[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
唔該方丈
咁即係就算前公司係公積金 都係咁樣做?
唔好意思 做左唔係好耐野唔係好清楚
想問下general嚟講 written test 佔整個interview嘅比重大唔大 唔該方丈
利申 有睇你啲片去prepare interview
會冇咁高
你之前文職係咩位~?
打俾佢withdraw application 啦~
係好難, 而家點會無啦啦開位
但如果你未做過i bank, 好中意個位, 就去啦, R 高啲人工compensate
我冇牌, 唔比得建議你架
不過我就冇再投資係香港同中國
方丈會唔會出條片講叫咗辭職之後後悔應該點做
前排自己睇唔開,喊咗幾晚之後同老細講咗辭職(未正式遞信)
老細有心想留,但我嗰陣時冇答覆,只係話睇埋呢個月先

依家後悔了應該Let it Go 定R機會留低?
有收過, 咪當無事發生, 不過升職個啲, 可能會有啲猶豫, 因為知你都唔想留
不過佢留你又好啲啲既
basic 係低
人工係重要, 但你都要諗埋career path - 你而家做tutor 有咩path 可言?
哩份係咩位? 係咪你想做既野~?
4 星期內都係合理時間
唔係, 都要公司有位先得
唔好聽啲老人講話, 後生肯捱就係好.... 而係, 你眼見到公司唔係零向上流, 見到有野學, 老闆唔係太差, 同埋做左有so 先做
i think that's high dip...?
........................................
仲以為你好想走, 係隔離聽到都覺得 "..............." 何況HR
你可以話要諗諗, 同埋等佢出offer, 可以直接講要幾多
唔係因為而家公司appraisal, appraisal 之後一定有得加架咩, 一定即刻加架咩....直講expectation 同佢傾, 但唔好咁黎扭啦, 都幾討厭
你好多AL? 你得3 個calender days, 當你20 AL , 都係得0.16 日
拎左個3 日人工, 個少少就看佢點俾你啦
多數會encash
但如果要咁計, 公司都可以計, 早日end 你employment
好多都會的, headcount freeze 已經係萬能了
唔怕~ 開得post 都係想一齊傾~
ORSO 唔同的, 未必可combine , 問你而家最新個間最好~
佢地想R 生意, 會幫你的
多謝你有睇啊~~
多數係門檻黎, 肥左就GG, 但做得好, 都唔會加好多分, interview 最重要
答返佢你都想留啦, 佢有留你
你想R 咩, 同埋點解要走
推一推
sorry sorry for the miss
wait - 我好似答左...
不過再講啦, 佢請會叫你, 唔請就9 成唔會找你話你知唔請
因為唔係間間都會出regret message
哦 明白了 咁等我問下而家嗰間先 thanks方丈
人工唔高(15k) ,
但壓力大(因為一直做得唔好)
Workload大,好多時星期六日都要做
但好處係大公司個名靚,佢教咗我好多我唔識嘅嘢

想R 下Cut Workload
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞