[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
fg文科仔想入行hr assistant,好唔好去讀啲employment ordinance嘅course 去show俾人睇自己有心做?
好明顯答案係好 你咁都問嘅
方丈你好

join 左start up
Hk係新開既office 同事好好 但香港區老闆好似同大老闆嘈 覺得佢可能會走 係咪都最好搵定工

Hi 方丈
我係同一間公司apply左兩份工,一份in到差唔多最後但係等左一排仲未有消息,另一份岩岩收到interview,請問通常咁係咪代表第一份衰左?定係其實冇咩關係?
加油啊~ 下次prep 好啲, 唔好再錯喇~
即係你唔係1st choice, 都算啱但唔係最好
找下份啦
你DM 問我啦, 好長, 我都唔知點係到打哂佢
咁都照用啦, 都落左,
都係屋企有事系列.... 因為真係講唔過去
如果講明double pay, 會按比例出, 但你等唔到~?
你小心看看有冇handbook 個啲, policy 個啲, 可能會話in notice period 唔出
會都冇法, this is how ppl survive in this society mate
最多係傾返做contract 冇annual review d catch up, say 5-10%
係, 佢地做得慢姐, 打去追追
咁一定有可能架喎, 去買野講價都唔包成交
所以最重要係, 找下份~
你本身做左幾份工
好~ 平平地個啲得架喇~
搵到有更好就跳船, 未有就做住先~
搵下無壞既~
cardholder 正, 我有4 個
冇關係, 另一份要搵你就會搵你, 見左哩份先
好驚HR遲d比AI,自動化取代呀!或者會變到analysts 咁,要分析好多data,excel我都識既,但寫code或者再用其他data analysis tool去分析就唔識
唔計而家果份既話前面有2份
其中第2份係短期
第1份就係terminate果份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞