《香港傭兵》(53)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
“嗡嗡嗡!吱!!!嗡!吱!!!嗡嗡!”黑色刀刃與長長嘅紅光刀刃每相碰一下...都會產生出大量衝擊力...

我要用盡力氣...先擋得住...企得穩...

而喺片翼手上...紅光刀刃...擦出紅色粒子之時...好似...夾雜住幾粒...又幾粒...綠色粒子...

唔止喺紅光刀刃...就連喺片翼身上...都好似有幾粒...又有幾粒...綠色粒子...

總係好似見到...有綠色粒子...夾雜喺紅色粒子之中...

而且仲好似...越嚟越多...越嚟越密...

今晚出完

三句預告

[Day 24-三合成立] PART 42

片翼踩住大大塊石屎牆身...不停咁喺我頭上揮刀...

“嗡!吱!!!嗡嗡!吱!!!嗡!嗡嗡!吱!!!”
已經將[Day 24-三合成立] PART 41 Upload上Facebook同紙言
大概會打多幾多日
呢個禮拜內
片翼

⠀\|/
話唔定係送飛揚一程
唔明點解片翼可以用eve嘅 能量 有冇人解釋下
記唔記得宋本木話搶EVE嘅時候有啲意外
之前有以為過片翼係逆行者臥底
起初似㗎 但其實佢所做嘅 都係為SPIRIT辦事
妹妹仔早
各位早晨
做人真係好難
收工等拖文
開始校對
仲有五分鐘
出喇

上回講到片翼嘅氣息明顯弱嘅時間多於強!
但飛揚都係郁唔到!
總係有種危機意識!
片翼立即向飛揚發動攻勢!
果然!飛揚就連擋都擋唔得穩!衝擊力之大退後幾步!
係因為...綠色粒子?
少量綠色粒子由片翼把精神刀中飄出,吸到入飛揚嘅黑色刀刃裡...產晒極大衝擊力?!
呢個係咩原理吖?!
飛揚都冇時間去諗咁多!(又唔係讀理科...邊識咁多?!)
片翼向飛揚展開連環攻勢!
佢哋兩個打到去朗豪坊酒店!
仲斬到間酒店冧落嚟!
“嗡!吱!!!”黑色刀刃與長長嘅紅光刀刃相碰之時...產生出強大嘅衝擊力...飛揚就順勢將片翼彈起...
片翼立即踩住喺飛揚頭上塊大大塊石屎牆身...倒轉咁同飛揚對戰...
大量玻璃碎塊...石屎碎塊...連同大量灰塵一直向下墜落...
飛揚同片翼就巴黎鐵塔反轉再反轉咁...你斬我擋...我斬你擋...轉身再斬再擋再反斬...
“嗡嗡嗡!吱!!!嗡!吱!!!嗡嗡!”黑色刀刃與長長嘅紅光刀刃每相碰一下...都會產生出大量衝擊力...
飛揚要用盡力氣...先擋得住...企得穩...
而喺片翼手上...紅光刀刃...擦出紅色粒子之時...好似...夾雜住幾粒...又幾粒...綠色粒子...
唔止喺紅光刀刃...就連喺片翼身上...都好似有幾粒...又有幾粒...綠色粒子...
總係好似見到...有綠色粒子...夾雜喺紅色粒子之中...
而且仲好似...越嚟越多...越嚟越密...
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 24-三合成立] PART 42

片翼踩住大大塊石屎牆身...不停咁喺我頭上揮刀...

“嗡!吱!!!嗡嗡!吱!!!嗡!嗡嗡!吱!!!”

我以黑色刀刃擋擋...轉身再擋擋...反斬兩刀...

越嚟越多...我好似見到片翼身上...有越嚟越多綠色粒子...一閃...消失...

“嗡!吱!!!嗡嗡!嗡!吱!!!”而黑色刀刃與長長嘅紅光刀刃相碰嘅衝擊力亦越嚟越大...

唔得...就快擋唔住...再係咁落去...唔可能同片翼持平...
唔可以...唔可以再硬接...

趁住片翼正要使出迴身抽刀之時...我立即向頭上快速揮兩刀...

“嗡嗡!!!”頭上立即俾我斬出兩條深淵一樣黑嘅空間裂縫...

片翼一個迴身抽刀...斬落空間裂縫...

擋住咗...片翼斬唔開空間裂縫...長長嘅紅光刀刃被空間裂縫擋住咗...

我趁住兩條空間裂縫仲未合返埋之前...立即再左右兩邊揮兩刀...再喺前後揮三刀...又再喺頭上揮幾刀...
“嗡嗡!嗡嗡嗡!嗡!嗡嗡!”我不停咁圍住自己揮刀...揮刀...再揮刀...

一條又一條...長長短短...深淵一樣黑嘅空間裂縫...就圍住身邊出現...

空間裂縫維持嘅時間其實並唔長...但因為我同片翼速度之快...時間就慢到好似停止咁...

而空間裂縫維持嘅時間...都足以擋住片翼嘅一刀...一刀...一刀又一刀嘅攻擊...

“嗡!嗡!嗡嗡!嗡嗡!嗡嗡!”喺空間裂縫合返埋之前...我再揮一刀...再揮刀...再揮兩刀...

我完全預判片翼嘅攻擊...佢手上把長長嘅紅光刀刃就被深淵一樣黑嘅空間裂縫擋住...格住...完全冇機會攻擊到我...
片翼見老鼠拉龜無從入手...就只好轉身一斬...斬開身後大大塊石屎牆身...穿進灰塵之中...

我感覺到片翼嘅氣息穿過灰塵...越嚟越遠...我亦同時跳入灰塵之中...

“嗡嗡!嗡嗡!”我揮動精神刀...將倒塌緊嘅大大塊玻璃碎塊...石屎碎塊斬開...穿出灰塵...

當我由灰塵之中穿出...我就見到片翼背住我...單膝半跪咁跪喺大廈天台...

我立即雙手持刀...由上而下...從天而降咁向住片翼背後使出袈裟斬...

片翼立即轉身...反刀一擋...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞