《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
妹妹仔早
月巴早
邊有出版社敢幫我出
各位早晨
一早起身去醫院覆診
唔好中到武肺
真心驚囉
啲廢老真係唔撚隔開嚟坐㗎
影影早
金令早
仲早
收工等拖文
就算天夜都可以係早
抖多陣就開始校對
肯定大把錯字, 改到出唔到文
話唔定有好多漏網之魚
仲想讀者幫你check
唔該啦 幫幫手啦
校對啦你, 仲覆
校對完啦 準備出文喇

上回講到阿月爸爸同師父準備開拖!
大家都以居合拔刀拉開序幕!
阿月爸爸同師父打到勢均力敵咁!
不過阿月爸爸刀身上嘅綠光好似唔夠師父嘅藍光咁強!
唔係唔係...唔係強弱問題...係唔可以維持!
無法借助無限能源演算,EVE能量被消耗!刀必須收入刀鞘叉電!
師父都睇準呢個機會,向阿月爸爸狂攻!
阿月爸爸立即喺刀鞘之中反手拔出一把刀仔...
“嗡!吱!”帶住一層薄薄綠光嘅黑色刀仔刀刃,就擋住帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃...
原來...喺刀鞘之中...仲收藏咗把比匕首更細把嘅黑色刀仔...
阿月爸爸輕輕一推...以刀仔格開師父...
師父後退一步之時...阿月爸爸立即跟上...貼住師父身揮動手上把黑色刀仔...
“嗡嗡!吱!嗡!嗡嗡!吱!”被阿月爸爸手上把黑色刀仔貼住嚟片...插...片片...插片...師父把日本刀比較長身...揮動嘅空間唔多...就只可以勉強擋格...迴避再迴避...
喺日本刀要收喺刀鞘充能之時...識得用刀仔迎戰之餘...仲識得貼近師父...利用刀仔近距離嘅優勢...
師父一定好明白呢點...明白一定要及早拉返開個距離...拉返個中近距離...先發揮到手中嘅日本刀...
但係...而家嘅情況...唔係師父唔想拉開...而係拉唔開...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

“嗡!吱!嗡嗡!吱!嗡!吱!嗡嗡!”阿月爸爸嘅攻勢...接二連三...而且攻擊嘅位置相當到位...相當致命...

每當師父想拉開距離之時...阿月爸爸都向住師父嘅要害一刺...一片...迫使師父勉強招架...

而當師父勉強迴避阿月爸爸嘅突刺...由於刀仔嘅攻擊間距極短...阿月爸爸可以立即順勢一片...再次貼近師父...

喺阿月爸爸嘅連環且快速嘅緊貼攻勢之下...師父就只有被帶節奏...

好厲害...阿月爸爸...竟然可以緊迫喺地獄生存多年...有如死神一般嘅師父...就只有勉強招架...

阿月爸爸...都係一個弱肉強食...適者生存之中嘅王者嘛?
“嗡嗡!吱!嗡嗡!吱!嗡!吱!”喺阿月爸爸連環片咗幾刀...師父左閃右避再連擋兩刀之後...

師父趁住有一剎那嘅空檔...用刀柄底部向住阿月爸爸下巴鑿上去...

阿月爸爸立即向後單手翻...及時避開...

師父反刀對準後單手翻嘅阿月爸爸...

當阿月爸爸再單手翻多一周嘅同時...佢將能量快耗盡嘅黑色刀仔收返入刀鞘之中...

而喺師父快要衝到埋阿月爸爸面前之時...阿月爸爸腰間嘅刀鞘移動到背後...

師父反刀轉身一抽嘅同時...阿月爸爸左手從後拔刀...順勢一斬...

“嗡!吱!”阿月爸爸及時擋住師父嘅抽刀斬...
帶住一層薄薄綠光嘅黑色刀刃,與帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃相格之時...再次擦出綠藍粒子...

綠藍粒子接觸嘅一瞬間...隨即消失得無影無蹤...

而喺阿月爸爸手中嘅黑色刀刃...綠光明顯比之前弱...似係未充夠能量...

阿月爸爸立即向後一彈...後退幾步...

師父立即將刀刃收入刀鞘...同時儲力...

阿月爸爸一企穩腳...立即向住師父衝過去...冇俾機會師父儲力...

阿月爸爸差唔多衝到去師父面前之時...雙手持刀...瞬間向師父使出袈裟斬...

時間太短...師父儲唔夠力...但亦都迫住要使出儲力拔刀居合一閃...
“嗡!吱!!!”帶住一層薄薄綠光嘅黑色刀刃,與帶住一層薄薄藍光嘅黑色刀刃相格之時...阿月爸爸立即轉身一踩...踩向師父胸口...

喺師父被踩到向後退兩步嘅同時...阿月爸爸轉住身咁將刀刃收返入背後嘅刀鞘之中...

師父企穩陣腳後...單手持刀...另一隻手掃掃胸口...

竟然...踩得中師父...仲要踩正胸口...

阿月爸爸唔止刀術精湛...連體術都了得...

要知道頭先嗰腳...真係快狠準...

比著係我...一定喺我隻腳未踩到去師父胸口之前...就被師父反刀一斬...將我隻腳斬落嚟...
阿月爸爸真係好強...強到師父都開始認真起嚟...

剛才接二連三激戰連場嘅師父係處於試探嘅階段...

試探一下對手嘅實力...從而分析出應對嘅方法...策略...手段...

師父試探到幾多我就真係唔知...始終師父都係師父...比我敏銳得多...

但有一點可以肯定嘅...就係阿月爸爸為咗喺刀刃充能期間呢個空檔期...練好體術...以體術為刀刃充能爭取時間...

師父已經領教過阿月爸爸嘅刀仔...腿功...而阿月爸爸仲有乜嘢招數...我諗師父一定盤算過...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞