《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
一日係漫長
一個禮拜啱啱好啦
妹妹仔早
影影早
各位早晨
鼻敏感好辛苦
切左個鼻佢
一鳥百鳥
呢幾日好似又熱返少少
黃色藥丸大覺訓
熱到我又醒醒瞓瞓
冇晒黃色藥丸喇
妹妹仔早
各位早晨
又到咗星期一有文

上回講到飛揚身上再次出現深淵一樣黑嘅黑洞...將片翼長長嘅極刺眼紅光刀刃...擋住...
飛揚唔單止可以將空間斬開!仲有黑洞做盾!
同片翼越打越激烈!
而片翼身上嘅身息...時強時弱...時強時弱...
但飛揚仲係把握唔到...
喺對戰期間,飛揚仲喺片翼身上留意到...好似有綠色...粒子...
唔止身上...就連長長嘅紅光刀刃上...都好似有綠色粒子...
高手過招多幾十個回合...
片翼身上嘅氣息...唔止時強時弱...弱嘅時間仲長咗...
係機會...進攻片翼嘅好時機...真係?
看似真係...但唔知點解...飛揚全身上上下下內內外外...好似郁唔到...只係識得擺出防禦姿勢...
飛揚嘅身體...就好似話緊俾自己聽...好危險...而家進攻會好危險...
而家嘅片翼...甚至係嚟緊嘅片翼...會比起頭先...更危險...
點解會咁...點解會有呢種危機感...
眼前嘅片翼...明明就好似比先前弱...就連氣息都比先前不穩...應該係機會先係...
之但係...唔得...完全控制唔到...做唔到進攻動作...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

片翼嘅氣息...仲係一閃...一閃...時強...時弱...再弱...

我都仲係...郁唔到...就只有...企定定...擺出防禦姿勢...

就喺片翼氣息最強之時...突然...佢踏前一步...

“飃!”兩旁嘅雜物...廢車...火焰被片翼極速奔跑所產生嘅跑風推開...喺一瞬間...片翼已經跑到嚟我面前...

片翼反刀一抽...

“嗡!吱!!!”我都反刀一擋...喺紅光刀刃被黑色刀刃扭曲嘅一瞬間...極強大嘅衝擊力將我推開...
我後退兩步...片翼已經追埋嚟...貼住我身...高速揮動精神刀...

“嗡嗡!嗡!吱!”我一避...再避...以黑色刀刃一擋...喺片翼嘅氣息最弱之時...擋住佢嘅橫一文字斬...

只係擋住嘅一瞬間...喺紅光刀刃都未開始扭曲...我又被極強大嘅衝擊力推開...後退兩步...

果然...果然喺片翼嘅氣息最弱之時...我都擋唔住...

唔係...唔係...所謂嘅最弱...一啲都唔弱...

氣息雖然弱...但所發出嘅能量...好強...比之前更加強...唔係...都唔係...

唔似係強弱嘅問題...係...好似有另一種...另一種...另一種能量...
“嗡嗡!吱!!!嗡!吱!!!嗡嗡嗡!吱!!!”片翼一直追住我...貼住我又斬又砍又迴身斬再駁袈裟斬...

喺片翼氣息最強之時...就算俾我擋到...我都要退後兩步...而喺佢氣息最弱之時...就算俾我擋到...我都後退得更遠...

“嗡!吱!!!嗡嗡!吱!!!”而且喺黑色刀刃與長長嘅紅光刀刃擦出紅色粒子嘅同時...喺紅色粒子之間...

唔止...唔止喺擦出嘅紅色粒子之間...就連片翼身上...都好似有...好似有綠色...一兩點...綠色...
片翼反刀一抽...趁住我黑色刀刃一格...震開之時...佢再反刀一抽...紅光刀刃斬向我腰間...

“嗡!吱!!!”喺我腰間突然展開深淵一樣黑嘅黑洞...擋住長長嘅紅光刀刃...

喺紅光刀刃仲未扭曲之前...我成個人就被強大嘅衝擊力向後上方一飛...

“轟!”我背脊一撞...撞向朗豪坊牆身...再向上鏟...鏟到上酒店玻璃幕牆...

我一路向上鏟...幾層玻璃幕牆被我鏟碎嘅同時...片翼亦跑上朗豪坊外牆...跳過粉碎嘅玻璃幕牆...直追上嚟...

我一邊擺出防禦姿勢...準備迎擊迎面衝緊上嚟嘅片翼...一邊背住咁向上急步後退...
片翼一追到上嚟...隨即左抽一刀...右抽一刀...

“嗡嗡!吱!”長長嘅紅光刀刃將腳下嘅玻璃幕牆斬出一個V字嘅同時...我都以黑色刀刃擋兩刀...

片翼一路追上嚟向我揮刀...

我一路急步向後退...擋幾刀...又被極強大嘅衝擊力推後幾步...

唔可以再俾片翼撳住嚟打...要反擊...要嘗試借助衝擊力...
就喺片翼雙手持刀...一個袈裟斬斬落嚟之時...

“嗡!吱!!!”我反刀一擋...立即再順勢轉身...將大半嘅衝擊轉返去片翼嗰邊...再用力向後一揮...

片翼一個凌空轉身三百六十度跳到我身後...遠遠嘅上方...企穩喺玻璃幕牆外...

“轟轟!轟隆!”突然...酒店頂層打斜咁斷開...冧緊落嚟...

片翼轉身...雙手持刀...向住冧緊落嚟嘅酒店頂層一跳...同時揮動精神刀...

“嗡嗡!”長長嘅紅光刀影劃過冧緊落嚟嘅酒店頂層嘅同時...片翼亦飛咗入去...
大量玻璃碎塊...石屎碎塊...連同大量灰塵迎面撲落嚟...

我雙手持刀...用力向上一跳...

喺腳下嘅玻璃幕牆粉碎之時...我亦跳到入酒店碎塊與灰塵之中...揮動手中嘅精神刀...

“嗡嗡!嗡!”黑色刀刃將大大塊玻璃碎塊...石屎碎塊斬開...斬開...連同灰塵斬開...

片翼嘅氣息...好似殞石咁...由灰塵之間直衝落嚟...

“嗡!”面前一大塊石屎牆身被紅光刀影一刀斬開之後...片翼直斬落嚟...
我立即踩住下墜緊嘅大大塊石屎牆身...反刀一抽...黑色刀刃就由下至上...由右至左斬上去...

“嗡!吱!!!”黑色刀刃與長長嘅紅光刀刃相碰之時...產生出強大嘅衝擊力...我就順勢將片翼彈起...

片翼立即踩住喺我頭上塊大大塊石屎牆身...倒轉咁同我對戰...

大量玻璃碎塊...石屎碎塊...連同大量灰塵一直向下墜落...

我同片翼就巴黎鐵塔反轉再反轉咁...你斬我擋...我斬你擋...轉身再斬再擋再反斬...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞