[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
有咩事email....同bye bye 一樣....why is it a sign....
你可email 去問問application status
https://youtu.be/eJ8b0ouptvs

https://youtu.be/ejgfmPJ_qnE
多數呢, 都最少一星期冇反應先追既

你緊張係真, 但人地都有野做的

一個位講緊最少都十幾萬一年既支出黎, 除非好等人用, 否則正常approval process all takes time, 追得太緊, 都幾令人頭痕的
正常F&B/ hotel 等等body check 3-5 日收到Report, 但個位唔急, 公司冇追, 有時Clinic delay , 就會去到下星期先有咁, 有左Report, HR 都要做野, 比如prepare contract, 1-2 星期係好合理Time frame~
冇得追究
但係你有冇打去 vendor/ HR follow up?冇理由咁耐的
但人地如果問點解你唔繼續做舖頭
或者比佢知我仲有做
會唔會比人覺得有利益衝突
可以啊, 不過最好係subtle 少少, 比如係做好多功課去prep 個interview, 講到好多公司info 咁, 係比口講中意/ 想入, 更加有說服力
唔好只係apply 一份, 有時有時JD 同而家唔同既, 都係發展出路黎, 要搵100% 一樣, 唔係個個都有咁既運氣架~
其實呢, 如果佢唔特別講明你做左PT, 對你係有利少少的, 因為你既 exp 會更多

但係如果怕salary proof 比唔到, 佢employment cert 可以講明你咩時間係FT, 咩時間係PT
你可以做左半年就開始搵工, 下份叫返FG 價, 講明要走係因為underpaid, 拎住個Exp 搵, 學得既學哂先
你另一半點睇? 問問佢都係一個方法
同埋我看既好多時都係下份再走, 邊份會更幫到你grow
個人唔prefer 中資, 但係如果有bread and butter issue, you dont really have choice
疫情is a perfect reason~
in, why not?
到時你year end review本身都可以RR 架啦, 新個到, 有offer先算
收到,咁我再等下先
主要係太想quit左而家份工所以先咁心急
如果係啲中心到做就寫啦有employer, 我以為係自己freelance~
同埋intern 都寫
3 份都麻麻地, 不過 1+ 3 就對你安全少少, 因為FI 會Check Criminal record

有冇諗過做返啲細公司, 唔做sales
logistics 都有文職同GT MT, 個到會多過13
你唔洗俾人知你係owner.....
有呀,狂寄信,但連interview 都冇
方丈,我想問20 fresh grad幾耐搵唔到工會比hr覺得唔正常?

搵hr同admin工,搵工搵到好灰好驚搵到同21 fg爭
方丈
如果interview
遇到唔識答嘅問題
你覺得應該試下撞
定係應該如實答唔識?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞