[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
可以做返multimedia / design~?
CALL 啦
好啊, 正常要等6-7 日, 我都要返工, 睇CV 條隊有少少長
十分之還好, 90% 唔相關, 你可以吹到有少少關, 但唔會太有用
咁你想要啲咩實啲既advice~~? 可以拍啊, 但我都想知多啲user requirement~
可能係細firm 先咁姐, HR 都未必有
見左先無妨, 但唔好只找哩份
即係resign 就冇, 佢一定拎最廣義黎講, 你要拎埋就1/1 先quit
接左先再搵, 唔好stay in comfort zone
時間係事業線, 夾出黎的
要見個陣唔舒服都得啦
無人工出? 唔明, 佢用咩理由扣錢?

6 月17 同你今個月返既工冇關係

你quit 定佢炒你? 你仲係咪試用期? 有冇放過公眾假期
我quit
已過試用期
有薪公眾假期 有放
無請過病假 年假 等等

打錯 是 係無請過病假 無薪假 無野扣
我意思係 老細無無賴 如果唔係有勞工法例 佢佢咋咋帝唔出糧比人 佢平時搵人做完野(工程呀寫system呀)都唔找尾數架 搵野彈之後唔找數
一年幾十單官司
用17/6 - 30/11 黎按比例計, 佢都唔會so 左架,
你serve 哂notice?
yes
11月9日遞 做到 12月8日 年假5.75日 要錢

我唔理,我要根足勞工法例 3蚊都要同佢計。
我唔係話條片虛呀 方丈唔好誤會 係我個人覺得虛 而且我都未做夠兩個月 公司已經keep住請左1-2 個 黎緊仲會有多1-3個 所以驚有比較會過唔到
實際上我未諗到 所以我先會虛同怕 或者一啲skills based啲 我知double check可以幫手 會唔會有更多?
方丈係咪嫌我個問題太鳩唔理我
Big4 audit 狗 send 左3個月cv, 平均一日send 5份都係得一次interview機會,開始有d懷疑人生
方丈
我上一份工resign左 岩岩onboard左新工
其實人工同工時都ok 但公司culture同exposure既關係仲有keep住搵緊新工
想問問應唔應該起interview果陣提到自己岩岩onboard, 定扮岩岩resign完take緊break好啲?
我自己暫時傾向會提已經返緊新工 再比一個合適既原因解釋點解咁快又搵新工 因為而家人工同上一份工有一定差距 到時叫價都會有優勢啲
我e 既manager, 做到好灰,好想冇offer都裸辭
第一段片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞