《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
中晒啦 只係差第二隻字咋
Revolution?
Resonance
小心國安局
高才鳩果然係高才鳩
祝果位垃圾合家身體健康,長命百歲,有頭暈身慶去私院醫呀下!!
長命百歲 百病纏身
今日人地總劈炮,仲要成街街站引公屋長者簽名支持踼走攬炒派,簡直多此一舉!!

時機未到唯有。。。。
支共要殺雞儆猴 又唔俾人全部劈炮唔勞
最想嘅都係全部人歸順於佢姐
收工等拖文
懶住咁校對

上回講到阿月爸爸用刀仔同師父埋身肉搏!
師父心明要拉開返個距離!但點拉都拉唔開!
阿月爸爸真係好勁咁喎!俾到師父認真起嚟!
冇理由嘅...師父唔會俾隔月爸爸打敗嘅...就只有飛揚...終有一日可以親手打敗師父!
阿月爸爸再次用上日本刀!
不過刀身明顯唔係好夠能量!斬唔夠幾刀又要收返入刀鞘!
師父一面有機會,就以刀氣令阿月爸爸露出破綻!
阿月爸爸一避再閃!師父就喺空中使出空中袈裟斬!
帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃快要斬到落阿月爸爸頭上...阿月爸爸只好立即以空手入白刃...雙手夾住師父把黑色刀刃!
竟然...可以...徒手化解師父嘅袈裟斬...
師父嘅攻速之快...就連食人怪物都反應唔切...尤其係從天而降嘅袈裟斬...有如天上嘅雷電直砍落地...
阿月爸爸竟然可以...
師父一扭刀...再一腳踩向阿月爸爸胸口...
就喺師父隻腳...踩到埋阿月爸爸胸口之時...阿月爸爸胸口前...拳頭咁上下大嘅圓形物體前...出現一塊...綠光嘅...絕對領域?!
呢塊閃住綠光嘅絕對領域...就好似盾牌咁...頂住師父嘅踩擊...
之但係...綠光絕對領域...好似...出現裂紋...而且由中間...越嚟越多...
就喺綠光絕對領域上嘅裂紋未伸展到最邊之前...師父一個後空翻落地...以日本刀指住阿月爸爸:「還返腳俾你...」
阿月爸爸摸一摸胸口前...拳頭咁上下大嘅圓形物體:「竟然一腳就差啲踩破E.R.F.D.S....你嘅身體...真係唔簡單...」
E.R.F.D.S.?!
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 48

E.R.F.D.S....就係綠光絕對領域嘅真正縮寫?

但呢五個英文字母...又係代表咩呢?

師父輕輕揮動日本刀:「我一早講咗...我喺LILITH粒子含量最高...濃度最高嘅地方...生存咗十幾年...身體嘅變化好大...」

冇錯...師父帶我去LILITH之湖之時就曾經講過...LILITH粒子係會令身體產生變化...

我哋一直都被一層藍色包圍...

而之所以咁藍...就係因為空氣中含有大量藍色嘅LILITH粒子...
我哋一直都被LILITH粒子包圍之下生存...

而師父、師母同綽姿...佢哋一直都喺LILITH粒子含量最高...濃度最高嘅地方生存...身體嘅變化...就更加大...

至於LILITH之湖...就係令成個地獄被LILITH粒子包圍嘅起源...

師父曾經有輕輕提過審判之日嘅事...

師父再輕輕揮動日本刀:「不過我又真係估唔到...除咗喺LILITH粒子包圍下...可以使用以EVE能量作能源驅動嘅Sacred-Armor...仲可以發動E.R.F.D.S....真係唔簡單...」

阿月爸爸伸出雙手...對住師父:「點止E.R.F.D.S....你個好兄弟阿風...千叮萬囑要我俾你見識...呢樣嘢...」
阿月爸爸雙臂中間...好似有...綠色嘅粒子...

越嚟越多...一粒粒...越嚟越多一粒粒綠色粒子喺阿月爸爸雙臂中間出現...聚集...越嚟越多...越嚟越光...

師父睜大對眼:「係...EVE粒子砲?!」

話口未完...

“轟”一聲...帶住電流嘅綠黑色光束就由阿月爸爸雙臂中間發出...向住師父面前射埋去...

師父立即單手持刀一擋...

“吱!!!”帶住電流嘅綠黑色光束被師父手上把日本刀...帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃擋住...
帶住電流嘅綠黑色光束接觸到帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃嘅一瞬間...能量被瓦解...消失...

過咗大量五六秒後...

“吱...吱...”阿月爸爸所發出嘅EVE粒子砲完全被師父擋下...

師父揮一揮動日本刀:「竟然...連高能量放射性武器都用得著...已經唔喺裡面...仲要係被LILITH粒子包圍之下...阿風呢個衰仔...」

阿月爸爸Fing一Fing雙手:「可惜喺LILITH粒子包圍之下...就算我嘅同步率達95%...EVE粒子砲嘅威力都只係得1%唔夠...」

師父冷眼打量住阿月爸爸:「連你都已經有95%同步率...」
阿月媽咪望住師父莞爾一笑:「佢有95%就咁驚訝喇?我已經達到99.99%嘅同步率喇~」

師父冷眼打量住阿月媽咪:「你呢隻怪物就唔好講啦...係估唔到條廢柴都有95%同步率...」

阿月爸爸緊握拳頭:「喂!我唔廢㗎喇好唔好!話晒都係我統一...」

師父立即接住講:「都話咗元朗領域係由我打返嚟...」

阿月爸爸接住講:「咁都係姐~」

乜嘢同步率...乜嘢95%...乜嘢99.99%...完全聽唔明...

不過同步率越高...好似就越勁...
阿月爸爸背後嘅刀鞘移動到腰間...同時上半身向前傾...右腳向後踏...左手放喺刀柄上...擺出準備姿勢:「遠程武器始終都用唔著...就只可以靠近戰武器...」

師父亦將刀刃收回喺腰間嘅刀鞘之中...同時上半身向前傾...右腳向後踏...左手放喺刀柄上...擺出準備姿勢:「早就應該係咁...唔好整色整水...浪費能量...」

師父同阿月爸爸再次進入戰鬥狀態...

喺佢哋身上...同時散發住...壓迫嘅氣息...

比起頭先...更大...更令人窒息...

去到另一個境界...比頭先...提升到去另一個境界...
突然...師父同阿月爸爸向前踏一步...向住對方衝埋去...

好快...超快...比起頭先...佢哋兩個嘅速度更快...連剎那間都唔到...就已經衝到去對方面前...

師父同阿月爸爸同時左手拔刀...再次向對方使出居合拔刀一閃...

“嗡!吱!嗡嗡!吱!嗡嗡!嗡!吱!”喺帶住一層薄薄綠光嘅黑色刀刃,與帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃相格嘅一瞬間...立即接住揮刀...

一斬一砍再斬再砍反斬再接迴身斬...

一刀接一刀...師父同阿月爸爸刀刀都又快又狠又準...
🚫 已封鎖會員 連尼住

牙連都有追呢個故
短短幾秒...或更短嘅瞬間之中...喺招接招之間...睇得出佢哋兩個嘅招數都係同出一轍...

師父嘅刀法純熟就唔使多講...就連阿月爸爸都...究竟係喺邊度...

師父從來都唔願透露...(雖然我跟咗師父都唔係好耐...)

只係曾經透露過有個地方...既痛恨...且思念...

而我哋SPIRIT都係由嗰個地方出嚟...

我哋...SPIRIT...
“嗡嗡!吱!嗡!吱!嗡嗡嗡!吱!”喺原地對斬咗好幾十刀...再轉住咁對斬咗好幾十刀...

地面都被刀氣劃出幾十條刀痕...

然後...阿月爸爸手上把日本刀刀刃上...綠光越嚟越暗...越嚟越弱...明顯能量又差唔多耗盡...

“嗡!吱!”阿月爸爸將師父嘅袈裟斬格開之後...隨即將刀刃收入腰間嘅刀鞘之中...

但今次阿月爸爸並冇將收藏喺刀鞘之中嘅刀仔拔出...而係十隻指尖同時發出閃爍綠色嘅光芒...

“嗡嗡!” 阿月爸爸十隻閃爍綠色光芒嘅利爪向師父一爪...再爪...

師父轉身避開...再後退兩步避開:「EVE Saber...」

EVE...Saber?!

今晚出完

三句預告

阿月爸爸立即貼緊師父揮動雙爪...

“嗡嗡!嗡!嗡嗡嗡!吱!”師父一邊後退...一邊迴避...再以刀刃招架...

好多武器...真係有勁多武器...
咩事
喺邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞