[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
你算好好
我一個月內send左20份CV
有4,5個電話打過黎
不過in只有兩份
想問下Hr 頂薪最盡可以去到幾多?諗緊轉做financial 行業定繼續搵Hr 工好暫時send 過好多份cv 都未搵到intern, 得份financial intern 有少少起色,可唔可以比啲意見我?

唔in 打黎做咩
做到director grade 100k都會有 做到regional asia果d仲更加高
但而家咁嘅勢,等grad 咗做mt 好定入financial 做好?今年無咩大公司internship program join...
唔同ranking 唔同價錢, 唔同行業唔同價錢~
你想知邊type?
唔該曬 咁我繼續用20k send cv
Thanks 方丈回覆!😊😊佢如果出offer我個flow係咁 想睇下你意見

Assumption 1 : lower than expected <15%
- 表示鍾意份工同brand, 但個$$同心目中有距離
- 再表示宜家份工其實好stable 疫情下有bonus 有人工加 要有大d既motivation走。如果$$ meet唔到 都希望係title 上有incremental, 跟自己既career plan

Assumption 2: higher than expected >15%
- 表示鍾意份工,多謝公司出多過我expected
- 但係希望個incremental 會係跟自己career plan title 有jet up, 想了解有冇空間比senior 少少既title
- ask for external title and review date?

想問下如果assumption 1 & 2 最後都比唔到title, 但加到13%,有好既brand exposure 但中資公司(代理品牌)應該選擇嗎?

之前有send 過cv比你 如果佢比到offer我 我想開公司名同你傾 可以點approach你🙏🙏
問我幾時可以返工
我話要兩個通知期
跟住就...完。
做HR既巴打可唔可以答下我?
多謝你呀本身得兩成把握pass
見到你咁講 我真係打左去問係positive 啊!
終於知自己唔係收左皮
見完group面試 走果下hr叫另一個留低
係咪冇機
其實間間唔同 試過in過一份 我返左另一份成個月先打黎有offer 不過我果陣估佢in過幾個人 可能no show or 返左幾日就走 先再搵返我

我覺得多過一個禮拜都唔打黎未必請 除非一早同你講定仲有人要下個禮拜in
Hello 方丈

上星期in完份工 等左一星期都冇消息
Send左個follow up email問進度
點知原本跟開個HR放假 第2日先返工
auto reply叫我搵另一個HR 咁我send多次啦
依家2邊都冇覆我 係咪冇希望喇
我應唔應該試下問多次啊?因為真係好想做呢間公司
想問下如果辭職想拎雙糧,佢個期係1月1日至12月31,如1月左右辭(佢出雙糧前),會唔會都有得收?
我應唔應該主動打去問佢係咪已經請咗人呢?
費事心掛掛
即係你In完12日佢仲未有答覆
你直接打去HR問
佢話俾Offer你?
都可以
佢話pass左 不過佢講埋俾我聽原來仲有一round
都好嘅有心理準備
三年 ~
你講到明佢地介意你2 個月...
即係最少佢地都要諗, 如果哩個星期都冇, 下星期打返去問啦
當冇左, 找下份啦
咩位咩行業先得架...
你自己中意做咩?
電話傾唔啱就唔會約, 比如人工太高請唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞