[方丈]HR萬事屋,面試搵工,轉行R 野,你問我答

1001 回覆
33 Like 4 Dislike
唔得, 你點拎到工作證明?
咩學歷同intern 底?
今年係FG 食屎的一年, 16 其實我覺得合理, 但佢地會壓都正常
如果間公司同個位會有growth, 會help your next job, 我覺得15 可以
同埋RR probation review 啦

between, 唔好咁同人比, 佢份工冇career path, 梗係要出多少少碼住佢
唔洗
如果由頭到尾都冇反應, 即係已經係反應
why not 放工前Resign, 拎埋個日錢
好多人都覺得mkt 好好玩, 好好做....其實我覺得壓力大又勁多人爭, 真係好咩

https://youtu.be/46c5y5fr22g
同你下份冇關就唔好寫好過
得, 你情我願就乜都得
同埋, 係唔係418, 唔係單看合約, 你事實上唔係個個星期過18 都已經會斷
UM.....
[細細聲路過]我公司出到16.5/17? 唔記得...
即係sales9可以裸辭
其實soc sci 朋友都覺得BBA 唔夠文化的
人工低
OT趕deadline

衰過做sales
咩DD? 邊行邊瓣先得架lol
錯, 係單單Sales 9 冇得
係慘過 (somehow )
點解唔可以裸辭
公價冇啦
文科 cs intern 見咗兩份都俾人壓價 諗緊使唔使降低個expected salary
邊到睇得出我睇唔起其他U
咁見工緊係睇CV package㗎啦
我而家又冇踩其他U廢個事實係我個fd自己都話佢係poly乞食科
佢GPA唔過3同埋冇乜返過intern都係事實
我只係想表達佢而家做clerk都有14k offer 咁相比之下我開16k但係好多公司都話做唔到咁
因為你地如果唔係本身有家底唔愁,
你地面對既instability 本身高過人, 經濟唔好, 會比人更難轉,
長空白會同market 脫節, 就算唔係都唔會咁易說服到人,
再加上啲客, 你冇做一排, sales 頭頭會覺得你地甩哂啲客....
我都知我大手腳, 但請返黎個啲都係有時好似
14 正常架喇, 係蝦你地今年難搵工姐
其實呢~ 我覺得你selling point 係個半年intern, 三大is just something on paper, BBA as well, not to mention GPA, 我估係你係你講你 package 到emphasize 哩啲, 先令佢覺得你以為哩啲好重要.....

但的確, 佢其實冇講錯的, 哩啲只係少少add on, interview 表現更重要, 人地覺得你醒, 覺得你好好, 就會壓少啲, 哩個都係真.
唔該方丈
我開16k佢哋壓我嗰陣我有話希望最少有15
希望快啲有offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞