
會, 怕你勁打黎問好煩, 肯定唔得就答左你先, waiting list / 未知就keep warm, 得都係keep warm
你望下個天, 見唔見到有直昇機隊飛過啊?
伏伏伏伏 伏伏伏伏 伏伏伏伏 伏伏伏伏

你話佢知可以早啲返工, 可簽左約先
看資料make sense, draft letter過份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞