《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
唔好咁大力啦
妹妹仔
往死裡打
好呀
講好唔打面㗎嘛
我銅皮鐵骨
鞭準啲
扣你50分
仲有分扣咩
收工等拖文
抖抖就校對
飛揚把他又黑又硬又長的凶器慢慢地插進片翼體內、並露出一臉滿足的笑容
GAY

上回講到飛揚身上嘅紅色粒子冇晒!好似進入咗深層睡眠咁!
一啲精神能量都冇!除咗身上有“黑洞”擋住片翼嘅攻擊之外,手中嘅精神刀都變咗發出黑紅光!
片翼口噏噏唔知噏乜...飛揚都唔知自己點解會有咁嘅變化!
片翼開始向飛揚猛攻!
咁次飛揚仲唔仆街?片翼認真喇!!!
但飛揚都可以一一化解喎!
飛揚又勁撚咗?
唔知喇...連飛揚自己都唔清楚...只係覺得好似本能反應...自然反射...
飛揚同片翼再大戰數百個回合!
“嗡嗡!吱!嗡嗡嗡!吱!嗡!吱!!!”喺空中同片翼相格咗十幾刀之後...佢極快速橫刀一斬...
飛揚以黑紅光刀刃一擋...同時飛出建築物外...
當飛揚一落地...滑後一步...立即站穩腳步...片翼就由建築物嘅二樓跳出嚟...
片翼身上帶住閃亮嘅紅光...雙手持刀...由上而下...從天而降咁直砍落嚟...
飛揚雙手持刀...一舉...擋住片翼嘅袈裟斬...
“吱!!!!!!”就喺黑紅光刀刃與極刺眼紅光刀刃相格...擦出大量紅色粒子之時...
飛揚手上嘅黑紅光刀刃...越嚟越黑...越嚟越黑...
紅色嘅精神能量越嚟越少...變得越嚟越黑...深淵一樣黑...
突然...成把刀刃變成黑色...深淵一樣黑嘅...實體刀刃?
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

成把精神刀刃...變成黑色...實體黑色...

唔係精神能量...係實實在在...深淵一樣黑嘅實體刀刃...

點會...究竟發生咗...

就喺頭先...身上嘅精神能量消失晒...手中嘅精神刀刃變咗黑紅色...

喺精神刀刃變咗黑紅色之時...我已經感覺到刀刃嘅能量比之前強...

唔係強...唔係能量強弱...而係...而係好似有另一種...

仲有...仲有身體...我反應更快...戰鬥嘅模式更流暢...

究竟...究竟發生咗咩事...點解...喺我不知不覺之間...
“吱!!!”黑色刀刃與極刺眼紅光刀刃之間...仍然擦出大量紅色粒子...

紅色粒子...都係由片翼手中...長長嘅極刺眼紅光刀刃擦出...

唔使好用力...仲要令片翼手上嘅極刺眼紅光刀刃...擦出大量紅色粒子...

片翼立即再揮幾刀...

我都可以好輕鬆咁一擋...再避...反斬片翼幾刀...

“嗡嗡!嗡!吱!嗡嗡!吱!”當黑色刀刃與極刺眼紅光刀刃相格...碰撞之時...都會擦出大量紅色粒子...

而喺片翼身上嘅精神能量最弱之時...佢都會選擇避開我嘅斬擊...而喺佢精神能量最強之時...都會選擇攻擊...或格擋...
片翼身上嘅紅光...又一閃...一閃...氣又時強時弱...

之但係...好似無阻片翼嘅戰力...

片翼嘅攻勢仍然猛烈...防禦亦滴水不漏...

果然厲害...片翼...你越厲害...我就越興奮...

“嗡嗡!吱!嗡!嗡嗡!吱!”與片翼連環快斬咗幾刀...相格多幾刀...擦出大量紅色粒子之後...

趁住片翼避開我嘅袈裟斬嘅一瞬間...我一個半車身踢向片翼個肚...

“轟隆!”片翼成個人撞向建築物牆身...撞入大廈裡...
我立即追入去...

片翼一企穩...身上嘅紅光一閃...成個漆黑嘅空間立即紅光閃閃...

我亦立即衝到去片翼面前...快速揮幾刀...

“嗡!吱!嗡!嗡!吱!嗡嗡!吱!”片翼招格...閃避...再反斬幾刀...擦出大量紅色粒子...

就喺長長嘅極刺眼紅光刀刃快要斬到落我身上...

我身上突然出現深淵一樣黑嘅...黑洞...

黑洞將極刺眼嘅紅光刀刃扭曲...慢慢咁扭曲緊...極刺眼嘅紅光刀刃被深淵一樣黑嘅黑洞扭曲...
片翼立即將手上精神刀嘅能量切斷...同時一個半車身踢向我個肚...

“轟隆!轟轟隆隆!”我成個人撞向碌柱...撞斷碌柱都繼續向後飛...再撞斷多兩碌柱後...喺地上碌幾圈...再一刀插落地...滑後兩步...

當我一企返起身...再後退兩步...無數咁多條紅光刀氣直撲埋嚟...

“嗡!!!吱!!!”無數咁多條紅光刀氣將面前所有柱都斬斷...飛到埋嚟我面前...

我以黑色刀刃一擋...

“嗡!吱!!!”化解一大堆紅光刀氣...而其餘紅光刀氣斬到落我身上之前...就開始扭曲...扭曲到消失...所有能量都被扭曲到消失得無影無蹤...
而片翼亦以牙突姿勢衝到埋嚟我面前...轉身一抽刀...

“嗡!吱!嗡嗡!”我以黑色刀刃反刀一擋...再順勢向片翼揮兩刀...

“轟轟!轟轟隆隆!”喺黑色刀刃與極刺眼紅光刀刃相格嘅同時...頭上嘅天花都開始倒塌...

整個空間嘅灰塵越嚟越多...刀刃相格所擦出嘅紅色粒子亦越嚟越多...

同片翼格多兩刀...我向上一跳...同時揮動黑色刀刃...將頭上嘅天花碎塊...石屎斬開...

當黑色刀刃斬中天花碎塊嘅一剎那...天花碎塊並唔係被“切開”...而係好似被黑色刀刃“吞噬”...
喺天花碎塊接觸到黑色刀刃嘅一瞬間...天花碎塊被黑色刀刃吞噬...分成兩邊...

唔止被黑色刀刃...就連喺空間中嘅灰塵...石屎...一接觸到我身上嘅長袍...立即扭曲...扭曲到消失...

點會...

我感覺到片翼嘅氣息由下而上咁衝上嚟...

片翼以突刺姿勢追上嚟...

我亦立即一個反身...凌空倒轉咁以黑色刀刃招架...

“嗡!吱!嗡嗡!嗡!吱!”片翼以長長嘅極刺眼紅光刀刃刺上嚟...我就以深淵一樣黑嘅黑色刀刃擋擋...擋擋擋...
斬幾刀...擋幾刀...又再轉身斬砍幾刀...

一擋一避...再避再擋...再擋再反擊...反擊...再反擊...

由擦出大量紅色粒子...慢慢變得越嚟越少...越嚟越少紅色粒子被擦出...再冇紅色粒子擦出之後...換成極刺眼紅光刀刃被扭曲...

“嗡嗡!嗡!吱!嗡嗡!吱!”喺黑色刀刃與極刺眼紅光刀刃相格嘅一瞬間...極刺眼紅光刀刃明顯被黑色刀刃所扭曲...精神能量被扭曲...

好明顯...每一次相格都好明顯...越嚟越明顯...

極刺眼紅光刀刃每一次被我手上深淵一樣黑嘅黑色刀刃相格...就算只係一瞬之間...就只係一瞬之間...能量都會被扭曲...

極刺眼紅光變弱...被深淵一樣黑嘅黑色刀刃扭曲...精神能量被扭曲...好似被...吸走...

今晚出完

三句預告

[Day 24-三合成立] PART 40

“轟轟隆!”喺成棟倒塌緊嘅危樓之中...

“嗡嗡!吱!嗡!吱!嗡嗡!吱!”
已經將[Day 24-三合成立] PART 39 Upload上Facebook同紙言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞