[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
Yes
我寫phone no, email, LinkedIn only
兼職無簽任何合約 需唔需要提前七日講唔做 定喺可以話走就走
想問offer人工升得4%,仲要降title有冇得拗?
咩叫LinkedIn?
我一畢業就做咗依份工好多年
最近想轉工
因為真係做得好唔開心
每一日返工都好似係地獄咁
所以我煩惱緊究竟搵到工先走啊
定係係resign左依兩個月通知期繼續搵工
因為份份工都要等都唔知等到幾時
咁你答左咩呀?
轉工升職但覺得自己同fg冇咩分別 可能fg識既野仲多過我
點算好
一陣比人發現咩都唔識就玩完
我都有咁既擔心
雖然我唔係轉工升職只係轉工
如果我下星期先再send多次email去問呢?
我怕打去個HR會覺得煩
其實唔通知佢唔renew, 等佢同你傾先話唔renew 都得, 但好啲就notify 佢先姐 , 一個 email 都夠了

你出左信話唔renew 先, 咁就可以開HR contact 俾新公司
真係好等人用, 同埋本身turnover 高, 亂
我一陣睇
簽約但幾時commence?
都得, 我個人慣早死早超生姐
唔會, 哩啲係唔洗要既details

https://youtu.be/395d0zf_bHc

https://youtu.be/UQQonpCbJTU
就算有, 都唔係哩句入面, 哩句係for 個啲年中入職的人
要看既係有冇講notice 間公司reserves the right to forfeit any grant of bonus
15 左右, 因為 top up 真係爭啲....但你而家公司係大定細? 你係HRA/ clerk?
盡量R, 問下有冇傾, 有冇probation review咁
可能係blind adv 出左你都唔知, 有時係new headcount/ 想炒人/ 換人/ upgrade headcount
唔係, notice pay 可以按比例比
方丈,我想問一啲reference check問題

如果我cv寫有份工寫1月30日(星期一)完,但實際27日(星期五)完左,我有啲咩方法可以補救番?

因為記錯左,寫錯落cv😭😭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞