《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
“嗡!吱!!!”喺黑色刀刃沿住長長嘅紅光刀刃擦住咁向天台地面一斬...斬出三條刀痕之時...片翼企返起身嘅同時向我揮兩刀...

我一擋...再避...片翼立即半車身向住我個頭大腳一踢...

就喺我個頭被片翼踢中...正要飛開嘅一瞬間...我立即向片翼右臂大刀一揮...

“嗡!吱!!!”黑色刀刃將片翼右臂上嘅絕對領域扭曲...扭曲...扭曲到完全消失...再斬落片翼嘅右臂...

黑色刀刃劃過片翼右臂...我亦成個飛開...凌空三百六十度轉體三周半落地...滑後幾米再擺返個有型姿勢...
遠望住左手手持長長紅光刀刃嘅片翼...右邊手臂...深深一條...深淵一樣黑嘅...刀痕...

然後...過一陣...突然...深淵一樣黑嘅刀痕漸漸露出紅光...越嚟越紅...越嚟越紅...噴出紅色粒子...

大量紅色粒子由片翼右臂嘅紅光傷口噴出...當中仲好似夾雜住...幾粒...綠色...粒子...

斬得入...終於都...突破到片翼嘅絕對領域...入到肉...

片翼右臂嘅紅光傷口...仍然噴出大量紅色粒子...而且仲好以...越嚟越多...越嚟越多綠色粒子...一閃...一閃...消失...

有效...我就係專登俾你踢一腳...換呢一刀...試試斬唔斬得開絕對領域...

係估唔到仲俾我斬得入肉...仲要入得咁深...
片翼側住身...左手手持長長紅光刀刃...企定定...任由右臂嘅紅光傷口繼續噴出大量紅色粒子...喺空氣中飄散...消失...

而我...感覺到片翼身上嘅氣息...好似越嚟越弱...越嚟越弱...身上嘅紅色粒子就跟住佢嘅氣息強弱而閃爍...閃爍...

雖然話片翼嘅氣息越嚟越弱...但我又...又係郁唔到...

好想向片翼作出攻擊...之但係...又係嗰種感覺...好危險...而且喺危險之中...仲夾雜住...熟悉...親切嘅...氣息...

點會咁...喺片翼身上...點會有...仲越嚟越強烈...
片翼踏前一步...向住我衝埋嚟...

“轟隆!”同時...地面上嘅磚塊都被片翼嘅衝擊力衝到向左右兩邊飛開...

片翼轉住身咁衝到埋我面前...向我抽刀一斬...

“嗡!吱!!!”我以黑色刀刃一擋...瞬間被震後兩步...

果然...比起頭先...更震撼...

片翼一直迫住埋我身連環揮刀...

“嗡嗡!吱!!!嗡嗡嗡!吱!!!”我一邊後退一邊以黑色刀刃擋...擋...避開兩刀...再揮兩刀...將空間斬開...斬出兩條空間裂縫...擋住片翼...
片翼一跳...跳過兩條空間裂縫嘅同時...由上而下...從天而降...向我使出袈裟斬...

我一個側手翻避開嘅同時...

“嗡!吱!!!”片翼一斬...長長嘅紅光刀刃將成棟大廈斬開一半...

而喺長長嘅紅光刀影當中...亦夾雜住...夾雜住綠色...一粒粒...綠色粒子...瞬間消失...

“嗡!”片翼再向我橫刀一揮...

我再單手後手翻避開...拉返開個距離...離遠向片翼擺出防禦姿勢之時...

我感覺到...感覺到遠處嘅綽姿...氣息...綽姿嘅氣息...正逐漸減弱...減弱...

今晚出完

三句預告

綽姿嘅氣息...越嚟越弱...越嚟越弱...

並冇再增強...漸強...

綽姿嘅氣息...停定喺一個位置...一直減弱...就只有減弱...
綽姿
究竟綽姿會唔會俾一尾埋單呢
一尾

⠀\|/
究竟鹿死誰手呢

念懷遠永

一⠀恐⠀片
尾⠀怖⠀翼

\|/

念懷遠永

綽⠀飛⠀月
姿⠀揚⠀月

\|/

綽姿同月月係無辜㗎
唔好亂諗野啦,啪左eve 姐係咪啊
飛揚表示
唔好亂諗嘢 仲有一尾係咩情況呢
飛揚表示自己係抵死嘅
幼幼送到埋口都唔食、又真係幾抵死
唔可以對月月唔住㗎
食又死唔食又死
唔食死得冇咁慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞