[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
職前bodycheck 由檢查完到HR打電話大約要幾耐?

(私人公司check X-ray + 驗血/尿 + BMI + 視力, 公司資助)
搵hr工黎講係咪jobsdb已經最多?
勞記網頁?
佢有冇講幾耐會通知?
我first in 同second in都有提過想請我
最後等咗差唔多2個星期先收到offer
我諗如無意外都冇問題 可以等多陣先問
希望巴打快啲收到電話
點report 都係學問,係同老細講之前,你淨係諗住將個波射去佢度,定係你已經會諗點幫佢解決事,你會唔會俾埋一啲其他嘅proposal 佢咁
呢個價真心太低,盡快搵盡快走啦
咁我又唔係好識讀心術,我都唔知佢哋嘅,不過真係有好多hr 會求其作啲嘢,諗住好來好去,所以只會有一個解讀辦法,就係睇結果,講到天花龍鳳都冇用,冇就係冇,咁諗會容易好多
其實唔係好關事嘅,如果其實通航都知佢衰,咁都好似我之前咁講,得體地用工作內容來講,搭多一兩句公司文化算啦
首先想友好地提提你,你嘅表達,有少少亂,咁當然可能係因為呢個係一個你好關心嘅問題啦

通常入職短嘅同事,我當佢可能九月10月入職,而出年一月係大家加人工嘅時間,咁呢位同事就會將個試用期同埋年度調整合埋一齊計,因為佢先入得黎咁短時間,正常HR都唔會將佢計喺年度加薪入邊,就算佢入職嘅時候個加薪幅度有幾多都好
咁我覺得如果嗰邊合約冇兩年,有冇約滿酬金,咁就唔好去啦,因為而家呢份工專業啲,對你之後升職更有用,不過你可以透露下你老細搵你,順手RR 睇吓年度調整會唔會有你份
點解好似咁簡短咁嘅,你有冇答例子

你嘅答案有冇數字去支持,比如你嗰陣時藥膜係成本幾多,蝕咗幾多先開始有其他新攪作,你話俾佢聽你搞啲乜嘢,但係我就咁睇,我連佢生意係咪差我都唔知,個感覺好似有啲唔係好對嘴喎
你知係邊間公司,有冇諗住試吓自己去申請
因為如果agent 未present 你,公司直接請咗你,公司都唔算違約
咁你拎返糧單或者說表就可以了,做嘅時間咁短,唔出工作證明,話合約工唔出工作證明,都合理
床床床床床
叫完了,但我唔覺得特別好聽
身分證係正常,passport 就有啲唔需要,係乜嘢公司黎,係咪大公司
我覺得少少啦,咁畢竟俾錢請你返嚟做嘢,唔係俾錢請你返嚟學嘢,我諗你都係將你之前適應新工作,學習速度同埋適應能力,用例子講返出嚟,話俾佢知,其實你相信你自己有能力可以做到
係,因為唔係完全冇吖嘛
總之就係如果佢有依樣野,又有放咗係一啲公開嘅地方,同事問佢拎又唔係唔俾嘅時候,咁基本上點講都冇㗎啦
係,但係有啲公司有啲expat 員工,有時我哋會拎埋護照,因為怕有啲人拎護照,有啲人唔拎,啲junior 同事會搞亂,結果就全部乜鬼都要
照計就應該有,不過有時公司會同你講,佢都願意放你早啲走,咁就唔會諗住可以慳咗嗰舊錢,最好就梗係可以遲多一日啦
通常都係咁,出花紅都係想留住你姐,如果講到明係獎金,好多時候公司嘅政策都會有一啲條款係,通知期入邊就會冇得出
佢講到明請你,咁你梗係隨時可以打返去,話俾hr 聽,你想傾Offer,你話公司已經俾左verbal offer
少少
尤其係如果冇人曾經應承過會通知你,同埋你見都未見過嘅時候,咁嘅頻率就真係過咗少少啦
1. 通常都會要求同事係幾耐幾耐之內要搵到人,佢見幾多個人,其實我哋就真係唔係好介懷,見人重要,請人先重要,但係好多時候因為見你見佢都見唔啱,就可能會俾人一種錯覺,佢見人係為咗呃人,為咗交功課

2. 基本上係冇,因為就算係有內定,都要按正常走流程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞