[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
冇review,岩岩過左3個月probation。
結果我又打左返去問
又話有wtsapp我但我單tick
咁卒之尋日佢成wtapp左hi this is xxx from xxx
我覆返佢之後再問佢可唔可以sd多次你提過既job info比我我之前冇收到
又藍tick until now
因為我同時都有approach 其他人
所以我諗我電話wtsapp email都應該冇問題

純粹佢講既po我都幾有興趣
不過都係算 對方好似都冇心合作
做完
方丈你好!
最近我有份工好想見
但擔心經驗唔夠俾Manager考起
其實如果interview表現到自己就算識少少唔算熟
但好有意欲學習
係咪「學習」呢樣野係所有人心目中都負面?
點解唔正正經經咁睇policy而要話自己無睇過所以唔算數
重點係 我睇唔到
正常問HR或者上司都會答/俾你
你話自己睇唔到通常唔係正當理由
呢樣野無得咁拗
唔好幼稚
我問得就實有理由嘅 不過唔講咁多啦 我諗都冇乜公司好似我公司咁on9
其實都係得個知字 估計自己都係冇咁快搵到工
我以為一般hkid已經夠
hello方丈又係我
上次份工in完second in之後又有third in,今次係見返直屬上司同個鬼佬director.
個director一坐低就叫我唔駛咁緊張,經過上次我地都決定左請你,今次都係想同你傾下計了解下咁
傾完佢地都話我ok無問題,之後HR會再聯絡我,但我星期一in完到而家都未有聲氣,我係咪應該等夠一個星期再send email去問HR
1. 點解成日聽人講hr要in人交數?

2. 搵工好怕搵到啲內定人選既工, 試過幾次入去in得5min, 內定既工有無得從jd度睇?

Thx
方丈你好!
有個問題想請教下你
尋日in咗間公司 HR話有offer既話 今日會通知
然後今日收到電話 間公司打黎 但唔係俾offer我
話今日未必做到 話要遲啲睇下點
收到電話但又唔係俾offer我
想問下間公司係想點?未知有冇offer都打電話俾我 會唔會好奇怪?仲有冇機會請我 ?
Thanks!!!
有時見工上到去先覺得其實HR係咪冇睇清楚我CV就叫我上去
方丈 收到一間公司既offer 佢想我上去簽約先 但我其實prefer另一間 但未有offer 見個陣阿頭直接話我幾岩 預計機會都大 如果我簽左約 通知期內係咪就冇得reject返個offer? 如果真係簽完約先收到offer 咁點做好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞