[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
唔一定, 看咩公司, 看有冇bonus
唔係因為時勢, 而係單純我見你都未諗定做咩好, 咁就MT 會啱啲
i think both okay, 反正你都會接, 係RR 姐
你可以經返FB 找我~
唔怕的, 好過no show
唔洗客氣~ 幫到你就好~~
係, 找下份~
唔一定, 有時等approval 係可以等好耐, 尤其係holiday season
OR人工有啲唔啱/ 個位有upgrade/ downgrade
打去問最好, 但係更好係見完就好好放低, 找下份
都幾衰, 咩叫搵左人
打去啦
但打定輸數
未必會, 因為好多公司都會 clause 講明notice 中冇得拎
你唔好話resign
封信係講自己會complete contract but wont renew~
即係連信都唔洗遞?只係當我唔繼續續約?
因為新公司肯等到我完約先report duty (1月中),所以我就諗應該幾時遞信好

另外就係新公司會做reference check
問我拎現職公司HR direct contact,同問我幾時出信去做ref. check會方便
咁我應該答佢幾時呢?

p.s. 兩間都係公營/Ngo

Thanks 方丈
我開左名係messenger 比你😛
19/11 16:30 pm sent to u
其實係想問你接唔接好 😖😖😖😖😖
即係要second in ?
我都諗住再等多個禮拜先打去HR到問
其實send CV除左電話..email
你地會唔會寫埋出生日期...ID no.... 地址?
搭單問呢句 係咪姐係我12月中last day 都有pro rata? 會唔會仲有hidden clause not apply to notice period 😝?

You are entitled to receive a 13th months bonus payment (year end bonus), which is pro rata by number of days in service if your service is not for a full calendar year
方丈我ive 仔 得top up degree ,唔係讀HR 但入左HR做 岩岩開始依一年得13K 做夠一年 我應該幾多錢先應該留? / 如果轉公司應該開幾錢?
咁就好了
一係穩陣啲12月4遞

問過勞記就話係根據employment contract 嘅termination date, 但公司係咪有權用代通知金令我提早完contract, 變相冇bonus?

代通知金係咪一係唔俾,一俾俾一個月?(假設contract 訂明通知期為1個月)

Thanks
想知點問得黎唔直接唔會比佢感覺好chur但我又得到我想知既答案,THX
有份下星期夠2星期諗住打去問下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞