《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
妹妹仔早
各位早晨
又到咗星期一有文
一個星期
一個星期追得晒都算快
用紙言睇好快
紙言方便一次過追
講開出文嘅地方 又想問問大家嘅意見
大家想下個故會喺邊度post呢?
成人台
俾人負皮+移送返去講故台
催下文先
啱啱校對完
仲有五分鐘
出文

上回講到阿月爸爸十隻閃爍綠色光芒嘅利爪向師父一爪...再爪...
竟然可以用到EVE Saber?!
雖然EVE能量被LILITH粒子瓦解得好勁,但仲Keep到殺傷力!
呢件裝甲有咁多武器...用嚟做乜呢?
師父睇穿咗阿月爸爸佢哋好重視呢件裝甲喺地獄嘅能效!
係想用呢件裝甲去令地獄變天堂?
師父就覺得佢哋呢種諗法太天真喇!
因為師父喺呢十幾年已經親身體會過...審判之日之後嘅地獄!
阿月爸爸就覺得要試過先知喇~
所以咪話天真囉!
師父就與阿月爸爸連環揮刀...一邊斬砍擋避迴身斬再避再反斬...一邊向住左邊嘅山區野草...衝入去...
當佢哋兩人嘅身影都進入長長嘅野草之時...野草同時被斬到飛起晒...斷開晒...
被野草擋住視線...完全睇唔到佢哋交手嘅戰況...就只見到不停有野草飛起...飛起...一堆堆咁飛起...
一路順住野草飛起...一路去到大樹...
“嗡!轟!”成棵大樹瞬間就被斬斷...
唔止一棵...
“嗡!嗡!轟!嗡!轟隆!”就連側邊嗰幾棵都被波及...
幾棵大樹被斬斷後...野草又不停咁飛起...飛起...好似一條路咁一堆堆被斬斷...
然後...就有一個閃住綠光嘅黑色身影...由野草之中閃到去空中...
係阿月爸爸...阿月爸爸喺空中轉身兩周再後空翻跳返落嚟佢哋面前...
然後...一個黑色身影亦由野草之中閃到去空中...
係師父...師父喺空中向住阿月爸爸...由上而下...從天而降...再次使出袈裟斬...
今次阿月爸爸準備好以帶住一層薄薄綠光嘅黑色刀刃硬擋...
就喺師父手上把帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃,快要斬到落帶住一層薄薄綠光嘅黑色刀刃之時...
師父全身...突然化成無數藍色粒子...閃到去阿月爸爸身後...
無數藍色粒子喺阿月爸爸身後...集合返一個實體?!
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 49

有如分解成無數藍色粒子...再喺阿月爸爸身後集合返實體嘅師父...已經將刀刃收回刀鞘...擺出居合拔刀一閃姿態...

阿月爸爸已經嚟唔切反應...

師父向住阿月爸爸背脊...使出居合拔刀一閃...

就喺帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃,快要斬到去阿月爸爸背後嘅刀鞘之時...

阿爸背後嘅刀鞘發動E.R.F.D.S....
“嗡!吱!!!”閃住綠光嘅E.R.F.D.S.就好似盾牌一樣...擋住師父手上嘅黑色刀刃...

黑色刀刃上嘅藍光接解到E.R.F.D.S.之時...E.R.F.D.S.上嘅綠光隨即消失...

E.R.F.D.S.就好似被黑色刀刃上嘅藍光侵蝕咁...綠光逐部逐部消失...

就喺E.R.F.D.S.快要完全消失...被師父斬開之時...阿月爸爸及時向前一跳...再單手前空翻轉身收刀後空翻落地...雙手擺出防禦姿勢...

阿月爸爸站穩陣腳:「係...LILITH化?」

LILITH...化...
師父將黑色刀刃收回刀鞘:「LILITH化...你哋做咗唔少功課...應該收集到有關人體LILITH化嘅情報...」

冇錯...我曾經...曾經都見過...見過有人突然化成藍色粒子...喺遇到綽姿同師父之前...

師父捏一捏自己對手:「之不過...就應該只限於化為LILITH粒子...就未聽過可以好似我咁...可以LILITH化後再集合返實體...」

冇錯...我都只係見過...得師父一個...可以隨意化為LILITH粒子後...再集合返實體...

雖然都唔係見過好多次...
「呢啲就係...我身體嘅變化...」師父冷眼打量住耶穌伯伯,「你唔好扮唔知...你應該好清楚...」

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑:「係~係~我係清楚~但有啲嘢都係...正如你所講...切身體會會比較好~」

師父冷眼打量住耶穌伯伯:「你就係要我切身體會...一直都係跟住你嘅劇本行...」

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑擰擰頭:「唔係我嘅劇本~係死海文書~你懂的~」

「哼...」師父冇耶穌伯伯咁好氣,「自以為一切盡在掌握之中...」

雖然我仲係唔明...究竟死海文書係咩一回事...

之但係...耶穌伯伯嘅眼神之中...真係胸有成竹...睇穿一切...一切盡在掌握之中咁...
師父望返住阿月爸爸:「阿風要你嚟向我收集實戰數據...我冇估錯?咁我就好好咁幫你收集數據!」

師父踏前一步...立即向住阿月爸爸衝過去...

阿月爸爸十隻指尖同時發出閃爍綠色嘅光芒...準備以EVE Saber迎接師父迎面以來嘅攻擊...

就喺師父快要衝到去阿月爸爸面前...師父全身突然開始化成藍色粒子...閃到去阿月爸爸身後...

無數藍色粒子飄到去阿月爸爸身後...開始集合返一個...實體...

喺阿月爸爸身後變回實體嘅師父...已經雙手持刀...向住阿月爸爸背後使出袈裟斬...
阿月爸爸及時轉身...以EVE Saber一擋...

就喺帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃,快要同閃爍綠色嘅EVE Saber相撞之時...師父全身突然又化成藍色粒子...閃到去阿月爸爸左邊...

無數藍色粒子飄到去阿月爸爸左邊身...開始集合返一個...實體...

喺阿月爸爸左邊身變回實體嘅師父...已經立即向阿月爸爸橫斬一刀...

就喺帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃,快要斬去阿月爸爸左手手臂之時...

阿月爸爸左手手臂發動E.R.F.D.S....

“嗡!吱!!!”閃住綠光嘅E.R.F.D.S.就好似盾牌一樣...擋住師父手上嘅黑色刀刃...
喺黑色刀刃與E.R.F.D.S.相碰嘅剎那之間...師父全身突然又化成藍色粒子...閃到去阿月爸爸右邊...

無數藍色粒子飄到去阿月爸爸右邊身...開始集合返一個實體...

喺阿月爸爸右邊身變回實體嘅師父...已經雙手持刀...向住阿月爸爸腰間使出迴身抽刀斬...

阿月爸爸完全反應唔切...只係轉咗少少身...

就喺帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃,快要斬去阿月爸爸腰間之時...

阿月爸爸腰間發動E.R.F.D.S....

喺黑色刀刃與E.R.F.D.S.相碰嘅剎那之間...師父全身再次突然化成藍色粒子...閃到去阿月爸爸背後...集合返一個實體...使出牙突...

阿月爸爸連轉身都轉唔切...背後嘅E.R.F.D.S.就好似盾牌一樣...擋住師父手上嘅黑色刀尖...

越嚟越快...越嚟越快...師父LILITH化嘅速度...飄移集合變回實體嘅速度...向阿月爸爸攻擊嘅速度都越嚟越快...

師父就以超高速化為無數咁多藍色粒子...集合變回實體...攻擊...不停圍住阿月爸爸...超高速化為無數咁多藍色粒子...集合變回實體...攻擊...

阿月爸爸完全反應唔切...完全跟唔上師父嘅速度...就只有雙手持刀...擺出反刀防禦姿勢...以E.R.F.D.S.抵擋住師父嘅連環攻勢...

“嗡!吱!嗡!吱!嗡!吱!嗡!吱!”E.R.F.D.S.嘅綠光就喺阿月爸爸全身四方八面閃過不停...

究竟...阿月爸爸可以點化解呢?

今晚出完

三句預告

師父嘅速度持續加快...

已經快到...只係見到藍色粒子極高速圍住阿月爸爸身邊飄...

而阿月爸爸全身都閃住E.R.F.D.S.嘅綠色光芒...
好準時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞