[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
方丈~
fg過左試用期 加幾多人工叫正常?

點解有d公司過左試用期會加人工,但有d又唔加人工嘅?
如果想r加人工或者轉 title,但公司冇理,咁係咪冇得再r?只可以揀做或者走?
方丈你好,想問下銀行kyc做左兩年市價大約幾多?想升職加人工係咪都係靠跳槽?
最緊要係帶到一個高啲嘅人工,下一份一定要長做啦
嘩咁你真係有排喎
你身體係好頂唔順定係少少頂唔順?你喺出面,考牌冇假放冇咁方便,仲要簽經驗,所以其實真係留低其實好好多
如果合約寫明係商量的話,冇講到明有任何按表現比獎金嘅條款,咁佢就要俾你,但係如果係表現獎金,咁佢就有權一毫子都唔俾
我自己就覺得其實冇乜用
唔好咁信呢啲平台嘅資訊啦,好多時候其實都唔係太準確,如果呢啲平台嘅資訊真係咁準確,我哋就唔使比咁貴去買報告睇啦

如果佢冇話你高,咁即係冇乜特別問題
我就咁睇唔似喎,只不過十隻手指有長短,如果你做BP都適合咪去試吓囉,真係唔得,你可以再轉工,反正你都已經有確確實實計過Payroll 嘅經驗
如果要頂既話就頂得順既
係驚捱壞左自己身體
想問下如果轉出去銀行backoffice 既話
應該唔會再考慮入番audit 呢行
只不過銀行真係升得好慢 跳番出去又難 好糾結
想問下應唔應該轉 定繼續捱落下 唔該曬方丈
方丈,其實有冇話要做夠一年,先會加多啲人工?定唔關事?
入職差唔多半年,公司年尾年度調整,加得1.x%
方丈
想問下scrum master cert有冇用架?
而家呢個時勢有人工加仲想點呀?
定係我記錯左professional diploma

自膠左先
data entry clerk 轉出去可以做咩
之前有讀過IT HD
想問大公司/ 大機構係咪會易啲過probation? 定係都係咁 同埋如果做嘢慢 學嘢唔係特別好快上手好醒咁 會唔會唔過probation
方丈想請教一下你

小弟做左幾年野 近排開始考紀律部隊(唔係3萬)
經常會比考官問「你以前做其他行業架wor 點解黎投考紀律部隊」
每次我都答得唔好會比佢追問

想請教下點先答得好唔會比佢challenge
如果之前冇做過business intern咁點算?
accept jor sin mo sei
因為有時有啲公司會壓價/ 傾唔掂數同個Cand, 咁就知道人地做到野先加返, 又可以係公司慣例

但可以肯定既係, 加唔係必然. 冇傾過加, 點解會無啦啦加
冇得再R, 只可以走~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞