[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
方丈
想問下 如果我1月1號離職會唔會冇咗double pay

Thanks
方丈請問有無thank you + 詢問進度 email嘅中文版
上次 send英文email個HR 都係用中文覆我
已經星期二都未有電話,係咪已經冇希望?
等你答架
想問如果佢所謂handbook係員工睇唔到 仲可唔可以行使?
人地叫你等幾日都要時間做野架
幾日未必等於兩日, 3-5日都得架嘛
有d公司要拎請人approval係慢既, 唔係就咁簽個名就得
星期五都冇電話咪再打去問下status囉

有冇希望呢個係讀心問題
方丈唔係果間公司做都答你唔到架
但有個永恆答案就係唔好將你所有希望放哂係一份工度, keep住搵
轉返中文唔洗方丈幫掛?
同埋咪照用英文, 出黎做野係要用英文架啦
佢唔用你都唔洗跟佢架喎
Hi 方丈,想問如果想係銀行corp credit呢方面發展考CFA/CPA係咪一個must?
條team由入職有4個人(我最細)
嚟緊應該連最大嗰個(起碼高我三級)都走埋,得返我一個
方丈點睇呢個局?覺得係一個機會 定 早走早著 好?
你好方丈,話說我轉咗工三個月,早兩日前老闆打嚟問我有冇興趣返去做,offer人工出多$3000,中資公司合約工,咁啱嚟緊打算結婚,老實講我覺得價錢吸引。 不過我而家呢份新工同事同工作環境我都滿意,兩份工工種唔同,而家新工呢份比較專業,perm合約。

兩間都係上市企業。有冇意見比我?
Lm

下一份工問點解無reference 點答?

下一份工 請左先要我交番proven 點答?

謝謝你
一日未過probation 一日都要搵

佢問得你, 即係未100% sure 但都覺得有機
係, 因為會學得識, 有得改
冇, 人地話明新年先有, 早走就會冇
得閒飲茶, 係咪真係會約?
客氣姐~
點解搞得咁差, 人人都要見, 有offer都要諗諗
冇.................
正常都係英文, 你可以translate.....
幾日啊
俾時間人做野啦
星期一都冇先追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞