[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
有時如果係manager 見咁, 就似係HR 未同manager 傾好佢地要咩, HR feels like 啱就push fwd, 咁manager自然冇咩好見
係, 我明你意思, 你覺得明明轉工個陣叫價, 佢只肯probation 後俾你. 你上一份仲要underpaid

但問題係, 你上一份工無加, 同埋你上半年既工作, 再加埋你6 月肯Say yes平手過, 全部你新公司都唔會負責, 下次真係唔係個機會好好, 或者跳船, 真係唔好平手走

今次given 埋market situation, 我會買公司唔加你多, 因為佢地唔會consider 你本身係咪underpaid 同埋你再上年有冇加既歷史問題

不過你可以問左上司先, 可能你都做左半年, 都會入去merit increase scope (就算加過), 因為你唔係9月入, 12 月加完要再加
好多人都係咁, 好似好客氣咁, 但你有幾可講完得閒飲茶, 真係會約
.............................真係有啲難
如果而家公司唔係好好, 唔係MNC, 就返去啦
又唔係既, 多數HR 會有cut off, 比如 Jan 1 effective 加人工, 咁可能會cut off 9 月1 後入職就唔包咁
咁你可能會話, 8月30 個啲咪好So? 係架, 但係要做野都係要有cut off
因為一個月做一個, 所以mock in 係會抽同埋會慢的~
我覺得可以寫, 再有下份先唔寫
但係你有冇其他intern/ part time?
wait wait, bonus + double pay 已經超晒班?! no la....
其實我覺得呢, basic > double pay> bonus > holiday + benefit
因為你轉工叫價最重要, at the end of the day they look at basic salary
所以我唔覺得新工真係咁好
有, 有個11K here..........as far as i rmb
咁就慘
計時薪幾十蚊連譚仔呀姐都不如
佢當時講完話有offer之後,補多句似講笑話除非你呢個interview fucked up左,唔係都無問題既咁但傾完走果時佢話幾鍾意我,我都覺得自己表現同上兩次差唔多

結果尋日見都就放工選擇左send email問佢,睇下佢今日會唔會覆
方丈你好!

我係讀緊法律既JJ
因為冇connection, gpa又低
一直搵intern都係send unsolicited application
(因為有登廣告招聘intern既少之又少....就算有都唔輪到我)
一年來send左20間solicitor firm左右(冇重覆報)
但都冇回音

你覺得unsolicited application會唔會好冇禮貌?
會唔會影響到我第日真正搵training solicitor contract?(可能佢會認得我呢條傻仔)

另外就係,搵intern方面會有咩建議可以俾到我:(
應唔應該繼續send unsolicited application?
(努力追gpa中...grad前應該有3.3...但似乎都係好低)

謝謝你
今年fg 而家想搵新工 但由畢業到而家都未做野 因為有自己網店
方丈會點建議我寫唔寫cv/ 面試講唔講嘢
好怕人地問起呢半年點解無工做之類
但其實我唔係無所事事
只係網店上左軌道想搵埋正職落cv
胸襟寬闊的方丈
其實body check完 大約要等幾耐先會知結果
人工低 但前程好 都仲可以
但係人工太賤 真係要再三再三再三諗
咪鬼咁心急
追數咁
轉左幾耐~?
係咩咁我下星期中睇下佢覆唔覆我啦再算啦

今日打左兩個電話都飛左去mailbox,決定放棄唔打住喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞