《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike

上回講到飛揚一睇得返嘢,眼前嘅景象又係帶住藍藍地咁。
飛揚睇清楚,身處嘅地方應該係小欖山頂!
點解又上咗嚟?
不過就有啲唔同...好似荒涼咗好多...過咗成百年咁!
而喺身邊有幾個身影...
有一男一女,年齡大約三十幾四十歲。
仲有連綽姿同阿月都喺身邊!
而且喺佢哋身上嘅裝束,同SPIRIT嘅裝備好唔同!
唔止佢哋,就連飛揚自己身上都好唔同!
點解會咁㗎呢?
飛揚一擰個頭去到右邊...就望到...右邊有一間木建小屋...
呢度...呢度明明就...應該係...係小欖山頂...
雖然路面鋪滿咗碎沙石又佈滿裂紋...好似幾經風霜...成百年冇維修過咁...
而山區野草又長又密...好似成百年冇人踏足過咁...
就連間木建小屋都唔似係宋伯伯嗰間...比起宋伯伯嗰間再殘舊啲...再古式啲...
所有嘢都再荒涼啲...再殘舊啲...再飽經風霜啲...
但呢個環境...四周嘅環境...而家飛揚身處嘅環境...明明就係...小欖山頂...
點會...飛揚又點解會...
木建小屋嘅大門之間...走出一個著住白色長袍嘅身影...
再睇清楚啲...呢個著住白色長袍...濃密嘅白髮...All Back髮型...髮長到肩...面上長有白鬍鬚...仲有少量皺紋嘅伯伯...
幾多歲呢?七十?八十?飛揚又分唔到...
總係覺得佢有七八十歲...但外型同面貌又好似再後生少少...
仲有...喺呢個伯伯身上...總係散發住光芒...
整體嚟講...佢成個人俾飛揚嘅感覺係...好似...一個歷史人物...傳說中嘅...耶穌...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑...再行前兩步...行出幾步...喺佢身後...又有身影由木建小屋嘅大門之間步出...

唔止一個...後面又有一個...陸陸續續...由木建小屋嘅大門之間步出...

然後...而家喺木建小屋前...就企咗...六個身影...

耶穌伯伯企喺中間...左邊企咗一對男女...右邊企咗兩女一男...

就咁睇呢班男男女女...年齡都係介乎廿幾三十...三十幾四十...

而佢哋身上嘅衣著...都唔算話好一致...
左邊兩個年約三十多歲嘅男女...身上著上...黑色緊身衣...

黑色緊身衣...就只有黑色...緊身衣...

男嘅長有白短髮...而女嘅...就咁離遠睇...有啲似...阿月...

面形輪廓...氣質...都有啲似...成熟咗嘅阿月...

點...點會...

「媽咪~」身邊嘅阿月跑向黑色緊身衣女人面前...

媽...媽咪?
黑色緊身衣女人與阿月相擁...

點...點會...阿月點會叫呢個女人做...媽咪?

黑色緊身衣女人攬住阿月喺懷裡:「太好喇...平安返嚟喇...」

平...平安返嚟...

企喺佢哋身邊嘅短白髮男人搭住佢哋搭頭:「都話咗冇事㗎啦~你睇~阿囡都冇穿冇爛~」

阿囡...佢哋係...兩公婆...阿月係佢哋個囡?!
Live
黑色緊身衣女人谷起塊面豬登,怒視住短白髮男人:「你仲好講?!叫你帶阿囡返嚟,你出咗去又空手而回!點做人爸爸㗎?!」

點解...佢哋三個...真係幾似樣...明顯就係一家人...

之但...點會...明明阿月嘅父母...我都見過...唔係咁嘅樣...肯定唔係佢哋兩個...

短白髮男人尷尷尬尬摸摸頭:「咁...阿囡話要幫公公手...搵舅父返嚟吖嘛...」

舅...舅父?

黑色緊身衣女人攬住阿月...怒視住耶穌伯伯...

耶穌伯伯又扮晒傻咁頕天望地...

究竟而家係...咩情況...啲人物關係好似...咁複雜...
然後...企喺耶穌伯伯右邊嘅兩女一男...都係著住黑色長袍...

呢種黑色長袍...同我身邊對男女身上嘅黑色長袍有啲似...但就冇穿冇爛唔溶溶爛爛唔殘舊...

仲睇落...有啲似...我哋平時著開...SPIRIT嘅行者長袍...

而喺佢哋三個當中...有一個女仔睇起上嚟比較年輕...大約廿幾歲...

另外一男一女...就年約四十歲左右...

佢哋兩個...一直都...一直都望住我...帶住慈愛嘅微笑...望實我...
然後...女嘅首先開聲:「終於都見到你喇...我哋嘅兒子...」

兒...子...叫我?

我...我點會係佢個...

喺我身邊嘅長黑髮男人行前一步:「話晒我都幫你照顧咗你哋個仔一段時間...你同你嘅青鳥諗住點報答我先?智海...」

智...海...

帶住慈愛嘅微笑望實我嘅男女對望一眼後...笑笑口點點頭...男人望住長黑髮男人:「最多我同老婆親自下廚~煮返餐好嘅俾你哋食啦~」

智海係...我老豆?

點會...我...我老豆...邊有咁型吖?
「就係咁就想打個和?」長黑髮男人望咗我“老豆”一眼後...再望住最年輕嘅少女,「我都未同你哋計...出賣我...綽瑩...」

最年輕嘅少女帶住微笑點點頭...

長黑髮男人打量住最年輕少女:「果然真係...當年喺雨中賣傘嘅學生妹...果然就係你...當時我就應該估到...」

最年輕嘅少女帶住微笑望住長黑髮男人:「又唔可以話我哋係出賣你~只係...我哋都係照計劃行事...而且...你同我細妹唔係生活得幾好咩?」

細...妹...

長黑髮男人帶住一點點尷尬:「照計劃...死海文書...出賣我都係死海文書嘅一部份...」

死海...文書...又係...死海文書...
長黑髮男人冷眼打量住耶穌伯伯:「阿霖...阿晴...尚冬...阿盈...阿燁...當年我命佢哋嚟監視你...而事實上...佢哋一直都係為你做事...聽從於你...如今...仲要喺深井大本營成為五人眾...主持大局...唔使問...幕後黑手又係你啦...」

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑...擰擰頭:「又唔好咁講~講到我咁大陰謀咁...我都係將死海文書實現出嚟姐...你唔係都同我一樣...以畢生努力去實現死海文書咩?我嘅兒子...」

吓?長黑髮男人係耶穌伯伯個仔?

等等先...等等先...直到而家...啲關係好複雜喎...

不過...複唔複雜都唔好理住...理解得幾多就得幾多啦...
「哼...」長黑髮男人翹起雙手,「你係想講我只係理解到一少部份...我只係其中一隻棋子?呢點...都過咗咁多年...我好清楚...你唔使嚟挖苦我...」

過咗咁多年...即係幾多年...

耶穌伯伯帶住慈祥嘅微笑...擰擰頭:「我又邊係挖苦你呢?你又唔好成日都咁諗我先得㗎~話晒我哋都係坐埋同一條船~大家都係想實現死海文書姐~」

長黑髮男人唔出聲...
耶穌伯伯繼續帶住慈祥嘅微笑講:「我知你㗎~俾你知道死海文書嘅全部內容...你一定唔會照住去實現~就只有...要你一步一步...親身體驗...」

「哼...」長黑髮男人冷眼打量住耶穌伯伯,「你認為而家...親身體驗過嘅我...會照住死海文書去實現咩?」

耶穌帶住慈祥嘅微笑...點點頭:「如果唔係...你又點會上嚟?」

「我上嚟...」長黑髮男人摸摸腰間嘅日本刀,「係搵交打㗎...」

搵...搵交打?

要...開波吖?

今晚出完

三句預告

[Day 24-三合成立] PART 46

搵交打...呢樣基本上我都預咗...

我哋身上個個都有晒架生咁...唔係上嚟搵交打...唔通上嚟山頭BBQ咩...

『那妳老爸呢?他自己不出來賣,要妳這個弱不禁風的女兒冒雨賣傘?!』這個父親又夠狠!
睇到有啲一頭煙
已經將[Day 24-三合成立] PART 45 Upload上Facebook同紙言
今日有啲嘢要搞 遲咗校對
sorry sorry 遲咗出文
好快手喎
ot緊
冇睇革命戰係會有咁嘅反應
高才鳩果然係高才鳩 咁快就搵得返
好正常
不過唔緊要嘅 理解得幾多都唔係問題
我唔可以用太多編幅去寫返啲關係 唔係又勁長
如果有睇過革命戰可能會了解得多啲
成七點都仲OT緊 有冇補水先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞