《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
出得

上回講到恐怖帶住月月出場!
竟然唔使去搵,自動送上門~(真係唔知邊個送上門先真~)
飛揚開門見山!問恐怖借ADAM俾佢哋返去~唔會阻住佢稱霸世界喎~
恐怖仲話都已經唔止覺醒過一次,都仲係戇鳩鳩咁嘅...
噏乜鳩吖...
恐怖開始講故事...但飛揚聽到一頭霧水咁...
點算吖?只好係唔係都係係係哦哦哦咁俾反應啦...
恐怖講到ADAM幾可怕又幾咁不穩!仲講返西貢攻防戰,ADAM發產生嘅副產品黑球吞噬整個西貢!
恐怖繼續講:「強行喚醒係冇可能...只會令ADAM不穩失控...結果就好似西貢獻命咁...」
『係你陰佢哋姐...』唔係你教佢哋喚醒ADAM...又點會不穩失控...
「哈~」恐怖帶住冷笑,「又唔好咁講...佢哋唔應該相信敵人...選擇得相信敵人...即係走頭無路...怪得邊個?」
『係係...』你啱你啱...歷史係由勝利者記載㗎嘛...你鍾意講乜都得㗎啦...
恐怖繼續講:「當我再次得到ADAM...我嘗試用將偽記憶植入LILITH嘅方法植入ADAM...發現ADAM嘅記憶中樞太強...好強嘅反抗力場...一直都唔接受外來嘅偽記憶...而且就算唔係強行植入...都會不穩失控而產生副作用...」
『嗯...黑球吖嘛...黑物質吖嘛...』飛揚都知啦...
「嗯...」恐怖點點頭,「你都知呢...證明呢個方法真係有效...」
『吓?』咩方法?有咩效?
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

阿月仲係帶住莞爾一笑望住仲跪喺馬路上...攬住綽姿嘅我...

而恐怖就繼續講:「ADAM嘅副產品黑物質固之然重要...我哋好需要...之但係喺控制範圍以外...不穩定之下產生出嚟就真係危險...控制唔到個範圍...唔知會有幾大...唔知會吞噬幾多幾多...」

要喺控制範圍之內...

恐怖諗一諗...繼續講:「喺強行植入唔到之後...就只好封印住ADAM...」

封印...ADAM...
恐怖繼續講:「被封印嘅ADAM一直處於零階段...處於零階段嘅ADAM係最穩定...相對地...由零開始係最安全...所以我就決定由佢...由零開始...」

由零開始...

恐怖又諗一諗...繼續講:「其實呢啲都係由死海文書推斷出嚟...」

死...死海文書...

恐怖繼續講:「死海文書嘅段章裡面...係有提及過...ADAM嘅覺醒過程...我就推斷...係要由零開始...」

『嗯嗯...』其實我都仲係聽到一頭霧水...

不過是旦啦...佢鍾意講,我咪繼續聽囉...
恐怖繼續講:「喺三原核之間...有好微妙嘅關係...就算係零又好...處於唔同階層又好...佢哋三者...都會互相影響...」

三原核之間...恐怖係想講解...有關三原核...

恐怖繼續講:「我研究咗好耐...發現到當中...ADAM可以帶動EVE...」

ADAM...可以帶動EVE...

恐怖望住阿月:「EVE嘅其中一個特性...就係會產生出能量...好似電能咁...但強大得多...好多好多...而且好似無窮無盡咁...」

EVE嘅能量...綠色嘅能量...

恐怖點點頭:「只可惜...範圍始終都有限...就算成功導入...只要超出範圍...就失效...」

超出範圍...呢一點...短白髮男同仁慈都好似提及過...
恐怖再打量住我:「之不過...ADAM...ADAM有帶動EVE嘅特性...」

恐怖嘅眼神...好有壓迫感...

恐怖帶住陰險嘅微笑打量住我:「喺宋本木搶走EVE同ADAM嘅時候...唔知收埋喺邊...我都只可以估估吓...」

估?估啲乜?

恐怖再打量住阿月:「我早就測試出...EVE嘅導引能量方式...並唔係以圓周波段咁向外散播...所以唔可以以逆行者出現嘅地方同範圍去推算EVE嘅藏身點...」

又講啲我唔明嘅嘢喇...不過明唔明都唔緊要...最緊要都係...

『喂...講還講可唔可以唔好咁望住阿月嚟講...』點樣望?好似個變態怪叔叔望住個小妹妹唔知想點咁...
恐怖一隻冷眼打量住我:「又有問題?」

『喂梗係有問題啦!我係佢男朋友嚟㗎!梗係唔想俾啲變態怪叔叔𥄫自己女朋友㗎啦!』畫公仔唔使畫埋條腸吖化?!

恐怖無奈咁擰擰頭:「唉...你真係好麻煩...」

『係咁麻煩㗎喇~唔想麻煩就唔好整咁多色水~講就講~』最好講快啲添...

「好好...」恐怖無奈咁點點,「總之我係清楚就算知道能量引導覆蓋範圍...都唔可以推算到EVE嘅藏身點...更何況...當時連ADAM都喺佢哋手...」

『嗯嗯...』又要聽啲聽極都唔明嘅故仔...
恐怖繼續講:「喺宋本木搶走ADAM同EVE之前...我就已經測試出ADAM有帶動EVE嘅特性...咁嘅話...要推算出佢哋兩個原核所收藏嘅地方就更加冇可能...」

『嗯嗯...』佢話冇可能就冇可能啦...

恐怖繼續講:「放埋一齊就已經難推測...分開放就更加難...而究竟係放埋一齊定分開我都冇資料...就更加唔好諗推算...宋本木一早就知道...預計好...依住計劃...甚至死海文書嘅方向行...」

『嗯嗯...』講到尾都係收皮啦...

恐怖又打量住我:「但宋本木就應該估唔到...激進嘅西貢獻命有意見...要求接管ADAM...我一收到呢個消息...就知機會嚟喇...」

『嗯嗯...』登~龍~劍~~~
恐怖打量住我懷中嘅綽姿:「我手上已經有已植入偽記憶嘅LILITH...然後就要回收返ADAM...而且我嘅計劃好成功...西貢獻命班人真係好蠢...捉到鹿唔止唔識脫角...仲俾鹿撞死...」

西貢...攻防戰...

恐怖再打量住我:「回收返嚟搞咗一輪...知道唔可以將偽記憶植入ADAM...就只好由零開始...利用已植入偽記憶嘅LILITH...帶動由零開始嘅ADAM...」

利用已植入偽記憶嘅LILITH...帶動由零開始嘅ADAM...

恐怖打量住我同綽姿:「呢種真係好特別嘅關係...LILITH同ADAM...兩者互相牽引...縱使係一直唔穩定嘅ADAM...都可以Keep住係安全水平...然後就只係差...EVE...」

只係差...EVE...
恐怖望咗阿月一眼...然後又打量住我:「EVE除咗可以受ADAM導引外...只要EVE能量對ADAM作出攻擊...就會產生共鳴作用...」

只要EVE能量對ADAM作出攻擊...就會產生共鳴作用...

恐怖再望住綽姿:「而當中...LILITH可以產生出中和作用...」

LILITH...中和作用...

恐怖一直打量住綽姿:「LILITH除咗有瓦解能量嘅特性...仲可以中和EVE能量對ADAM嘅刺激...減輕ADAM嘅不穩定情況...」

LILITH...中和EVE能量對ADAM嘅刺激...減輕ADAM嘅不穩定情況...

LILITH...EVE...ADAM...所謂嘅三原核...係...

今晚出完

三句預告

[Day 24-三合成立] PART 44

恐怖望一望阿月...再打量住綽姿:「LILITH嘅其中一個特性...可以話係中和ADAM同EVE嘅不穩定情況...而LILITH本身...係比較平靜...相對穩定...」

LILITH...比較平靜...穩定...
已經將[Day 24-三合成立] PART 43 Upload上Facebook同紙言
恐怖無奈咁擰擰頭:「唉...你真係好麻煩...」
飛揚麻煩都係唔第一日㗎啦
屌 之前比人屈係狗 明明我頭髮長長 性慾強 點做狗
之前已經都估到飛揚佢哋係三原核
話明一個係吞噬,一個係瓦解
不過依家有時仲係聽到一頭霧水,睇嚟又要重睇
啫係3P ?
飛揚+綽姿+阿月
點解會俾人屈係狗㗎 你做過啲咩嚟吖
仲有月月活力充沛 跑跑跳跳都唔會攰
識嘢吖
乜可以喺性格方面凸顯出嚟架咩
如果月月係行者個名叫咩
梗係可以啦
“塵埃”吖嘛 之前佢自己講過
飛揚應該係我見過最準時出文
同埋每個回覆都覆嘅超稀有作者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞