《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
收工等拖文
天黑校對

上回講到恐怖講咗咁耐,都仲未講ADAM穿越時空嘅功能!
呢點對飛揚嚟講先係最重要㗎嘛!
恐怖話研究咗咁耐都未研究到...
唔撚係吖化?!
恐怖話三原核喺佢手上嘅時間並唔長,根本就冇機會研究呢方面。
最多都係整咗接疊之門~
而且都唔敢整咁多...因為仲未完全掌握...一個唔好彩有乜意外又唔知吞噬幾多~
恐怖話穿越時空呢方面,飛揚應該清楚啲~
屌咩~穿越過時空就清楚㗎喇?唔怪之得用電腦嘅都識整電腦啦~
恐怖繼續講,最終目的都係要讓三原核產生三合作用!
從而令EVE控制注入EVE能量嘅EVE Unit!天使軍團助恐怖武統宇宙!
就喺呢個時候,月月話唔係咁㗎喎~
唔通月月知道真相?!
當月月行近飛揚,飛揚頭痛起嚟!
阿月再行近多兩步...
行到嚟飛揚面前..
超痛...
阿月望住飛揚...
飛揚個頭...飛揚個腦...好似就嚟爆...
阿月單膝半跪喺飛揚面前...對住佢...莞爾一笑...
眼前嘅阿月...阿月嘅莞爾一笑...開始扭曲...
扭曲...扭曲...眼前嘅阿月...眼前嘅一切...
整個空間...正被扭曲至深淵一樣...扭曲到深淵一樣黑嘅黑洞之中...吞噬...
「三合開...始啦...我...期...待...已...」
吞噬...
...
..
.
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 45

..

...

當我再次有返...意識...

當我眼前...再次...模模糊糊...矇矇矓矓...開始...有影像...

藍...好似...好似有一層...藍...藍...

藍藍地...藍藍地...總係好似...藍藍地...

藍藍地色...藍藍...
我努力睜開雙眼...努力聚焦...影像開始...有輪廓...但仲係藍藍...薄薄一層...藍...

藍色...薄薄一層藍之間...我見到...我見到眼前係一條...路...

一條都幾闊...鋪滿咗碎沙石...佈滿裂紋嘅...馬路...

而喺我身處嘅馬路...左邊係山區野草...

野草好長...好密...生得又長又密嘅野草...綠綠...藍藍...

雖然眼前仲係薄薄一層藍...但野草本身應該就係綠色...
而前面...再遠啲...遠遠嘅係...山崖...山崖前仲有一張木製嘅圓形小餐檯...

應該係山崖...雖然我而家呢個距離睇唔清...睇唔到盡頭...但照而家呢個高度...應該喺山上面...

呢度...呢度好似...好似係...

而且而家...係日頭...

太陽...仲喺天上...

雖然唔算太曬...但我係感覺到...陽光...
除咗感覺到陽光...我仲感覺到身邊...有人...

我擰過頭望望身邊...身邊正正就有...三個身影...

我再睇清楚...有一個著住溶溶爛爛嘅黑色長袍...長長黑髮嘅...男人...

男人睇落都應該有...四十歲左右...

而喺男人嘅腰間...有把...日本刀...

然後...喺黑長髮男人身邊...有個同樣著住溶溶爛爛嘅黑色長袍...長黑髮...睇起上嚟幾靚女嘅...三十歲左右女人...

呢個三十歲左右嘅女人腰間亦都係有把日本刀...
而再過啲...企喺女人身邊...就企咗個...嬌小嘅身影...身上著有深色皮甲喺面嘅黑色長袍...

唔係...唔係...再睇清楚啲...唔止有皮甲喺面...仲有啲金屬板...裝甲...

由布...皮甲...同金屬裝甲縫製已成嘅裝備...腰間亦配有把日本刀...

再睇清楚...呢個著住由布...皮甲...同金屬裝甲縫製而成嘅裝備嘅嬌小身影係...綽姿?!

的確係綽姿...的確係一面冷漠...短髮,中間分界,前陰中間分開到下巴尖,兩邊鬢髮卻長到落微微凸起嘅胸前嘅綽姿...

點會...點會...綽姿點會著住...呢一身裝備?
綽姿呢身裝備...明顯就係同我哋SPIRIT唔同...好大分別...

但你以為...以為綽姿著上咁奇怪嘅裝備...企喺身邊就好驚奇?

未算...

更驚奇嘅係...喺我身後...啱啱行前幾步...行到嚟我身邊...

我好自然咁...擰個頭過去...望一望身邊...著住一身...輕皮甲裝嘅...阿月?

點解...會係...明明係...係阿月...而家企喺我身邊...喺正我面前...明明就係我最深愛嘅阿月...

點會...點會一身輕皮甲裝...腰間仲要配有日本刀...
唔止...唔止阿月...就連我...我嘅護手...護腕...護臂護腿護肩護胸護甲...全部都係以皮革製造...

而且...喺我嘅腰間...腰間亦都配有日本刀...

點解...點解我身上嘅裝備...會同...會同阿月一樣...

就好似...同一個組織...同一個部隊...

究竟發生咗咩事...我...同阿月...

再睇清楚...眼前嘅阿月...的確係...一直都唔老...一直都仲係好似十𡃁歲咁𡃁妹嘅阿月...
而當我想開聲...嗌阿月...

嗌唔出...嗌唔出聲...開唔到口...

唔止...唔止開唔到口...仲郁唔到...

全身上上下下...都郁唔到...成個人硬晒咁企定定...控制唔到...好似俾人點咗穴咁...

點會咁...點解會...我同阿月...仲有綽姿...

而喺我哋身邊嘅呢對男女...又係咩人?
突然...

「終於都嚟到~」右邊有把慈祥嘅伯伯聲...

我好自然...應該話好似唔受控制咁...自動波咁擰個頭向右邊...

我一擰個頭去到右邊...就望到...右邊有一間木建小屋...

呢度...呢度明明就...應該係...係小欖山頂...

雖然路面鋪滿咗碎沙石又佈滿裂紋...好似幾經風霜...成百年冇維修過咁...

而山區野草又長又密...好似成百年冇人踏足過咁...

就連間木建小屋都唔似係宋伯伯嗰間...比起宋伯伯嗰間再殘舊啲...再古式啲...
所有嘢都再荒涼啲...再殘舊啲...再飽經風霜啲...

但呢個環境...四周嘅環境...而家我身處嘅環境...明明就係...小欖山頂...

點會...我又點解會...

木建小屋嘅大門之間...走出一個著住白色長袍嘅身影...

再睇清楚啲...呢個著住白色長袍...濃密嘅白髮...All Back髮型...髮長到肩...面上長有白鬍鬚...仲有少量皺紋嘅伯伯...

幾多歲呢?七十?八十?我又分唔到...

總係覺得佢有七八十歲...但外型同面貌又好似再後生少少...

仲有...喺呢個伯伯身上...總係散發住光芒...

整體嚟講...佢成個人俾我嘅感覺係...好似...一個歷史人物...傳說中嘅...耶穌...

今晚出完

三句預告

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑...再行前兩步...行出幾步...喺佢身後...又有身影由木建小屋嘅大門之間步出...

唔止一個...後面又有一個...陸陸續續...由木建小屋嘅大門之間步出...

然後...而家喺木建小屋前...就企咗...六個身影...
Live
揮揮手先
揚~秋意漸濃
寂寞的秋
寂寞的四季
啊星, 啊星呀
你空虛佢寂寞我凍
神呀 請多給我一點時間
九鳥加油
寂寞的動物
識嘢喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞